Synology heeft QuickConnect in het leven geroepen omdat het voor veel Synology-eigenaren niet precies duidelijk is hoe ze poorten moeten forwarden in hun router. Synology heeft hiervoor een oplossing gemaakt waarbij dit niet meer nodig is. Ik ga eens proberen om uit te leggen hoe dat werkt.
Na het installeren en configureren verder kijken
Nadat je jouw NAS geïnstalleerd hebt en van alle bestanden hebt voorzien ligt het voor de hand om verder te gaan kijken. Je wilt deze bestanden misschien ook wel kunnen benaderen wanneer je niet thuis bent. Je komt misschien wel wat apps tegen in de App of Play Store en dan begint het gedonder.
Ben je thuis of onderweg, altijd dezelfde link
Naast het niet hoeven doorsturen van poorten op je router heb je nog een ander groot voordeel. Intern (dus bij je thuis) zal je vermoedelijk je interne IP-adres gebruiken, wanneer je onderweg bent werkt dit niet meer en moet je je jouw externe IP-adres gebruiken. Dit betekent voor mensen die op IP verbinden dat ze opnieuw moeten inloggen op de mobiele applicatie, wat natuurlijk verre van ideaal is. QuickConnect zorgt ervoor dat je het juiste IP-adres krijgt voorgeschoteld.
Wat moet je doen om er voor te zorgen dat het bij jou ook gaat werken?
Registeren
Als eerste dien je een account aan te maken bij Synology. Dat kan op de website van Synology zelf.
- Ga naar het configuratie scherm
- Volg de stappen op je scherm
Wanneer je de QuickConnect-functionaliteit inschakelt dan zal er een verzoek verstuurd worden naar de relayservers van Synology. Synology heeft er 2 (één in Groot-Brittannië en één in de Verenigde Staten). Bij de registratie worden het interne en externe IP-adres doorgegeven aan Synology. Er blijft geen uitgaande verbinding bestaan tussen je Synology NAS naar de Synology-relayserver. Uitgaande poorten van je eigen netwerk worden eigenlijk nooit geblokkeerd, en deze verbinding kan dus gewoon gemaakt worden, en is dus het “geheim” van QuickConnect.
Verbinden
Wanneer je nu onderweg bent en je gaat in de browser of je smartphone applicatie naar je QuickConnect ID, dan wordt er weer verbinding gemaakt naar de relayservers van Synology. Aangezien deze weet welke IP adressen jij hebt kan deze een notificatie versturen.
Als eerste wordt er na het verbinding maken met QuickConnect gekeken of er in het interne netwerk een Synology-NAS gevonden kan worden. Pas wanneer dit niet het geval is zal er contact opgenomen worden met de QuickConnect-server, de Synology-relay dus. Deze neemt dan contact op met de Synology-NAS bij je thuis en vraagt in die notificatie om verbinding te maken met de relay. Al het verkeer zal dan over de relayserver lopen. Of dit de meest ideale situatie is kan je je afvragen, maar voor de beginners is het natuurlijk ideaal!
OK dit werkt prima voor één apparaat.
Ik probeer nu bij mijn Synology account een 2e quickconnect aan te maken op een andere synology, maar dat krijg ik niet voor elkaar. Ik heb zelfs 4 apparaten geregistreerd staan. Ik wil daarom een quickconnect hebben via mij account naar alle apparaten. Helaas kan ik hiervoor geen instelling vinden. Ik heb dit eens nagvraagd bij Synology en die vinden dat ik een 2e registratie moet doen.
Weet iemand toch misschien een oplossing
Ik krijg Quickconnect alleen werkend in mijn eigen netwerk of in een netwerk waar een andere Synology hangt. Gek genoeg kan ik vanuit dat andere netwerk (waar dus een andere Synology hangt) wel gewoon m’n eigen NAS van thuis benaderen. Vanaf een derde lokatie lukt dit gewoon niet. Iemand een idee waar ik dit kan zoeken?
Hoe veilig is Quickconnect?
@JAap App, i De relayserver is een “man-in-the-middle” oplossing en dus inherent onveilig. Onveilig in die zin dat Synology het verkeer op de relay server kan monitoren en aanvullende instructies kan geven richting je NAS.
Hoi ik heb een vraag en hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.
Ik wilde via DS File op mn telefoon inloggen op onze NAS (via quick). Mijn man dacht de inloggegevens nog te weten (heeft ook DS File op zijn telefoon) maar deze klopte niet dus heb ik een aantal x wat opties geprobeerd. Helaas te vaak waardoor er nu aangegeven wordt dat mijn inlog geblokkeerd is ? heeft iemand enig idee hoe of via wie/wat ik deze blokkade eraf kan krijgen??
@jessica, dit gebeurt vanzelf. anders kan je ook inloggen op de nas en dan in het configuratiescherm > beveiliging kiezen om het weer vrij te geven
Thanks on your marvelous posting! I seriously enjoyed reading
it, you happen to be a great author. I will
make sure to bookmark your blog and will
come back sometime soon. I want to encourage you continue your great writing, have a nice evening!