Instellen van Wake On LAN Gateway

Jullie hebben inmiddels al genoeg berichten van mij kunnen lezen over Wake On LAN. Omdat ik geen PC meer in huis had, was het voor mij ook niet meer zo interessant hier verder naar te zoeken. Hier is een aantal weken geleden verandering in gekomen en ik heb dus weer een PC, en één die ik nu ook weer op afstand aan kan zetten met mijn Android smartphone.

WakeOnLan Gateway Screenshot

WakeOnLan Gateway Screenshot

Wake On Lan, is een speciaal pakketje dat je over je netwerk kunt sturen. Eigenlijk stuur je een dergelijk pakketje naar al je aangesloten PC’s in je netwerk, maar de PC met het juiste MAC-adres zal reageren door de computer in te schakelen. Misschien weet je al dat pakketjes over je netwerk via bepaalde poorten lopen. Met je Synology NAS zal je vermoedelijk al wat poorten hebben opengezet. Je geeft dan in je router aan welke poort naar welk IP-adres het gestuurd moet worden.

Helaas (misschien maar goed ook) gaat een Wake on LAN-pakketje niet via een poort en kan je het dus ook niet doorsturen. Zoals ik net al schreef gaat het pakketje naar al je PC’s in je netwerk. Een gebruiker met de naam wjb  heeft op het KPN forum een Synology-applicatie ontwikkeld die dit probleem oplost. Het is een gateway, wat betekent dat je er een normaal pakketje vanaf het internet heen stuurt, dat dan omgezet wordt in een Wake on Lan-pakketje.

Wat heb je nodig:

 • Een PC of laptop met netwerkkaart die je aan kunt zetten via een WOL (Wake on LAN)-pakketje
 • Toegang tot je router, waarbij je poorten kunt forwarden
 • Een Synology NAS
 • De Perl en Wake On LAN package

Wat je dient te doen:

 1. Perl kun je vinden in de standaardapplicaties van Synology. Open hiervoor het Package Center en zoek naar Perl, waarna je deze dus installeert.
 2. Downloaden van de .SPK kun je doen via het Nederlandse Synology Forum.
 3. Nu kun je de informatie lezen in het KPN Forum voor meer informatie omtrent de app. (Omdat ik geen tekst letterlijk wil overnemen, verwijs ik naar die site voor meer informatie in plaats dat ik het kopieer en hier neerzet.)
 4. Uiteindelijk kun je in de app linksboven op INFO drukken. Hier vind je de stappen en instellingen die je uit moet voeren om het daadwerkelijk aan de praat te krijgen.

Als je alles goed ingesteld hebt kun je overal ter wereld met een internetverbinding je PC thuis aanzetten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je op vakantie bent of wanneer je nu net een bestand nodig hebt dat thuis op je PC staat en je perse direct nodig hebt.

Succes! En vragen zien we hieronder wel verschijnen.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

42 comments

 1. Voor zover ik weet gaat WOL wel over een poort 🙂
  Die kan zelfs verschillen van device/merk

  • Je kan het over poort 9 of 7 laten lopen, dat is in ieder geval de poort die er standaard voor open staat. Maar veel routers laten alleen TCP of UDP door en dat is dit niet. Ook kan je vaak je router niet forwarden naar het broadcast adres.

   • Je apparatuur moet het inderdaad ondersteunen, maar op zich is een WoL packet prima door te sturen. Meestal verpakt in een UDP-pakketje via poort 9.

   • Hey Bart, vandaar dat je de gateway nodig hebt, die het UDP pakketje op poort 9 om zet naar een magic packet. Wanneer het direct te sturen is op poort 9 dan zal de ontwikkelaar van deze applicatie alles voor niets gedaan hebben 😉

   • Hi Ronald, het is denk ik een misverstandje, dat de gateway nodig is voor het omzetten van het magic packet.
    Als je router broadcasten toelaat, kan je het naar poort 9 (of een andere willekeurige poort) versturen. Dus het kan direct (het werkt hier 😉 ), maar de praktijk is soms lastig, met routers die niet meewerken etc.
    De ontwikkelaar heeft zeker niet voor niks zitten werken: een gateway lijkt me een mooi alternatief om routeringsproblemen te omzeilen en is waarschijnlijk ook veiliger, je hoeft geen broadcast-mogelijkheid open te zetten naar internet.
    Maar voor mij is het geen oplossing, omdat ik de NAS zelf wakker wil maken.

