DS 416slim review

GROOT, GROTER, GROOTST OF JUIST KLEIN, KLEINER, KLEINST? 

klein

klein

Je durft het bijna niet te geloven als je de ‘baby’ van de Synology Diskstations, de 416slim, ziet, kan die echt wat zijn grotere broers (of zusjes, zo je wilt) ook doen? Afhankelijk van welk soort opslag je gebruikt, SSD of HDD kun je 4 x 1,6 TB of 4 x 2 TB kwijt. Het antwoord is dus: ja!

Jammer dat de prijzen van de SSDs nog zo bijzonder hoog liggen want voor die 1,6 TB SSD betaal je bijna € 1000 en voor de 2 TB HDD net iets meer dan € 100. Dan is de keuze snel gemaakt! Wel jammer dat dat prijsverschil zo groot is want er zijn grote voordelen als het gaat om SSD: geen bewegende onderdelen en mede daarom geluidloos én in theorie minder warm. Wellicht dat zij in de toekomst concurrerender worden ten opzicht van hun ‘beweegbare’ broertjes.

Wat die temperatuur betreft, laten we meteen duidelijk zijn, dat valt tegen. De SSD en de HDD doen in feite niet voor elkaar onder. En ook voor het stroomverbruik hoef je niet over te sappen op een SSD. Sterker nog, volgens de opgave van de fabrikant zou m.n. het schrijven op de SSD meer energie kosten dan op een ’traditionele’ HDD.

Als echter de prijzen van de SSDs drastisch gaan dalen dan is het voordeel van de SSDs zonder meer aanwezig. Geen bewegende delen levert – alweer theoretisch – een langere levensduur op.

We maken hier geen principiële keuze, maar laten we eerlijk zijn, we blijven Nederlanders en zullen altijd naar de prijs en prijs/kwaliteitsverhouding kijken. Het maakt daarbij niet uit of we een zakelijke of een particuliere koper zijn.

INSTALLEREN

Zoals we dat van Synology gewend zijn is installeren van het apparaat(je) een peulenschil: in je netwerk hangen, find.synology.com of diskstation:5000 in je browser typen en de rest volgt vanzelf, zoals je uit de schermafdrukken kunt zien.

Verbinden

Verbinden

Installeren

Installeren

 

 

MOGELIJKHEDEN

Het ligt voor de hand om het woord ‘slim’ in de naam op de Nederlandse manier te gebruiken. Het is een klein en slim apparaat. Voorzien van twee Gigabit-netwerkaansluitingen, die, het liefst via een geschikte smart switch, via link-aggregatie gekoppeld kunnen worden tot één.

Zowel voor als achter beschikt het apparaat over een USB 3.0 poort, wel zo makkelijk als je even snel iets via je USB-stick op de server wilt zetten.

Het apparaatje, dat van zichzelf net iets meer dan een halve kilo weegt, 660 gram om precies te zijn, staat met zijn vier poten op een plateautje, de basis genoemd, dat er voor moet zorgen dat er voldoende lucht onder het diskstation door kan én dat dient als anti-slipplateau.

f-ds416slim-back

De harddisks kunnen via een eenvoudige sleuf in de achterkant van het apparaat worden geschoven. Het is het enige moment dat je een kruiskopschroevendraaier nodig hebt, want de HDDs moeten worden vastgezet in de houders. De houders kunnen worden voorzien van een opplakbaar nummertje (meegeleverd) waardoor je altijd weet waar in de machine welke schijf moet worden geplaatst.

De ventilator bevindt zich aan de onderkant en is eenvoudig te vervangen, als dat nodig zou zijn.

 

 

Zoals we dat inmiddels kennen van de Synology router kunnen de LEDs van de LAN- en HDD-activiteit worden gedimd of zelfs uitgeschakeld.

