DNS Server draaien vanaf je Synology

Wanneer je een computer installeert dan dien je een naam voor je PC in te voeren. Zo heeft je Synology Diskstation ook een naam ingesteld (Configuratiescherm > Netwerk > Servernaam:). Met deze namen kan je apparaten in je netwerk benaderen zonder dat je het IP adres hoeft te onthouden. Met een DNS server kan je zelf namen maken in je netwerk die naar een bepaald IP adres verwijzen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat nas.local altijd op je Synology Diskstation uitkomt, en kan je een mooie naam verzinnen voor je router (bijvoorbeeld router.local). Je hoeft dan niet meer te onthouden wat het IP adres is of wat voor naam er is ingegeven op het apparaat.

DNS Server

DNS Server

Deze namen geef je in een DNS server. Wat je er allemaal nog meer mee kan zie je terug op het internet. Een Google zoekopdracht geeft genoeg resultaten. Maar ik denk dat een aantal dingen een stuk makkelijker wordt door het gebruik van een DNS server.

Het is allemaal niet zo moeilijk:

 1. Installeer de DNS Server uit de Package Center
 2. Start deze op en kijk onder “Zones”
 3. Klik op de knop “Maken” en kies “Masterzone”
 4. Vul het volgende in:
  Domeinnaam: Een willekeurige naam zoals home of local
 5. Klik op “OK”
 6. Klik nu dubbel op de naam onder Zone-id
 7. Maak voor de gewenste apparaten een A record aan die je laat verwijzen (Zet deze IP’s vast op je router met een DHCP reservering)
 8. Pas nu bij je netwerk instellingen aan dat de eerste DNS die gebruikt moet worden je Synonlogy is. Test het door een ping naar bijvoorbeeld router.local te pingen. Bij antwoord weet je dat het werkt.
 9. Pas bij de instellingen van de DHCP server op je router de DNS server van je lokale netwerk de DNS aan.
  Ik heb de volgende geconfigureerd:
  DNS 1: IPNAS
  DNS 2: 8.8.8.8 (DNS server van Google)
 10. En klaar ben je. Al je apparaten kunnen nu benaderd worden door de naam in te geven die je aangemaakt hebt op de DNS server.

 

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

16 comments

 1. Wat is trouwens het voordeel (of wat zijn de verschillen) tussen de ingebouwde DNS mogelijkheid die onder ‘externe toegang’ zit en de DNS server package? ik gebruik namelijk nu de ingebouwde DNS mogelijkheid, maar wil dus graag weten of er nog wat meer voordelen zitten aan de aparte DNS package.

  • Ik denk dat je nu een DNS server verwart met DDNS. DDNS is om alleen je externe IP een naam te geven zodat je die makkelijker kan onthouden. Een DNS server is om alle interne IP adressen een naam te geven zodat je ze makkelijker kan onthouden. Dus kan ook gelden voor interne IP adressen over een VPN verbinding.

 2. Ronald, Bedankt voor je reactie, maar je hebt helemaal gelijk, ik heb een (D) over het hoofd gezien. Maar dit komt mooi uit. ik ga hier dan eens even mee aan de slag. Werk de laatste maanden veel over Openvpn en dan zijn verwijzingen naar interne IP adressen best handig.

 3. Ben hier terechtgekomen via het Synology forum.
  Denk dat ik maar even wacht tot de nieuwe router geïnstalleerd is, tenzij er iets op te bedenken is op het probleem dat de router van Tele2 al deze instellingen niet laat maken: vaste ip adressen intern toewijzen, DNS server instellen. Al met al behoorlijk kreupel (gemaakt) apparaat…

 4. Ik wil op mijn synology dns instellen zodat ik mijn netgear r7000 router, experiabox en de nas niet met een ip hoef te benaderen. heb de stappen allemaal uitgevevoerd maar het werkt niet. ook het pingen niet.(wel als ik het ip in geef.) heb de netgear router via dmz door gezet voor internet.

  kunnen jullie mij verder helpen.

  mvg chris

 5. Ik zie dat ik op mijn router zelf geen DNS servers kan instellen. (Sitecom WLR-4100)
  Heeft het dan wel zin dit te gaan opzetten?

 6. Sitecom vervangen door een TP-Link en na een hoop storingen bij de provider nu weer zover om wat meer te gaan instellen op de Syno. Hopelijk blijft het allemaal stabiel…
  Maar prima om zoveel nuttige instructies hier te vinden!

 7. Het is mij, dankzij jouw artikel inmiddels gelukt om de DNS server te activeren. Ik heb inmiddels in de dhcp de DNS van mijn Nas toegevoegd en die gaat goed door naar alle aparaten. Mijn vraag, wat vul ik in bij control panel –> network –> general. Moet ik daar iets met manually configure dns server?

  • Daar vul je gewoon de DNS servers van je provider of van Google in. Zo werkt het voor mij in ieder geval goed. Mijn router zorgt ervoor dat alle andere apparaten van de DNS server gebruik maken die op mijn Synology draait.

 8. Ik heb een geregistreerde domeinnaam “mijndomein.com” hier gebruik ik een aantal adressen alleen intern. Bijvoorbeeld de naam van de NAS. Omdat ik geen certificaat meldingen wil heb ik voor de nas dus de naam nas.mijndomein.com op mijn interne DNS server (Synology) maar voor bijvoorbeeld http://www.mijndomein.com wil ik een forwarder naar een publieke dns server (1.1.1.1 of 8.8.8.8).
  Met een Microsoft DNS stel je dan een forwarder in en dan gaan DNS requests door naar de volgende DNS server. Dit krijg ik voor de Synology DNS server nog niet voor elkaar. Iemand een tip?

  • Ik heb het gevonden:
   Voor het domein mijndomein.local (interne apparaten zonder certificaat) moest ik onder weergave een record aanmaken en daar ook het de zone selecteren.

   Voor het domein welke intern en extern moet resolven mag ik daar juist de zone niet aanvinken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*