   • Hi Bart, Bedankt voor je aanvulling. Ik heb de wikipedia hierover nog eens nagelezen… niet omdat ik je niet geloof, maar omdat ik het gewoon een interessant onderwerp vindt. Zie dat het verpakt wordt in een UDP pakketje inderdaad… Routeren lukt inderdaad niet op mijn Linksys router…. dus ik zit aan een oplossing als dit vast.

 2. interessant, dat ga ik zeker proberen. nu heb ik of de pc op kantoor en thuis vrijwel 24×7 aanstaan voor het geval ik hem nodig heb. eerst maar eens onderzoeken of ze beiden WoL ondersteunen.

 3. De techniek erachter zou wel eens interessant kunnen zijn, alleen ik kan me geen toepassing bedenken waarvoor ik van afstand een pc thuis nodig zou moeten hebben.
  In geval van je genoemde voorbeeld over dat bestand, alle bestanden staan op de nas en dus via FileStation, CloudStation of FTP van overal bereikbaar.

  • Was dat maar waar Ronald. Ik heb genoeg configuratie bestanden die in de applicatie folder staan, Ook kan je bijvoorbeeld ook via een dergelijke PC die je router instellingen aanpassingen wanneer deze niet open staat naar het internet, en dan om niet te vergeten om iets te testen vanaf een andere internet plek dan waar je op dat moment zit. Als je VPN buiten de deur niet werkt kan je direct even checken of het van binnen uit wel werkt. 😉

 4. Leuk om te lezen dat ook anderen aandacht schenken aan de door mij ontwikkelde Wake On LAN Gateway voor de Synology NAS.
  De reden waarom ik deze toepassing gemaakt heb was dat ik een server voor demo’s bij mij thuis heb draaien en ik deze niet 24×7 aan wil laten staan (green computing), maar wel regelmatig nodig heb als bij bij een klant ben.
  Ondertussen is de Wake On LAN Gateway al duizenden keren gedownload en blijkbaar bestaat er dus een behoefte voor deze functionaliteit.

  • Wake On LAN opdrachten (Magic Packets) worden inderdaad gewoon op een UDP poort verstuurd. Normaal wordt hier poort 9 en soms 7 voor gebruikt, maar het kan via een willekeurige UPP poort verzonden worden.
   Het probleem, bij het opstarten van een PC, server of ander apparaat via Internet, is dat het Magic Packet dan door de router geforward moet worden naar de specifieke PC, server of ander apparaat omdat vrijwel 100% van de routers het niet toestaan om een inkomend bericht (vanaf Internet) te broadcasten naar alle aangesloten apparaten. Laat nu het aan te zetten apparaat (uiteraard) uit staan en daarmee heeft deze ook geen geldig IP adres meer en dus kan het Magic Packet ook niet daar naar geforward worden.
   Door de router zo in te stellen dat het Magic Packet naar de Synology NAS gaat (port-forwarding), zal de Wake On LAN Gateway deze ontvangen. De Wake On LAN Gateway valideert het Magic Packet en als deze geaccepteerd wordt, dan stuurt deze het pakketje alsnog als broadcast het LAN op.
   Simpel, eenvoudig, maar doeltreffend.

  • En zo vind ik het weer leuk dat je dit blog gevonden hebt! Wanneer je toevoegingen hebt aan de post of iets anders wilt melden omtrent de app dan horen we dat graag. Ik kan trouwens van de link die je doorgaf niet downloaden. Mijn Antivirus slaat aan, al denk ik dat hier geen aanleiding voor is. Misschien een idee om een eigen repo aan te maken? (en anders wil ik wel eens kijken of ik dat in elkaar kan zetten).