SCHAALBAARHEID

SHR IN THEORIE

Het Synology Hybrid RAID-systeem (SHR) heeft het voordeel dat je een RAID-systeem op kunt zetten zonder dat je verstand hoeft te hebben van de verschillende soorten RAID die er bestaan. Als je de DS 416slim ‘vol’ hebt geconfigureerd, dus met vier schijven, dan zal dus de grootst mogelijke ruimte worden toegewezen én kun je een schijf bij defect vervangen zonder dat de gegevens verloren gaan. De vervangende schijf zal via de resterende schijven worden herbouwd.

shr

Op dezelfde manier kun je ook grotere schijven gebruiken, zonder dat je meteen alle schijven moet vervangen zoals bij ’traditionele’ RAID (5) het geval is. Met andere woorden als je in een RAID 5 combinatie van 4 x 500GB één schijf vervangt door een 1 TB schijf zal die schijf slechts 500GB opslaan. Bij SHR wordt wel direct de volle grootte van de schijf gebruikt en er is dus in principe een mix van schijven mogelijk. In de praktijk blijkt dat overigens pas op te gaan nadat je een tweede schijf voor een grotere hebt vervangen. Lees daarover hieronder meer.  Kleinere schijven gebruiken dan de schijven die al in je DS zitten is vrij nutteloos en is dus ook niet mogelijk in SHR.

SHR IN DE PRAKTIJK

De proef op de som is genomen door de geplaatste Kingston SSDs van 128GB te vervangen door 2TB HDDs van Seagate.

Eerst het diskstation ‘netjes’ uitzetten, dat kan door de op ‘Afsluiten’ te klikken in DSM of door de aan/uitknop wat langer in te drukken.

Zet het eventueel ingestelde tijdschema (zie onder) uit, het zou zonde zijn als het proces wordt gestopt door een voortijdige afsluiting van je diskstation.

Je moet even kiezen waar je begint, hier is gekozen om vanaf disk vier ‘naar beneden’ te werken, omdat alle schijven vervangen worden. Bij een defecte schijf kun je zonder meer die schijf vervangen en zal het diskstation de schijf in je systeem opnemen en herbouwen.

Als je de nieuwe schijf in de houder hebt geplaatst en het DS weer aan zet, zal het even iets langer duren voordat hij start. Na de herstart zul je, als je waarschuwingssignalen hebt aangezet, een herhalende piep horen. DSM opent direct de pagina waarin je de piep uit kunt zetten (in Hardware en stroom) én de pagina waarop je het volume kunt herstellen (in Opslagbeheer) via Beheren.

screenshot-2016-11-15-13-55-40

Als je één schijft vervangt door een grotere zal niet direct een vergroting van het volume zichtbaar zijn, dat zie je pas na het vervangen van een tweede schijf door een grotere. Afhankelijk van de hoeveelheid informatie die je hebt staan op de te vervangen schijven kan het opnieuw schrijven wel een flinke tijd in beslag nemen. Goed nieuws: je kunt gewoon de bestanden op je diskstation blijven benaderen.

LET OP: je DS zal een z.g. pariteitsconsistentie controleren en dat kan wel eens een hele tijd duren, een hele tijd als in een dag of anderhalve dag!

TIPS na het installeren:

