Plex installeren op je Synology NAS

Ik had al een tijdje Video Station in gebruik. Uren heb ik besteed aan het toevoegen van de juiste links. Het was een aardige klus, maar allemaal mooie covers wanneer je via DLNA een film wilt kijken is wel zo leuk. Ik had vaak problemen met de ondertiteling. Misschien was Video Station gewoon niet voor mij de juiste oplossing.

Maanden terug had ik Plex al een keer geprobeerd. Maar vond het toen iets te langzaam. Gisteren toch besloten het nog maar een keer te proberen en baal er nu een soort van dat ik het niet eerder gedaan heb. Plex is een hele mooie oplossing die goed in elkaar zit, en inmiddels sneller is dan Video Station. Dus Video Station is inmiddels gedeinstalleerd en Plex draait op volle toeren.

Movie Details Plex

Movie Details Plex

Plex Screenshot

Plex Screenshot

Plex Movie Library

Plex Movie Library

Plex op Android

Plex op Android

Plex is dus een alternatief voor Video Station. Samen met de mobiele clients, Chromecast ondersteuning, DLNA en de webinterface een totale oplossing om overal waar je maar wilt films te kunnen kijken. De film en serie bibliotheek wordt automatisch aangevuld met posters en tekst en het is makkelijk terug te vinden waar je precies gebleven bent met kijken. Het is zelfs mogelijk om films te syncen naar het device waarop je het wilt afspelen. Voor meer features kan je op de website van Plex kijken. Let wel op want niet alle features zijn gratis.

Checken of je Synology ondersteund

Omdat Plex een zwaar programma is kan het niet op alle Synology apparaten draaien. Je kan in de volgende lijst checken of jouw NAS er ook tussen staat.

Plex Compability lijstMeer informatie over wat wel en wat niet ondersteund wordt kan je vinden op de website van Plex zelf.

Plex Installeren
Plex installeer je net zoals andere pakketten. Hiervoor doe je het volgende:

 1. Log in op je DSM
 2. Ga naar Start > Package Center
 3. Zoek naar “Plex” (je hebt hiervoor geen aparte downloadrepo nodig)
 4. Druk op de “Install” knop en klaar!

Plex Acount aanmaken
Je koppelt je Plex installatie aan je online account wat je aan kan maken op de Plex website zelf. Hierdoor kan je via de website van Plex bij je films komen en is het mogelijk je library met andere mensen te delen, die geen account hebben op je NAS, zoals dat bij Video Station wel nodig is.

Zelf je movie folders aangeven
Een van de mooie features vind ik dat je in Plex zelf kan aangeven welke mappen je beschikbaar wilt maken. Je zit hier niet vast aan je Video map, maar je kan hier ook persoonlijke mappen in opnemen. Muziek wordt ook ondersteund. Dus je kan nog eens nadenken over Audio Station, of dat nog wel nodig is.

Ondertiteling bij de films
Een andere reden waarom ik voor Plex heb gekozen is omdat deze automatisch ondertiteling download bij de films in de door jou opgegeven talen. Naast de ondertitels die Plex binnenhaalt zet ik er voor de zekerheid ook nog een .SRT file bij zodat ik zeker weet dat ik nooit zonder zit (ook bij het kopiëren van de film naar een ander medium). Natuurlijk geheel automatisch!

Mocht je ook niet helemaal tevreden zijn over de Video Station, die het bij mij net even te vaak naliet om de juiste info bij een film te vinden, dan is het zeker de moeite waard eens naar Plex te kijken. Een complete oplossing die veel ondersteuning kent op verschilllende platformen.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

17 comments

 1. Hallo Ronald,
  Ik zocht in de repository van Synology (en in het package center van mijn NAS) bij mijn type NAS (DS414) en kon Plex niet vinden.
  Weet jij of het nog wel in de repo voor jouw type NAS voorkomt?
  Dan kan het zijn dat voor mijn type processor geen package beschikbaar is.

  Groet, Bert

  • Hoi Bert, ik kom jouw apparaat ook niet tegen in de lijst met ondersteunde Synology apparaten. Ik weet alleen niet hoe vaak de lijst geupdate wordt. Ik zal de post even updaten met een compabiliteitslijst.

 2. waar staat de plex media server opgeslagen? Ik wil Trakt eraan koppelen https://trakt.tv/downloads/plex#install), maar moet de “bundle” in de juiste directory stoppen.