 5. De Wake On LAN Gateway is overigens direct te downloaden op http://spk.myquickdownload.com

  • Beste WJB, al geruime tijd gebruik ik met veel plezier jouw Wake On LAN Gateway app op mijn Synology NAS, om mijn PC’s in combinatie met Teamviewer op afstand aan te kunnen zetten. Echter, waarschijnlijk door recente updates van de DSM 6 firmware op de synology, werkt de app niet meer. Als ik de app wil openen krijg ik de volgende melding in het WOL Gateway venster: Sorry, de pagina die u zoekt kan niet worden weergegeven.

   Heb jij enig idee hoe dit op te lossen is?

   NAS: DS716+, DSM 6.0.2-8451 Update 9

 6. Versie 1.0-0007 is nu beschikbaar.

  Met deze versie zullen WoL Magic Packets naar alle netwerken verstuurd worden waarop de Synology NAS is aangesloten. Bijvoorbeeld al de NAS twee NIC’s heeft die beide aangesloten zijn, of zowel een NIC als een WiFi dongle heeft die beide aangesloten zijn.
  Voorgaande versies verstuurde het WoL Magic Packet alleen naar het “default” netwerk.

 7. Ik kan maar 16 karakters kwijt onder mac adres, deze bestaat echter uit 17 (inclusief “:”)
  tekens. Heb het geïnstalleerd middels de repository van mysynology. Meer mensen zelfde ‘probleem’?

  • Dat is vreemd, je zou uiteraard gewoon het volledige MAC adres moeten kunnen invoeren.
   Je bent de enige die deze melding maakt terwijl de Wake On LAN Gateway al duizenden keren gedownload is.
   Ik kan het issue ook niet reproduceren.

 8. Op zowel mijn DS1813 en mijn DS213+ werk dit pakket niet, ik krijg bij het starten de melding “kon de pakketservice niet uitvoeren” en vervolgens niets meer.

 9. Hallo wjb, ik heb DSM 5.2-5592 Update 2.
  Ik heb Perl geinstalleerd
  Reboot, daarna geprobeerd handmatig WakeOnLAN.tar te installeren maar krijg
  ongeldig bestandsformaat.
  Gerenamed naar WakeOnLAN.spk krijg dan melding: Dit pakket bevat geen digitalehandtekening
  Heb je een idee of oplossing?

 10. Het was al gelukt door te renamen naar spk.
  Digitalehandtekening probleem opgelost door in instellingen van package center, elke uitgever aan te vinken…
  Nu nog kijken hoe het werkt…

 11. In versie 6 van DSM is de beveiliging van de NAS verder aangescherpt waardoor de Wake On LAN Gateway niet meer bij zijn eigen configuratie schermen kon komen.
  Versie 1.0-0008 van de Wake On LAN Gateway verhelpt dit probleem en is beschikbaar op spk.myquickdownload.com.

  • Hallo wjb,

   Het werkt weer als van ouds!!
   Bedankt voor de super snelle update…

  • Hoi wjb
   Ik heb ook de nieuw versie van wake on lan gateway geinstalleerd maar ik zie nu nergens meer de snelkoppeling van de gateway weet jij hier een oplossing voor alvast bedankt

   • Ik zie ook geen snelkoppeling meer

   • ik zie de snelkoppeling nu wel;Oplossing;
    Wake On Lan Gateway toepassing machtiging toestaat bij gebruikers in het configuratiescherm.
    wjb, Ook bedankt voor de super snelle update…

  • Ik kan de app weer starten nu, echter kan gaan mijn apparaten niet meer aan.
   In de log zie ik wel dat de wake on lan paketten worden ontvangen door de Nas.
   Lijkt wel of die alleen niks meer uitstuurt. Weet iemand de oplossing? Werkte voorheen perfect.

  • Hallo wjb,

   Kan het zijn dat bij verise DSM 6.0.2-8451 Update 7 weer zijn eigen configuratie schermen kan komen?