 • Vast IP-adres: tenzij je van plan bent om je DS als mobiele NAS te gaan gebruiken is het wel zo makkelijk om je DS een vast IP-adres te geven. Op die manier kun je je DS altijd terugvinden in je netwerk.
 • Wijzig poort: standaard worden poorten 5000 (http) en 5001 (https) ingesteld. Dat weten alle hackers ook, dus is het verstandig om een ander poortenpaar uit te kiezen. Kijk even in de lijst van Synology welke poorten al worden gebruikt. In principe kun je alle niet gebruikte poorten gebruiken, wel even openzetten in je modem/router! Deze suggestie wordt overigens ook gedaan als je Security Advisor hebt gedraaid.
 • Hibernate: de slaapstand van de ‘gewone’ HD is automatisch ingeschakeld onder Configuratiescherm > Hardware en stroom > HDD-slaapstand. Uit die slaapstand komen geeft nogal wat tijdverlies (en frustratie). Het is dus beter dat uit te schakelen (zoals dat bij de grote broers standaard is ingesteld) óf een veel langere wachttijd in te bouwen. Standaard staat het op 20 minuten. Uiteraard vallen SSDs niet onder deze instelling, zij hebben immers geen bewegende delen.
 • CMS: in principe kan de DS416slim worden gemanaged via een host waarop CMS draait, dat zijn alleen de +-versies vanaf het modeljaar 2011. Het kan soms even lastig zijn om de 416slim zichtbaar te krijgen (oorzaak: waarschijnlijk het wijzigen van de standaard poorten 5000/1 naar iets anders, zoals Synology support suggereerde), maar als je hem eerst in je lokale netwerk hangt en vervolgens edit om je DS via Quickconnect of een (DDNS)URL weer te geven kan je de 416slim gewoon managen via CMS.
 • Firewall en DoS: standaard staan deze twee uitgeschakeld. Als je ‘verderop’ in je systeem, bijvoorbeeld in je router, geen beveiliging hebt ingeschakeld is het goed deze twee van een vinkje te voorzien. Firewall: Configuratiescherm > Beveiliging > Beveiliging > Firewall inschakelen en Firewallmeldingen inschakelen. DoS: Configuratiescherm > Beveiliging > Bescherming > DoS-bescherming inschakelen. Als je beide LAN-aansluitingen gebruikt, ook LAN 2 aanvinken.
 • Tijdschema: hoewel het bij de grote broers ook mogelijk is, is het voor iemand die altijd bij zijn bestanden wil meestal geen optie, maar je kunt je DS automatisch laten afsluiten en weer starten. Via Configuratiescherm > Hardware en stroom > Stroomschema, zijn aan- en uitmomenten in te stellen, waarbij het mogelijk is voor iedere dag een apart schema te maken, maar bijvoorbeeld ook voor weekdagen en weekends. De ingestelde taken zijn terug te vinden onder Configuratiescherm > Taakplanner.
 • WOL: als je de 416slim laat beheren door een ander DS uit de +-serie via CMS en je hebt ingesteld dat de 416slim kan worden ‘gewekt’ dan kun je hem op afstand weer aanzetten. Handig als je niet thuis bent en je bijvoorbeeld op een tijdstip na het uitschakelen van het DS, zie hiervoor, alsnog iets van de server wilt halen. Om WOL aan te zetten: Hardware en stroom > Algemeen > Stroomherstel > aanvinken WOL on LAN 1 of 2 of beide.

OPMERKING over de SSD/HDD-keuze:
Synology heeft een lijst met compatibele schijven gepubliceerd. In deze lijst staan nog geen 2TB-SSD-schijven, hoewel die er al wel zijn o.m. van Samsung. Niet in de lijst voorkomen wil niet zeggen dat een andere schijf niet werkt, maar de vermelde schijven kunnen in elk geval zonder probleem in de 416slim draaien.

PRIJSINFORMATIE

Het DS 416slim kost rond de € 300 en dat is, zoals je gewend bent, zonder schijven. Je kunt de prijs in de gaten houden via de Price Watch van Tweakers.net.

Beperken we ons tot de SSDs van Kingston dan zijn die te verkrijgen vanaf € 64 voor de 128GB variant tot € 324 voor de 1TB versie.
HDDs die geschikt zijn, zijn er vele, maar bijvoorbeeld de gebruikte 2 TB Seagates voor het uitbreiden van de opslag zijn beschikbaar voor een prijs van rond de € 110 en voordeliger als je via ebay bestelt. Het gaat hier om de Seagate 2TB 2.5″ SATA 6Gb/s ST2000LM007 PS4 compatibel met de in de lijst vermelde Samsung Momentus ST2000LM003. Samsungs harde-schijf-divisie is overgenomen door Seagate.

samsung-seagate

Als je regelmatig checkt op o.m. ebay kun je voor veel lagere prijzen zowel SSDs als HDDs aanschaffen. Het enorme prijsverschil tussen beide blijft daar – uiteraard – ook bestaan.

