DSM 6.0 final is dan eindelijk beschikbaar

Het is dan eindelijk zover. Op 24 maart 2016 heeft Synology DSM 6.0 online gezet. Toevallig kwam ik de update tegen toen ik iets op mijn NAS moest opzoeken. Iedereen die dus niet aan de slag durfde of wilde met de DSM 6.0 bèta- of RC-versies kan nu ook aan de slag. De lijst met nieuwe features is weer lekker lang en er is dus weer heel wat nieuws te ontdekken op de NAS. Voor de volledige changelog kan je op de website van Synology kijken, maar wij hebben enkele punten voor jullie uitgelicht. Niet alle features zullen door iedereen gebruikt kunnen worden, dit is namelijk afhankelijk van het model wat  je hebt.

Let goed op trouwens voordat je begint met de update. Admin accounts zonder wachtwoord worden disabled. Het zal zonde zijn wanneer je jezelf zou buitensluiten.

Onderstaande punten vond ik het meest interessant in de bèta en zitten nu ook in de final release:

 • Het is nu mogelijk eigen SSL-certificaten aan te maken met Let’s Encrypt. Dit kost niets en je hebt wel de beveiliging
 • Het is nu mogelijk om een cookie op te slaan waardoor je niet steeds de 2-­Step Verification code in hoeft te voeren op vertrouwde apparaten
 • Backup & Replication heten nu anders, Hyper Backup ​(backup client) en Hyper Backup Vault ​(backup server). Voor mij perfect, want nu heb ik alleen de instellingen voor me die ik nodig heb als ik de boel in stel.
 • Je kunt nu inloggen als root met je eigen account. Hoe je dat doet had ik al een keer eerder beschreven.
 • Het is nu mogelijk om je NAS als reverse proxy te gebruiken. Dit is heel handig voor als je maar één IP adres hebt, maar meerdere servers in je netwerk.

Ook hebben bijna alle apps weer een update nodig wanneer je de update hebt gedaan. De nieuwe features kun je ook vinden in de changelog. Let goed op dat apps van 3rd party ontwikkelaars niet direct goed hoeven te werken. Ik kwam zelf na de update tot ontdekking dat Plex het niet meer zo goed deed, en heb de oorzaak nog niet kunnen vinden.

Soms wil je CloudSation client op je PC of notebook niet direct automatisch updaten, kijk dan even op deze bijdrage van Egbert over het handmatig updaten van de client. Weliswaar is de benaming in DSM 6.0 aangepast, maar het principe blijft gelijk. Het bericht is geüpdatet met de nieuwste gegevens.

 

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

52 comments

 1. Gister de update naar 6.0 uitgevoerd. Daarna waren er voor veel pakketten updates, alsmede voor WordPress. Als ik nu plugins voor WordPress wil updaten, vraagt het systeem ineens om FTP-gegevens. Volgens mij heb ik nu de verkeerde WordPressversie op mijn 213J staan. Hoe kan ik dit oplossen?

 2. Gister ook de update gedaan. En nu werken een aantal links vanuit het hoofdmenu niet meer.
  Bv. Sickbeard, als ik hierbij op het icoon klikt, dan opent die een nieuw venster naar een 3rdparty.cgi site ipv naar mijn 8081 sickbeard link. Ook is de link naar mijn sabnzb poort 9200 in de url vanuit het hoofdmenu ineens naar 8081 gezet. waardoor ik sickbeard en Sab niet meer kan benaderen vanuit het hoofdmenu, maar moet ik echt handmatig de urls invoeren om erbij te kunnen.
  Ook werkt Cronjob niet meer. Alle commando’s die ik erin heb staan om op bepaalde tijdstippen per dag uit te laten voeren werkt niet meer. deze worden niet meer uitgevoerd en moet ik ook handmatig in de app starten.

  Al met al een mooie update, maar voor nu werkt er voor mij een aantal dingen niet meer.

  • Het zijn allemaal wel 3rd party applicaties waar je momenteel issues mee hebt. Vermoedelijk moet er een update komen om het weer te laten werken. Aangezien ik deze applicaties niet heb, kan ik je er verder ook niet mee helpen. Misschien dat er iemand anders is die hetzelfde tegen is gekomen. Zal mooi zijn als je dat even laat weten… helemaal ook als je weet hoe het opgelost kan worden!

