Keepass database op je Synology NAS

Wanneer je jouw NAS hebt ingesteld zodat je er overal bij kan dan lijkt het natuurlijk heel handig om een Excel sheet op je NAS te zetten waarbij je altijd toegang hebt tot je wachtwoorden. We hebben tegenwoordig zoveel wachtwoorden (als je niet overal hetzelfde voor ingesteld hebt) dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te onthouden. Een Excel sheet is nu niet de veiligste oplossing omdat te doen daarom hier een alternatief.

Verschillende oplossingen voor wachtwoorden
Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een cloudservice te gaan gebruiken. Meestal met mooie plug-ins, maar  helaas vaak ook tegen betaling. En als je dan toch al een NAS hebt staan dan kan je misschien beter kijken of je het niet op een andere manier kunt doen. Ik ben al tijden een gebruiker van Keepass. Keepass zorgt voor een encrypte wachtwoordkluis. Deze wachtwoordkluis kan je waar jij wilt neerzetten. Van velen heb ik vernomen dat ze hiervoor dropbox gebruiken.

Keepass synchroniseren met DS Cloud
Ik gebruik zelf mijn NAS. Ik heb Keepass geïnstalleerd staan op mijn Windows 8.1 laptop en Keepass2Android op mijn Android-telefoon en -tablet. Met DS Cloud zorg ik ervoor dat ik overal de laatste database heb staan. De database sync ik dus naar de apparaten toe, en is dus overal voor mij beschikbaar. Hierdoor heb ik eigenlijk op alles wat ik gebruik een wachtwoord van ongeveer 20 karakters.

Net een stapje veiliger
Wanneer je je Keepass database op je NAS zet dan betekent dit dat je bestand op een server staat die altijd aan het internet verbonden zit. Iemand die dus toegang heeft tot je NAS kan dus ook bij je wachtwoordenkluis komen. Nu kun je naast het instellen van een wachtwoord op het bestand ook een key file aanmaken. Dat is een soort certificaat dat naast je wachtwoord gebruikt moet worden om toegang te krijgen. Dit key file kan je beter ergens anders opslaan dan op je NAS. Zo maak je het een eventuele hacker net weer even wat moeilijker.

Key file aanmaken in Keepass

Key file aanmaken in Keepass

Mobiele applicaties kunnen voor replicatie-issues zorgen
Let op dat aanpassingen in de Keepass database op de Android-variant voor issues kan zorgen. Ik maak zelf nooit aanpassingen in de mobiele variant, maar alleen op de PC. Daar gaat het eigenlijk altijd goed!

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

6 comments

 1. Ook ik maak al jaren gebruik van Keepass, maar ik heb hem gewoon op een USB stick staan, en ik heb een tweede stick als back-up.

 2. Hoi Ronald,

  Bedankt voor je artikel. De oplossing met het veilig bewaren en beschikbaar hebben van wachtwoorden is iets waar ik nu enige tijd mee worstel. Goed om te weten wat jullie oplossing is!

  Mijn voornaamste eis is dat ik via mijn iPhone de wachtwoorden moeten kunnen generen, veilig opslaan, en terugvinden. Daarnaast zou ik nog een handige optie vinden éénmalige inlog via apparaten (via iPhone en Windows PC). Met de oplossing voor Keepass zie ik geen app in de iOS appstore en lijkt het me een uitdaging aangezien iOS niet handig omgaat met losse files.

  Mijn beste optie nu op iOS is Keeper. Ik maak hier nog geen gebruik van de betaalde online backup service maar overweeg wel om dit binnenkort te doen (beveiliging tegen verlies). Ik heb hier nog geen éénmalige inlog bijv. in browsers die ik wel graag zou willen en heb ik de wachtwoorden liever op een cloud staan en beschikbaar dan alleen lokaal op mijn telefoon.

  Ik heb wel eens gekeken naar het volledige RoboForm maar de prijzen vind ik echt te hoog. Wat zou het tof zijn als Synology of een prgrammamaker hiervoor een (geintegreerde) oplossing kan geven in de DSM icm de mobiele apps! Lijkt mij zowel zakelijk als particulier een zeer interessante (en moderne) functionaliteit van een server vandaag de dag.

  • Hi Leroy,

   Je zal eens kunnen kijken naar Synopass. Dat is een app die je op je Synology kan draaien voor wachtwoorden. Ik vond het niet ideaal, maar misschien denk jij daar wel anders over.

  • Er bestaan wel degelijk ios apps die gebruik kunnen maken van de keepass database. Ikzelf gebruik al meer dan 7 jaar keepass vanaf diverse OS’en en mobiele apparaten. Die allemaal een en dezelfde database aanspreken op m’n nas. Voor ios kan je bv gebruiken : iKeePass ; MiniKeePass ; KeyPass 3.

 3. hi guys, hoe Sync ik de keepass dbase op mijn IOS toestel? het werkt prima tussen mijn laptop en mijn DS214play (Synology), maar ik krijg het niet goed aan de gang op mijn iphone.
  alvast bedankt en groet,
  jac.

  • Hoi JAC,
   Ik ben ook over op keepass. De database sync ik via cloud station en dropbox. Ik gebruik hiervoor de ios app Dropbox en MiniKeePass.
   Via cloudstation op mijn Windows pc sync ik naar dropbox (cloud sync). Vanuit de dropbox app op ios doe ik database file ‘openen met’ MiniKeePass. Nu is de database op ios geüpdatet. Weer uploaden doe ik vanuit MiniKeePass ‘openen met’ dropbox. Werkt prima bij mij. Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*