Mijn Documenten synchroniseren met Synology Cloud Station

Wanneer je Cloud Station hebt geïnstalleerd dan krijg je in je gebruikermap op Windows een extra mapje met de naam Cloud Station. Alle bestanden die je hierin zet komen dan op je Synology NAS terecht. Heel makkelijk natuurlijk, maar je wilt misschien ook je afbeeldingen en je belangrijke documenten automatisch synchroniseren.

Wat niet iedereen weet is dat je de mappen als Mijn Afbeeldingen en Mijn Documenten kan verplaatsen. Voor het oog veranderd er niet veel en alle snelkoppelingen naar deze mappen blijven bestaan. Alleen de fysieke opslag locatie wordt aangepast.

Wat je hiervoor moet doen:

 1. Installeer natuurlijk als eerste de Cloud Station client op je PC
 2. Wanneer dit allemaal goed werkt dan op je “Deze Computer”
 3. Klik nu met de rechter-muisknop de map aan die je wilt verplaatsen:
  Roep de eigenschappen op van de map

  Roep de eigenschappen op van de map

 4. Ga nu naar de tablocatie als hieronder en je ziet waar de huidige map staat.
  Huidige locatie van de map

  Huidige locatie van de map

 5. Klik nu op de knop Move / Verplaatsen en kies een map die je in je Cloud Station map hebt aangemaakt. Kopieer eventueel alle bestanden naar de nieuwe locatie, maar dat is natuurlijk je eigen keuze.
  Huidige locatie van de map

  Nieuwe locatie van de map

Vanaf nu zullen al je bestanden met Cloud Station gesynchroniseerd worden. Programma’s als Word zullen nog steeds de juiste map openen, dus je hoeft verder niets in je programma’s aan te passen. Zo kan je dit bijvoorbeeld ook doen voor je downloadfolder. Een eventueel downloadprogramma of browser hoeft nu ook niet aangepast te worden, maar alle downloads die je doet zullen na een paar tellen op al je computers beschikbaar zijn of via je telefoon via DS File.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

14 comments

 1. Ziet er goed uit, maar hoe doe ik dat in MAC OSX?

  • Hoi Rens, ik durf je dat niet te vertellen. Ik heb geen Mac OSX en heb dus ook geen idee hoe dat aangepast moet worden.

   • Hallo Ronald, dat is jammer dat jij het ook niet weet. Ik was er al een tijdje naar aan het kijken, maar het wil met de Mac gewoon niet lukken op de wijze zoals door jou beschreven. Misschien heeft iemand anders een idee? Nu doe ik het met arRsync, maar dan moet ik het handmatig doen. Alvast bedankt.

  • Hallo Rens, persoonlijk weet ik niet of ik de hele map Documenten onder OS X zou willen synchroniseren. Realiseer je dat die map niet vergelijkbaar is met ‘Mijn Documenten’ onder Windows, verschillende programma’s leggen er nl. bestanden aan. Maar om je vraag te beantwoorden: je kan het via een alias proberen: rechtsklik op de map die je wilt synchroniseren, kies ‘Maak alias aan’ uit het context-menu en plaats de alias vervolgens in de CloudStation-map. Als dat niet werkt, kijk dan hier eens: http://www.appletips.nl/bestanden-synchroniseren-met-behulp-van-rsync/

   • Hallo Jeroen, bedankt voor je tips en heb (zoals je beschreef) een alias map gemaakt en deze in cloudstation gezet, nu even afwachten totdat hij sychroniseert. Als dit gelukt is, is dit voldoende voor mij. Gebruikte zelf al arRsync (gui-versie), met als nadeel dat ik het handmatig moest doen. Wellicht dat je rsync middels een script kunt laten werken, waardoor het ook niet meer handmatig hoeft.

 2. Echt super bedankt. Ik zocht hier al een tijdje naar en had op een gegeven moment allerlei mappen door elkaar heen. Toen maar gebruik gaan maken van Bittorrent Sync, ziet er goed uit maar met Cloud Station heb je net even wat meer opties. Voor mij is het belangrijk dat Documenten en Afbeeldingen gedeeld worden.

  Had eerst de gehele usermap die ik wilde syncen, ik kon toen heel mooi de map (bibliotheken) download, bureaublad etc afvinken. Maar enkele windows bestanden wilde hij maar niet syncen en gaven foutmeldingen omdat ze in gebruik waren. Ook met extensies uitsluiten werkte het niet. Jou handleiding ga ik zeker proberen!

 3. Super !!!, na veel problemen eindelijk geluk om te synchroniseren.
  Ik heb eerst zoals boven Mijn documenten naar Cloud Station (home) gesynchroniseerd.
  Alles is gelukt ( vraag me alleen af waar dient “home” en “homes” voor.)
  Nu heb ik gezien dat je ook naar andere mappen op de NAS kan synchroniseren.
  Wat is dan het verschil met “home”.

  Nu zoek ik ook een methode om automatisch bestanden weg te schrijven naar de NAS
  als een soort backup.( zoals nu in Foto Station.

  • Home en Homes zijn gebruikersmappen. Elke gebruiker die een account heeft op je NAS krijgt een home folder. Een eigen persoonlijke afgeschermde map op de NAS waar alleen de gebruiker zelf en de admin bij kunnen. Maar dit kun je aanpassen bij de rechten wie er bij mag.

   Homes is de verzamel map waar alle home folders van alle gebruikers terug te vinden zijn.

   In DSM –> Configuratiescherm –> Gebruiker –> Geavanceerd –> Gebruikers basismapservice kun je dit aan/uit zetten.

 4. Het verschil tussen home en homes heeft met je gebruikersrechten te maken. Daarin is ‘homes’ de verzamelmap voor alle ‘home-mappen’ van andere DSM-gebruikers. Je hebt hier bijvoorbeeld toegang toe vanuit je admin account of je hebt deze rechten hebt toegewezen via autorisaties.

 5. Ik heb DS cloud ingeschakeld en de app geinstalleerd op mijn Android device. Wanneer ik foto’s laat synchroniseren naar de Nas gaat dat prima. Zodra ik op mijn telefoon een foto verwijder, wordt deze ook op de Nas verwijderd. Is dat zo in te stellen dat wanneer ik een foto verwijder op mijn mobile device dat deze wel op de nas blijft? Ik gebruikte foldersync die heeft deze functie wel maar deze app is weer niet beschikbaar voor ios.

 6. Cor van Nijkerk

  Hi Ronald
  Goed artikel en komt dichtbij naar wat ik zoek. Echter, ik heb 2 externe drives die ik naar de NAS wil syncen, maar dat lukt me nog niet. Ik kan de bestanden niet zomaar verplaatsen omdat in spreadsheeds gelinkt wordt naar andere spreadsheets, ook buiten zijn gebied. Kan ik bijvoorbeeld een drive C van mijn SamBa server linken naar de Synology Cloud op de Windows PC zonder de bestanden fysiek te verplaatsen i.v.m. eerder genoemde koppelingen?

 7. Hi Ronald,
  Ook ik heb een vraag over cloud-station en wel de volgende:
  Is het mogelijk om vanuit mijn PC naar 2 verschillende mappen te synchroniseren op de NAS? In de ene map zouden dan bijvoorbeeld alleen mijn bestanden komen te staan, beschikbaar op mijn PC, telefoon en laptop. En de andere map zou ook toegankelijk kunnen zijn voor andere accounts op de NAS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*