De reset knop op je Synology NAS (Soft-Reset)

Hopelijk heb je deze knop nog nooit nodig gehad, maar hij zit er niet voor niets op. De “Reset” knop kan je helpen wanneer alles anders is gelopen dan dat je had gewild en daardoor bijvoorbeeld je admin wachtwoord niet meer weet of dat je netwerk instellingen niet meer goed staan waardoor je er niet meer bijkomt.

Synology Assistant Screenshot

Synology Assistant Screenshot

Voordat je met resetten aan de slag gaat raad ik aan dat je alles eerst doorleest zodat je tijdens het volgen van de stappen niet tegen onverwachte verassingen aanloopt.

 1. Om dit allemaal uit te voeren heb je de Synology Assistant nodig. Deze kan je downloaden van de download pagina van Synology. Wanneer je Synology Assistant start dan kan je door op de Search knop zoeken naar Synology servers op je netwerk. Ook als de netwerkinstellingen niet goed staan is de kans groot dat deze toch nog gevonden wordt.
 2. Om te resetten druk je met een paperclip voor ongeveer 4 seconden op de reset knop die je aan de achterkant van je NAS terug kan vinden. Er zal dan een piep klinken, laat dan direct los
 3. Ga nu terug naar je Synology Assitant. Je kan nu op Connect klikken waardoor je de inlogpagina van je NAS te zien krijgt. Je kan hier nu op inloggen met de username “admin”. Een wachtwoord is niet nodig.

De volgende instellingen zullen bij de bovenstaande reset worden gereset:

 • Admin wachtwoord is leeg
 • Gast account wordt uitgeschakeld
 • DHCP client wordt ingeschakeld
 • Management poort wordt teruggezet naar 5000/5001
 • IP Auto-block wordt disabled
 • Firewall rules worden uitgeschakeld

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

8 comments

 1. Thanks. Kon het knopje letterlijk niet vinden op mijn nagelnieuwe DS115 🙂

 2. Bij mij werkt de reset knop ook niet. Vanochtend stond er een update klaar voor dsm 6. Na deze uitgevoerd te hebben (10 min) deed de nas niks meer. Daarna enkele reset geprobeerd, ook niks. Daarna 10sec reset geprobeerd. Ook geen piep. Daarna gewoon uitzetten geprobeerd om alles los te koppelen met de power-knop. De blauwe lamp van power begon te knipperen!

  Wat nu? Alles loskoppelen en de stroom eruit trekken?

  Alvast mijn dank voor elke reactie! Gerrit Bon.

  • Hallo Gerrit,

   Heb je al eens gekeken wat je Synology Assistant zegt wanneer je dit start? Kan die er wel bij komen?

   • Dank voor je reactie Ronald! Ja, na uitzetten met snoer eruit, controle moederbord en schijven er uit was nas toegankelijk, daarna schijven erin en systeemschijf bleek beschadigd. Nu extra backup gedaan en straks schijfcontrole uitvoeren. Ik begin niet zo snel aan een nieuwe update!

 3. er ontbreek een belangrijk effect van het gebruiken van de reset knop:

  – encrypted folders worden ge-unmount en worden niet meer automatische ge-mount bij opstarten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*