Cloud Station werkte bij mij alleen extern door mijn DNS server

Ik kom nog wel eens op plekken waar poort 6690 dicht zit. Mijn Cloud Station client kan dan helaas niet verbinden met mijn NAS. Ik wilde het dus over een andere poort laten lopen maar liep uiteindelijk tegen een probleempje aan. Het werkte alleen nog wanneer ik buiten de deur was en intern niet meer. Uiteindelijk bleek dit na wat zoeken ook gewoon logisch te zijn. Misschien dat jullie zelf ook een keer tegen dit probleem gaan lopen, dus hierbij nog even hoe ik het nu heb.

We nemen als voorbeeld even Cloud Station, maar je kunt je misschien zo voorstellen dat dit bij andere applicaties ook voor kan komen. Als eerst heb ik een NAT Forward ingesteld. Bijvoorbeeld dat al het verkeer wat binnenkomt op poort 80/443/8080* automatisch doorgestuurd wordt naar 6690. Dit is allemaal niet zo spannend, en zal ervoor zorgen dat je buiten de deur dus minder vaak de kans loopt geen verbinding te kunnen maken.

Cloud Station

Cloud Station

Wanneer je een DDNS of eigen domeinnaam gebruikt dan is dit ook allemaal geen probleem. Want bij het resolven van de DNS naam zal internet geraadpleegd worden, waardoor het verkeer dus eerst terug gaat naar je router om dan via het ingestelde poortje weer naar binnen te komen.

Wanneer je een DNS server hebt ingesteld dan werkt dit niet, mits je jouw domeinnaam ook in de DNS server zet. Hierdoor zal het verkeerd rechtstreeks gaan. Als jij in je client aangeeft over een andere poort te willen verbinden dan zal je Diskstation hier niet op gaan luisteren.

Wat ik gedaan heb is een CNAME aangemaakt bij mijn provider. Bijvoorbeeld cloud.domeinnaam.nl en deze laten verwijzen naar mijn WAN IP. Op de DNS server heb ik ook deze cloud.domeinnaam.nl aangemaakt en deze laten verwijzen naar het externe IP adres. Hierdoor zal de Cloud Station client niet rechtstreeks naar je NAS verbinden, maar via je router lopen en dus via de juiste poort weer terugkomen.

Ik hoop het een beetje duidelijk beschreven te hebben.

* – Ik geef hier als voorbeeld 80/443/8080, omdat dit poorten zijn die je vaak op publieke netwerken gewoon kan gebruiken. (natuurlijk is een andere poort ook mogelijk)

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

  1. De organisatie waar ik werk, heeft poort 6690 ook dicht gezet. (Althans, ik vermoed dat dit de reden is waarom de Cloud Station Client geen verbinding wil maken). Van de systeembeheerder heb ik een poortnummer gekregen dat ik zou kunnen gebruiken: 9901.

    Als ik het goed begrijp zou ik dus thuis op mijn router al het verkeer dat op 9901 binnenkomt door moeten sturen naar poort 6690 van de DiskStation. Maar is het dan niet ook zo dat ik de Cloud Station Client moet instellen dat hij van 9901 gebruik moet maken?

    Ik gebruik trouwens de Cloud Station Client in Ubuntu 15.04.

    • Hi Ralph, dat klopt, dat moet je ook instellen in je client. Dat kan je doen door in het veld waar je je adres ingeeft ook :9901 in te voeren. Je krijgt dan dus iets van diskstation.adres:9901. Daarna zal het gewoon moeten werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*