   • Zijn inderdaad allemaal 3rd parties. ben er momenteel mee aan het stoeien om te laten werken. Wil ze nog niet volledig verwijderen om opnieuw te installeren. dit omdat er nog behoorlijk wat eigen regeltjes instaan die opnieuw zouden moeten worden ingesteld.
    Zodra meer bekend zal ik het laten weten.

   • Snap ik… hoop dat je snel een oplossing vindt of dat iemand anders langskomt met een oplossing. Misschien handig om het ook even in de Facebook groep te vermelden: https://www.facebook.com/groups/mysynology/

 3. In DSM 5 had ik 2 backup taken.. 1 normale backup naar een netwerkshare op volume 1 van mijn 2e offiste NAS. Deze kon ik op NAS 2 ook normaal benaderen.
  En 1 ander soort backup, met soort van time snapshot…naar volume 2 op dezelfde offiste NAS. Deze was ook niet vanaf de offsite NAS direct bereikbaar maar kon alleen vanaf NAS 1 gebruikt worden of een bepaalde versie van data terug te zetten. Deze laatste mogelijkheid kan ik niet meer vinden. Weet ook even niet goed hoe die heet.. Ring a bel anyone?

  • Euhm… ik zie op NAS 1 een hyper backup met de normale taak erin, werkt prima…
   Op NAS 2 zie ik ook een hyper backup vault staan…. met zo te zien mijn backups per periode erin…. kan er doorheen browsen, cool! Maareu, hoe kom ik daar vanaf NAS 1 bij en waarom heeft NAS 1 dit niet?

   • Hi Quentin, Ik begrijp dat je erachter bent gekomen dat ze de app uit elkaar hebt gehaald. Je maakt van NAS1 een backup naar NAS2 en wilt die vanaf NAS1 terug kunnen zetten…. is dat wat je nu uiteindelijk vraagt?

   • Ja ik begin het langzaam te begrijpen…. maar nog niet helemaal 🙂
    Ik snap hyper vault niet…
    NAS 2 heeft 2 volumes (2 hdd’s dus).
    Op volume 1 wordt vanaf nas1 via hyper backup een normale backup dagelijks gedraaid. Deze data is op NAS 2 normaal via file manager te bekijken
    Op volume 2 werd altijd een time snapshot ofzo gemaakt, met versie beheer. Deze data is op NAS 2 alleen met hyper vault te bekijken.
    Echter deze backuptaak is op NAS 1 verdwenen. Ik heb ook geen idee hoe ik deze opnieuw moet maken.

   • Snapshots is pas sinds de laatste versie van DSM beschikbaar. Ik heb dus even geen idee wat je nu precies gemaakt heb, en dus ook niet hoe je het in kan stellen. Als iemand anders een idee heeft mag hij/zij natuurlijk ook reageren 🙂

   • Ik ben de draad ook kwijt 🙁
    Wat doet hypervault nu eigenlijk?

   • Wil je daar echt antwoord op? Het staat namelijk zelfs in de omschrijving op Package Center. Het is een server oplossing waarna je backups kan maken.

   • Ik druk me niet goed uit… teveel gefrustreerd 🙁
    Ik bedoel meer, waar dient de app voor… ik snap dat het achter de schermen zorgt dat nas 2 backups toestaat maar waat dient de app zelf voor…. dwz als ik erop klik zie ik dus NIET de backup job of files die elke dag vanaf NAS 1 prima draait maar WEL de backup job / files die nu niet meer actief geupdate worden.

 4. Hi Ronald,

  Welke problemen ondervindt je met Plex?

  • Nou niet direct zelf met Plex, maar meer met PHP die mijn CPU op 100% zet waardoor Plex het niet red om de film te transcoden.

   • Ronald,

    Ben jij er in gestaald om DSM 6.0 te installeren met de Plex package actief? Bij mij weigert de DSM update gewoon te starten omdat Plex niet compatibel zou zijn met DSM 6.0. Ik durf voorlopig niet upgraden, uit schrik dat ik geen films meer zou kunnen bekijken.
    Ik heb wel al elders gelezen dat het werkt als je Plex verwijdert en na de update 2x installeert (de eerste keer werkt het niet, de tweede keer wel).
    mvg

   • Kan mij dat eerlijk gezegd niet meer herinneren. Weet wel dat ik wat probleempjes had. Heb toen na de update de laatste plexpass versie gedownload van de plex website, dus niet die publiekelijk beschikbaar is. Daarna ging alles goed en kan nu gewoon weer films kijken.