Alle prijzen inclusief btw.

CONCLUSIE

Heb je niet veel ruimte en wil je een krachtige maar niet te duidelijk aanwezige opslag in je huis, dan is het DS 416slim een goede keuze.
Je koopt een DS niet voor zijn rekenkracht, maar voor opslag. Wel wil je dat de gegevens snel via je eigen netwerk, bedraad of via WiFi, op je notebook- of PC-scherm verschijnen. Daarin doet de 416slim niet of nauwelijks onder voor zijn grotere broers. Natuurlijk is e.e.a. mede afhankelijk van de schijven die je in je DS zet, maar de gekozen processor en het vaste geheugen zijn een solide basis voor een krachtig klein broertje.

 

Met dank aan Synology voor het ter beschikking stellen van de DS416slim en Kingston voor de SSDs

Synology DS416slim

Synology DS 416slim

 

Kingston SSDNOW KC 128GB

Kingston SSDNOW KC 128GB, specificaties via de link hierboven.

 

SPECIFICATIES DS 416slim

Hardware
CPU
CPU-model Marvell Armada 385 88F6820
CPU-architectuur 32-bit
CPU-frequentie Dual Core 1.0 GHz
Hardware Encryption Engine  √
Geheugen
Systeemgeheugen 512 MB DDR3
Opslagruimte
Stationssleuven) 4
Compatibel schijftype* (Alle ondersteunde HDD raadplegen)
 • 2.5″ SATA III / SATA II HDD (Up to 12.5mm drive height)
 • 2.5″ SATA III / SATA II SSD
Maximale interne ruwe capaciteit 8 TB (2 TB HDD x 4) (Capaciteit kan verschillen volgens RAID-types)
Maximaal formaat één volume 16 TB
Hot Swappable-station   √
Opmerkingen “Compatibel stationstype” staat voor stations die op comptabiliteit met Synology-producten zijn getest. Deze term geeft niet de max. verbindingssnelheid van elke stationssleuf weer.
Externe poorten
USB 3,0-poort 2
Bestandssysteem
Interne stations EXT4
Externe stations
 • EXT4
 • EXT3
 • FAT
 • NTFS
 • HFS+*
 • exFAT*
Opmerkingen
 • HFS+ is alleen-lezen, max 2 TB volumegrootte.
 • exFAT Access wordt afzonderlijk verkocht in Package Center.
Uiterlijk
Grootte (hoogte x breedte x diepte) 120 mm x 105 mm x 142 mm
Gewicht 0.66 kg
Andere
RJ-45 1 GbE LAN-poort 2 (met Link Aggregation / Failover-ondersteuning)
Wake on LAN/WAN   √
Systeemventilator 60 mm x 60 mm x 1 pcs
Ventilatorsnelheidsmodus
 • Koele modus
 • Stille modus
 • Energiezuinige modus
Gemakkelijk te vervangen systeemventilator   √
Draadloze ondersteuning (dongle)   √
Verstelbare helderheid van led-indicatielampjes aan de voorzijde   √
Stroomherstel   √
Geluidsniveau* 20.3 dB(A)
Automatisch in-/uitschakelen   √
Voedingseenheid / Adapter 30W
Voedingsspanning 100V tot 240V AC
Frequentie 50/60 Hz, enkele fase
Energieverbruik* 17.17 W
11.63 W (HDD slaapstand)
British thermal unit 58.63 BTU/hr (Toegang)
39.71 BTU/hr (HDD slaapstand)
Omgevingstemperatuur
Bedrijfstemperatuur 5°C tot 40°C (40°F tot 104°F)
Opslagtemperatuur -20°C tot 60°C (-5°F tot 140°F)
Relatieve vochtigheid 5% tot 95% RH
Certificering
 • FCC Class B
 • CE Class B
 • BSMI Class B
Garantie 2 jaar
Opmerkingen
 • Stroomverbruik is gemeten bij een volle configuratie met Western Digital 1TB WD10JFCX HDDs.
