Spotweb via WebStation

Wij hebben al eens eerder meerdere artikelen geschreven over Spotweb hoe deze te installeren was als package. Helaas zijn er geen goede repo’s meer beschikbaar welke Spotweb als package aanbieden en met enige regelmaat updaten. Met de workaround hieronder wordt de laatste versie van Spotweb gedownload en kan deze direct binnen Webststion draaien.

Benodigdheden:

 • MariaDB10
 • WebStation
 • PHPmyAdmin
 • Spotweb (download zip via https://github.com/spotweb/spotweb)

Configuratie:

 1. Unzip het gedownloade zip bestand via de link hierboven. Plaats de inhoud in de “web” map van WebStation zodat het pad \web\spotweb\ wordt.
 2. Maak in PHPMyAdmin een gebruiker aan. Het is het makkelijkste om deze gebruiker “spotweb” te noemen. Vul ook een sterk wachtwoord in. Laat PHPMyAdmin ook een database aanmaken met volledige rechten voor deze gebruiker op de database. Dit zorgt er voor dat de rechten direct goed staan.
 3. Ga via een browser naar http:\\ipvandenas\spotweb\install.php en vul de gegevens van de database in: 127.0.0.1:3307. Let er op dat het poortnummer achter het serveradres aangegeven wordt. Klik op “Verify Database” wanneer alle gegevens zijn ingevuld om de database verbinding te testen.
 4. Vul de usenet provider gegevens in. Indien de provider er niet bij staat kan voor “Custom” worden gekozen. Controleer deze instellingen via “Verify usenet server”.
 5. Kies bij “Spotweb Type” voor “Shared”. Dit zorgt ervoor dat er een gebruikersnaam en wachtwoord nodig is om Spotweb te gebruiken.
 6. Vul bij “Administrative user” de gegevens in van de eerste gebruiker van Spotweb. Deze gebruiker wordt direct in de Administrator groep geplaatst binnen Spotweb.
 7. Druk op “Create system” wanneer alle gegevens zijn ingevuld. In het “Installation succesful” scherm staat een stukje code welke gekopieerd moet worden en in \web\spotweb\dbsettings.inc.php. Creeer dit bestand indien deze nog niet bestaat.
 8. Druk op de knop “Visit your Spotweb” om naar Spotweb te gaan. Via de browser kan het via http://ipvandenas/spotweb.
 9. Verdere configuratie komt wel overeen met de eerdere handleidingen.
 10. Configuratie deel 2: Spotweb installeren en configureren #2
 11. Configuratie deel 3: Spotweb installeren en configureren #3

About Marc

Ik beschik over een DS918+ met 4x 4TB, 16GB ram en 2x Intel 600p 256GB ssd's voor caching. Off-site backups worden gedaan op STACK.

3 comments

 1. hoe kan je een account registreren bij phpadmin ?

 2. Dit werkt, maar wat moet ik nog doen om hem extern benaderbaar te maken (ps web/spotweb is de map)

 3. zodra ik alle rechten in PhPMyAdmin aan spotweb toe ken krijg ik een foutmelding en kan daarna PhpMyAdmin niet meer openen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*