 5. Hoe is het met de performance na deze update? We zijn al flink wat versies verder dan de intiële die ik op mijn DS213 had. Draait het nog wel een beetje soepel?

  • DSM zelf draait goed. Heb alleen dat mijn CPU soms hoog uit slaat… Alleen ik kan niet opmaken of dit door de versie van DSM of dat er een 3rd party oplossing is die niet zo lekker zijn draai kan vinden.

   • Dat heb ik met de huidige versie ook 😉 Cloudstation meestal de boosdoener bij mij

   • Bij mij is het iets wat gebruik maakt van PHP. Heb wel wat draaien wat daar voor kan zorgen, dus denk niet dat het aan Synology ligt of dat zij het op kunnen lossen

 6. Ik heb een melding op de NAS gekregen dat :
  Update DSM 6.0-7321 beschikbaar is , uploaden gaat wel, maar na 21% installeren, verschijnt er een melding dat updaten naar deze versie niet mogelijk is.
  er wordt geadviseerd om de oude versie te verwijderen (DSM 5.2-5644 Update 5)
  Verder kan ik alles sluiten en werkt de NAS weer.

 7. Peter van Kan

  Vanmiddag in het diepe gesprongen en de 6.0 update uitgevoerd. Bij mij verliep deze vlekkeloos. De update zelf duurde nog geen 7 minuten inclusief reboot en daarna nog 20 minuten bezig geweest met het bijwerken van de nodige apps.
  Alles draait weer feilloos dus ik kan opgelucht ademhalen. Ook niet DS-standaard apps zoals SABNZBD en Hidrive backup draaien prima (de laatste heeft wel een update nodig op de NAS). Buiten de NAS moet je ook de DS-cloud client op je PC even updaten (als je die gebruikt). Daar krijg je automatisch een popup van op je PCscherm en de update is dan ene kwestie van 1 klik. Videostation ziet er gelikt uit. Na de update is de NAS wel begonnen om alles opnieuw te indexeren. Maar daar heb je verder geen last van.
  DDNS en QC zijn allemaal actief gebleven dus ook daar geen problemen.
  Enige wat ik kwijt ben is de tijdsweergave op het inlogscherm. Maar die mis ik niet zo;-)
  Mogelijk dat eea wat verder verstopt zit.
  Ik ga nu toch aan de slag met de nieuwigheden (SSL!) dus misschien komt ik het nog tegen.

  Ergo: Chapeau Synology. Een keurige, pijnloze update.
  (Synology DS215+)

  Peter

  • Peter van Kan

   Voor de gebruikers die Hidrive als backup app gebruiken:
   Hidrive is nu als backup target ook beschikbaar onder Hyperbackup in DSM 6.
   Een beter alternatief voor hen die meer functionaliteit zoeken in hun backups (en restores).

   Peter

 8. De ‘verdwenen’ tijd op het inlogscherm was me nog niet opgevallen, maar was in het verleden aanleiding tot vrij heftige discussies. De tijd werd automatisch ingesteld op het voor Europa zo onlogische systeem van AM en PM en kon alleen via en klik op die tijd omgezet worden in een 24-uurs-klok. Alleen dat werd weer opgeslagen in een cookie en het bleek dat we nogal wat cookie-haters onder onze volgers hadden…;-)
  Kennelijk heeft Synology er naar geluisterd en dus de klok dan maar verwijderd. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat er geen cookies door Synology zouden kunnen worden geplaatst, al weet ik nu zo gauw niet welke..

  • Sinds 6.0 heb ik op het inlogscherm tekstjes staan (“Hello there, welcome”), ondanks dat ik de velden ‘welcome title’ en ‘welcome message’ (Control panel > Theme) leeg heb gemaakt. Lijkt me een bug. Is er een centrale plaats waar ik al gemelde bugs kan zien en/of waar ik bugs kan melden bij Synology?