   Gr. Tinus

 12. Wake on Lan werkt niet op mijn DS213 , omdat hij steeds een ander mac-adres genereert, hetgeen afwijkt van die op de buitenkant van de NAS. Is het mac-adres inenn cfg-bestand vast in te zetten ?

 13. Dat dacht ik ook , maar nee ik heb het IP-adres vastgezet in de router en ik krijg echt steeds een ander mac-adres.

 14. Goedemiddag,
  Geweldig dat er mensen zijn met ene passie om problemen met de Synology zelf op te lossen. Mijn kennis reikt niet zo ver dus ik lees veel om een oplossing te zoeken voor een uitdaging. Ik heb een DS916+ die draait op DSM 6.0.2-8451 Update 9 waarop ik zowel Perl als Wake On Lan Gateway heb geïnstalleerd. Ik heb de rechten goed ingesteld maar ik blijf de melding krijgen “Sorry, de pagina die u zoekt kan niet weergegeven worden.”.
  Wat kan de oorzaak zijn en hoe kan ik die oplossen?
  Bedankt voor de hulp.

  Enrico

 15. Ik krijg de zelfde melding als Enrico. Waarschijnlijk na een van de laatste DSM updates. Een oplossing is zeer gewenst.

  Rob

 16. driesdijkstra@live.nl

  Ook ik loop tegen ditzelfde probleem aan helaas.. Hoop dat er een oplossing voor komt..

 17. Ik zou ook heel graag willen dat dit probleem opgelost wordt, ik heb al een aantal uurtjes versleten om de app aan de praat te krijgen in DSM 6.0.2-8451 Update 9. Maar helaas..
  Wie o wie heeft de oplossing??

  • Het probleem is inmiddels bekent bij de bouwer van de applicatie, het probleem zit in de perl applicatie waar wake on lan gebruik van maakt. Hopelijk komt er snel een update.

 18. Mensen, ik ben al weer een stapje verder!! Door in het bestand “Index.cgi” de derde regel te verwijderen, kun je de WOL app weer openen en configureren. Maar als je vervolgens via de WAN zijde een magic packet verstuurd, schakelt de desbetreffende pc niet in.??? Via de LAN zijde werkt WOL wel, met bijv. een app op m’n telefoon. Rechten e.d. op m’n nas zijn goed ingesteld alsmede de firewall. Ik draai op dit moment dsm 6.1.

 19. Het script WOL-Gateway.pl in ../@appstore/WakeOnLAN/gateway# gaat fout op statement “use Switch;”. Foutmelding is: Can’t locate Switch.pm in @INC (you may need to install the Switch module) (@INC contains : /usr/local/lib/perl5/site_perl /usr/local/share/perl5/site_perl /usr/local/lib/perl5/ve ndor_perl /usr/local/share/perl5/vendor_perl /usr/local/lib/perl5/core_perl /usr/local/sh are/perl5/core_perl .)

 20. Frank dankzij jou bericht heb Ik m draaien op dsm 6.1.
  Ik heb Switch.pm van een andere virtuele nas met dsm 5.1 gebruikt…
  Als volgt:

  Perl Installeren, dan Perl CGI Fix installeren.
  Perl CGI Fix kun je vinden door beta versies aan te vinken in Package Center.
  Dan WOL App installeren V1.0-0008 + configureren, en rechten instellen
  Switch.pm m.b.v. WinSCP kopieren naar:
  /var/packages/Perl/target/usr/local/share/perl5/vendor_perl
  NAS Opnieuw opstarten.
  Klaar… Draait als n trein!!

  • Jeroen ik doe precies wat er staat alleen ik snap niet waar ik Switch.pm vandaan kan halen en hoe ik het dan vervolgens weer moet kopieren ik bedoel dus hoe ik dat dan moet doen vanaf mijn PC
   Ik ben nog niet zo thuis in de NAS wereld.
   Zou jij mij dat willen vertellen ik vond wel iets op internet maar engels is niet mijn sterkste punt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*