Na de introductie van Beyond Cloud, duidelijk bedoeld voor de onderkant van de (Amerikaanse) markt en voor de niet handige hobbyist, brengt Synology nu de DS115 op de markt. Wat styling betreft past het kastje perfect in de strakke, matzwarte lijn die Synology al weer een poosje voert. Het lijkt dus vooral een lokkertje voor de instappende NAS-gebruiker. Er is slechts ruimte voor één schijf, maar het apparaat heeft weer wel de inmiddels zeer populaire software van Synology aan boord en dat dat zijn de voor Synology USPs (Unique Selling Ponts).
Recent werden nog door ioSafe waterdichte en brandwerende NASsen op de markt gebracht die, behalve een gelijkluidende type-aanduiding ook trots de kreet ‘Powered by SynologyDSM’ dragen. Kortom: in de markt wordt het grote voordeel gezien van de uitgebreide software van Synology. Verscheidene producten van ioSafe zijn ook beschikbaar in Nederland.
De DS115 als instapper?
Als we de bezoekers van onze website zo’n beetje analyseren, dan vermoed ik dat de DS115 vooral door hen zal worden aangeraden aan hun minder technische en minder eisende familieleden en vrienden. Maar zelfs dan kun je ook kiezen voor de meer consumentenversie DS115j.
Je wilt ze nog wel helpen met het inzetten van de harde schijf en een beetje instructie geven, maar voor de rest denk je waarschijnlijk dat ze binnen een jaar terugkomen voor een groter, meer volwassen exemplaar. De DS115 kan dan bij schoonmoeder aan het netwerkje als back-up.
Het is overigens een mooi apparaat waar heel veel mee kan, eigenlijk net zo veel als met de andere apparaten met 2- of 4-bays, maar dan met slechts één harde schijf. Via deze link kom je bij de specificaties en een fraai geïllustreerde beschrijving van deze instapper.
Vraag blijft: zou je niet een paar tientjes meer uitgeven om misschien niet meteen, maar na een paar maanden, een extra harde schijf te plaatsen? Mijn ervaring na verschillende DiskStations is dat je vooral in het begin denkt dat je niet zoveel ruimte nodig hebt, maar dat die illusie snel wordt ingehaald door het gebruik.
Ik raad potentiële kopers, ook die twijfelaars, altijd aan om met minimaal 2-bay te beginnen.
Begin in elk geval met een Synology als je een NAS wilt, want die zijn vrij makkelijk te installeren en zijn voorzien van veel, heel veel, software die allemaal gratis is als deze van Synology komt en verder is er een grote groep gebruikers die er software voor ontwikkelt. Ga je later over op een zwaarder apparaat dan heb je bediening en tweaking al onder de knie en kun je naadloos je eigen serverpark(je) beheren, al dan niet bij je schoonmoeder….;-)