   • Ik zal gewoon een call aanmaken bij Synology. Wanneer je zoekt op Synology en Bug dan krijg je ook dat formulier te zien.

 9. Help! Sinds update naar 6.0 werkt video station en plex niet meer. In packagecenter center krijg ik melding dat ik deze apps moet updaten (terwijl auto update staat aangevinkt). Als ik probeer te updaten krijg ik melding ‘verbinding mislukt’.

  • Bij mij wou DSM zelfs niet updaten naar 6.0 met Plex geinstalleerd. Ik heb die eraf moeten gooien, zelf opnieuw moeten downloaden en installeren voor die terug werkte. Ik heb nog veel mensen met problemen gelezen in forums met Plex (oa hier Ronald).

 10. Na update, geen verbinding met ds 212 meer mogelijk. Ook na uitschakelen via knop op nas en opstarten.geen verbinding met nas megelijk. ook pingen naar de nas gaat niet. Heeft iemand een oplossing

 11. Peter van Kan

  Heb je je Synology dan wel een vast IPadres gegeven (non -dynamic DHCP) ?

 12. Sorry voor een lichtelijk off-topic vraag:
  Ik wil heel graag updaten naar DSM 6, maar ik heb een probleem met mijn backup taak.
  Probleem: back-up bestemming off-line (de USB schijf in kwestie is gewoon aangesloten en te openen in DSM).
  Dit heb ik al eerder gehad en nog geen oplossing voor gevonden. Toen was het met een kleinere schijf (2TB), nu weer maar met 4TB schijf. Mijn ‘oplossing’ was een nieuwe schijf eraan hangen… Maar ik wil niet mijn backup compleet opnieuw gaan uitvoeren..

  Iemand advies?
  Dank!

 13. Vandaag de update gedaan naar DSM 6 en alles werkt behalve mijn Cambridge Streammagic 6. Deze herkent of vindt de server niet meer. Iemand enig idee

 14. Ik heb op een DS215 de update naar DSM 6.0 uitgevoerd om te checken voordat ik hem om mijn DS212 (met website) wil gaan inzetten. Echter, ik krijg Joomla niet meer draaiend en kan de website niet meer op mijn scherm krijgen. Webstation is geheel veranderd.
  Wat moet ik doen om de website weer op gang te krijgen? Heeft iemand hetzelfde probleem?

 15. Hallo allen, ik heb een DS214+ en krijg de usbserialdriver niet meer goed werkend, iemand hier een oplossing voor?

 16. Ik heb een ander probleem. Ik gebruik Roundcube (mail station) om mijn de mail van mijn verschillende mail adressen binnen te halen. Roundcube werkt alleen na de update niet goed meer. Van sommige mailadressen haalt hij wel de mail binnen en van anderen weer niet. Iemand hier ervaring mee?

 17. berendvanommen@hotmail.com

  Hallo, ik heb een DS214+ de laptops blijven verbinding zoeken ‘bezig met verbinden’ met cloudstation en synchroniseren niet. Op de laptops draait wel de laatste update.

 18. Audio Station heeft sinds de update problemen met de ‘USB-speakers’. Vaak niet te kiezen.
  Audio Station stoppen en opnieuw starten verhelpt dit. Tijdelijk.

 19. Omdat ik Zarafa draai op mijn 214+, heb ik de update-instellingen nu gewijzigd in “important updates only”. Hierdoor blijf ik juist op DSM 5; de update naar DSM 5.2-5644 Update 8 heb ik nu dus net gekregen.

  Voorlopig hoef ik dus niet iets nieuws te verzinnen, om Zarafa ergens anders op te gaan draaien. Maar het is mij niet duidelijk hoe lang security updates zullen blijven komen voor DSM 5…

 20. Vandaag een update geprobeerd uit te voeren.

  Downloaden gaat goed, updaten stopt na 22%. Ik krijg de foutmelding: er zijn onbekende fout opgetreden (20) iemand enig idee?

  Heb een Synogoly DS 213AIR

  Alvast bedankt.

 21. Vandaag de update uitgevoerd, na update wil hij controleren of er nog een nieuwere versie is, maar dan krijg ik de foutmelding ‘Verbinding mislukt. Controleer internetverbinding.’ Hoe los ik dit op?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*