 • Testomgeving voor lawaainiveau: Volledig geladen met een of meer inactieve WD 1TB WD10JFCX HDDs; twee G.R.A.S. Type 40AE-microfoons, elk op 1 meter van de Synology NAS vooraan en achteraan; achtergrondgeluid: 17,2 dB(A); temperatuur: 23,6℃; luchtvochtigheid: 58.2%.
DSM-specificaties
Opslagbeheer
Max. aantal interne volumes 256
Max. aantal iSCSI Target 10
Max. aantal iSCSI LUN 10
Ondersteund RAID-type
 • Synology Hybrid RAID
 • Basic
 • JBOD
 • RAID 0
 • RAID 1
 • RAID 5
 • RAID 6
 • RAID 10
RAID-migratie
 • Basic to RAID 1
 • Basic to RAID 5
 • RAID 1 to RAID 5
 • RAID 5 to RAID 6
Volume-uitbreiding met grotere HDD’s
 • Synology Hybrid RAID
 • RAID 1
 • RAID 5
 • RAID 6
Volume-uitbreiding door een HDD toe te voegen
 • Synology Hybrid RAID
 • RAID 5
 • JBOD
RAID-typen die Global Hot Spares ondersteunen
 • Synology Hybrid RAID
 • RAID 1
 • RAID 5
Bestandsuitwisseling
Max. lokale gebruikersaccounts 2048
Max. lokale groepen 256
Max. aantal gedeelde mappen 256
Max synchronisatietaken gedeelde map 2
Max. aantal gelijktijdige CIFS/AFP/FTP-verbindingen 128
Integratie van toegangsbeheerlijst (ACL) voor Windows   √
NFS Kerberos verificatie   √
Log Center   √
Syslog-gebeurtenissen per Seconde 100
Add-on Pakketten (Meer informatie over de volledige lijst met toegevoegde pakketten)
Cloud Station Server   √
Max. aantal gelijktijdige bestandsoverdrachten 128
Download Station   √
Max. aantal gelijktijdige downloadtaken 30
exFAT Access (optioneel)   √
HiDrive Backup   √
Media Server   √
DLNA Certification   √
PDF Viewer   √
SpreadSheet   √
Maximum aantal gelijktijdig bewerkende gebruikers 35
Surveillance Station   √
Max IP-camera (licenties vereist) 8 (inclusief 2 gratis licenties) (Alle ondersteunde IP-camera’s raadplegen)
Totaal FPS (H.264)* 300 FPS @ 720p (1280×720)
150 FPS @ 1080p (1920×1080)
100 FPS @ 3M (2048×1536)
40 FPS @ 5M (2591×1944)
Totaal FPS (MJPEG)* 150 FPS @ 720p (1280×720)
75 FPS @ 1080p (1920×1080)
50 FPS @ 3M (2048×1536)
25 FPS @ 5M (2591×1944)
Opmerkingen De doorvoer van Surveillance Station is getest met een Axis netwerkcamera, door gebruik van continue opname met Liveweergave van Surveillance Station en bewegingsdetectie door camera; de video live-viewing en opname delen dezelfde videostream van de camera.
Video Station   √
Video transcoderen Groep 2 (Meer info)
VPN Server   √
Max. aantal verbindingen 5
Milieu & verpakking
Milieu RoHS-conform
Inhoud van verpakking
 • 1 x Hoofdeenheid
 • 1 x Welkomstfolder
 • 1 x Accessoirepakket
 • 1 x Netstroomadapter
 • 2 x RJ-45 LAN-kabel
Optionele accessoires
 • Camera licentiepack
 • VS360HD

About Egbert

Van een CS407 via een DS410j inmiddels eigenaar van een DS1513+ met DX513 uitbreiding. Voorlopig meer dan voldoende ruimte voor DVD's, films, muziek en mijn andere hobby fotograferen. Beheer via CMS ook andere diskstations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*