 3. Ja dank je wel, Trakt staat nu op de DS214PLAY!
  Ik kwam erachter dat die Plex Media Server map verborgen stond, dus die eerst toegankelijk gemaakt op de server.
  Correcte lokatie is:
  /volume1/Plex/Library/Application Support/Plex Media Server/Plug-ins

 4. Ik kan maar geen downloadrepo vinden om plex te installeren.
  Kan iemand die hier doorgeven?

  • Hoi Frix,

   Dit is een app die door Synology zelf aangeboden wordt. Wanneer je de app niet ziet staan ondersteund jouw NAS vermoedelijk geen Plex. Zie de lijst voor de ondersteunde NAS apparaten.

 5. Ja daar had ik gekeken en zag daar mijn NAS de DS214+ niet tussen staan.
  wel staat de DS214 erbij dus ik had de hoop dat de + wel zou gaan.

 6. Op de ds114 werkt Plex ook. jammer genoeg lukte het mij niet om een (werkende) image van rasplex op mijn Raspberry 2 te krijgen.

 7. Zo’n 2 jaar geleden heb ik ook plex server op mijn NAS (DS212+) geinstalleerd maar heb deze weer verwijderd omdat de functie “hibernation” dan niet meer werkt, oftewel dan staan mijn HardDisks 24 uur per dag te draaien en gebruikt de Nas ~40 watt ipv 7 watt. Weet iemand of dit nog steeds zo is.

 8. De versie geleverd door synology werkt bij mij niet 411+II Kreeg de beroemde 404 error page. Na wat zoek kreeg ik de tip om de SPK bij Plex zelf te downloaden en te installeren.
  Dit werkte meteen zonder problemen.

 9. Ik heb een ds415play waar plex met moeite op draait. Ik overweeg een ds415+ zodat ik hopelijk 1080p kan transcoderen. Heeft iemand ervaring of dit een beetje werkt? Op de compatibility lijst staat namelijk (‘yes, but may stuggle with some high bitrate files’).

 10. Ik heb de ds114 heb hier ook Plex (pass) draaien. Alleen merk ik dat ik met name op mijn DX3 in de huiskamer soms erg lang moet wachten voordat een groep favorieten gaat spelen. Heel vreemd want de DX3 is een mediaspeler die zou toch redelijk snel moeten zijn, op mijn Ipad 1 hoef ik helemaal niet te wachten en die zal toch veel trager zijn zou je verwachten.
  Ik wil eigenlijk nu toch naar een 216 play gaan. Enig idee wat het slimste is? nieuwe server aanmaken (naam) of gewoon de bibliotheken opnieuw laten opbouwen? Op dit moment ben ik even al mijn bestanden naar een externe schijf aan het backuppen want ik neem aan dat ik mijn huidige schijf niet zo over kan zetten (met behoud van configuratie en bestanden).

 11. Ik heb ook maar weer plex geïnstalleerd en had gehoopt dat deze nu wel lekker op mijn ds214play zou draaien, helaas. Ik krijg de melding dat server niet snel genoeg is om de serie/film vloeibaar af te spelen. Dat klopt hij moet telkens laden.
  Iemand tips?

  • Beste Marcel,
   Ik bezit een DS414 en wilde ook Plex MS installeren met hetzelfde resultaat. Het blijkt dat de processors van deze DSen niet snel genoeg
   is voor het Transcoderen van de Video codecs, wat nodig is op de Plex Server. Er is een andere mooie mogelijkheid met twee Raspberry Pi’s type 2 of 3 waarmee een heel mooie oplossing is te realiseren. En de RPi 2 is wel krachtig genoeg om 1080p te kunnen verwerken!!!
   Zie deze youtube uitleg:
   https://www.youtube.com/watch?v=9OVEmTPZomI

   Success, met de Plex oplossing.
   Bert

 12. Helaas werken een aantal Synology modellen met PPC of ARMv5 na de update naar DSM6.1 niet meer. De 413j die ik heb, wordt niet meer ondersteund richting Plex.

  “Confirm your NAS CPU.

  Only ARM v7 and Intel X86 and X86_64 CPU models can be upgraded. All others must remain where they are at with DSM 6.0 or below”

  Meer info: https://forums.plex.tv/discussion/259923/dsm-6-1-upgrade-and-pms-vetted-confirmed-diskstation-models

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*