Hard disk
Hard disk

Extra schijf toevoegen aan SHR

Het komt wel eens voor dat de mensen een Synology kopen met 2-bays, de mogelijkheid om 2 schijven te plaatsen, maar er om mee te beginnen maar 1 schijf in plaatsen. Dit gebeurt vaak omdat de mensen niet weten wat een Synology precies inhoudt maar een bekende reden is ook “voor op de groei”. Als het nodig is kan er dan altijd nog een 2de harde schijf bijgeplaatst worden.

Zelf raad ik iedereen aan om bij het kopen van een Synology NAS altijd meteen voor een model met 2 of meer schijven te gaan en deze ook met exact dezelfde model harde schijven te vullen. Met 2 harde schijven creëer je immers al je eigen back-up mogelijkheid. De Synology geeft tijdens installatie al aan dat SHR RAID-type wordt aangeraden. Schijf-2 is dan een identieke kopie van Schijf-1. Mocht er dan wat met Schijf-1 gebeuren zal de Synology gaan piepen maar draait wel verder.

Als je nu 1 harde schijf in de Synology hebt zitten en je wilt er een tweede harde schijf bij plaatsen let dan altijd op dat de nieuwe harde schijf altijd DEZELFDE of een GROTERE capaciteit moet hebben dan het model dat er nu in zit. Een kleinere gaat niet werken omdat SHR RAID alleen met dezelfde of grotere capaciteit harde schijven overweg kan.

Zelf heb ik nu in mijn extra Synology een tweede harde schijf geplaatst. Er zat er al één in van 1 TB, ik heb er nu een tweede bijgeplaatst van 1,5 TB (bij gebrek aan een 1TB schijf). Hieronder staan de stappen die ik heb uitgevoerd om het werkend te krijgen met SHR.

[expand title=”#Stappenplan:” alt=”#Stappenplan:” ]

 1. Zorg dat de Synology draait en log in via de web interface.
 2. Maak de Synology open of haal het klepje er vanaf. Haal de lege slede uit de Synology en plaats hier de tweede harde schijf in.
 3. Plaats de slede met de harde schijf terug in de Synology. Het lampje van de DISK-2 zal gaan knipperen
 4. Ga nu naar “Opslagbeheer” in de web interface van de Synology. Ga in “Opslagbeheer” naar “HDD/SSD”. Hier zie je of de nieuwe harde schijf herkend wordt. De status moet op “Niet geïnitialiseerd” staan. In de foto staat de status op “Normaal” omdat mijn schijf al is opgenomen in SHR.
  De status moet "Niet geïnitialiseerd" zijn.

  De status moet “Niet geïnitialiseerd” zijn.

 5. Als de harde schijf herkend wordt ga dan naar “Volume”. Klik op “Beheren” en kies voor SHR-uitbreiden en loop de stappen door. Deze spreken voor zich.
 6. Zodra de harde schijf is toegevoegd aan het Volume zal deze geïnitialiseerd worden, daarna zal het volume worden uitgebreid. Dit houdt in dat alle data die op schijf 1 staat gekopieerd wordt naar schijf 2.
  SHR is bezig met uitbreiden naar de nieuwe harde schijf.

  SHR is bezig met uitbreiden naar de nieuwe harde schijf.

 7. Als het uitbreiden klaar is staat de “Status” op Normaal. Dit houdt in dat de Synology nu alle gegevens die op schijf 1 gezet worden ook naar schijf 2 wegschrijft.
  Status is Normaal. Schijf is in SHR opgenomen.

  Status is Normaal. Schijf is in SHR opgenomen.

 

[/expand]

About Marc

Ik beschik over een DS918+ met 4x 4TB, 16GB ram en 2x Intel 600p 256GB ssd's voor caching. Off-site backups worden gedaan op STACK.

9 comments

 1. Da’s dus balen. Ik heb gisteren een schijf bijgeplaatst om meer schijfruimte te creëren. Exact dezelfde WD Red 4TB erbij. Na 12 uur volgde de domper: de NAS was klaar maar er bleek geen schijfruimte te zijn toegevoegd, maar de tweede schijf wordt als ‘mirror’ gebruikt in wat Synology SHR noemt. Hier heb ik dus niets aan want back-ups heb ik genoeg. De NAS heb ik alleen om al mijn materiaal altijd beschikbaar te hebben zonder dat de pc aan staat. Kan ik nu SHR veranderen in JBOD? Of moet dan alles worden gewist en helemaal opnieuw worden begonnen?

  • SHR is ook een raid en die kan je niet aanpassen, waardoor je alleen de optie hebt nu alles leeg te maken. Maar hier heb je bij het instellen als het goed is ook een melding van gehad.

   • Dank voor je reactie Ronald. Ik ga mijn NAS binnenkort even leegmaken en een nieuw JBOD-volume maken. In DSM Help staan overigens twee opties voor een volume maken bij de eerste installatie van de NAS. Als beginner leek mij dit voor mij de beste optie: “Snel: de beste optie voor beginners. Kies deze methode om de opslagcapaciteit en prestaties automatisch te optimaliseren, zonder omkijken naar technische aspecten zoals RAID-niveaus.” Dit suggereert dat het systeem zo veel mogelijk opslagcapaciteit beschikbaar maakt, wat helaas niet zo is. Een beetje verwarrend voor mij als simpele beginner. Ik denk juist dat veel beginners die de NAS als mediaserver willen gebruiken geen redundantie nodig hebben en liever veel schijfruimte hebben, en dan is SHR niet de juiste keuze. Desalniettemin: ik ben erg blij met mijn keuze voor de Synology en DSM is een mooi systeem.

   • Hi Pieter, het nadeel van JBOD is dat elke keer wanneer je een grotere schijf koopt de oude eruit moet halen en alles opnieuw moet installeren. Met SHR kan je de opslag capaciteit laten groeien zonder dat dit nodig is. Voor de beginner is dat makkelijker omdat je dus kan starten met je oude schijven en kan vergroten wanneer je nieuwe gekocht hebt. Maar inderdaad…. Je bent direct wel heel veel schijf ruimte kwijt.

 2. Peter van der Made

  ik heb een ds214se en heb bij het installeren 1 harde schijf geplaatst in het systeem, nu blijkt dat ik slot 2 heb gebruikt en wil een tweede veel grotere harde schijf plaatsen maar na het maken lijkt het erop dat alleen schijf 2 (de eerst geplaatste schijf) het alleen doet en de tweede niets ?????

 3. Bedankt voor je artikel Marc. Ik heb een tweede, identieke schijf, maar met ingedeelde partities van een vorige, oude NAS toegevoegd. Hij herkend netjes de schijf, zegt ook “Niet geïnitialiseerd”, en bij het volume toewijzen gaat ook alles goed… Totdat ik klaar ben met de wizard, en het nieuwe volume niet te zien is. Ik zie alleen volume 1.

  Jij enig idee? Wellicht dat andere gebruikers dit ook hebben ervaren? Ik heb geen mogelijkheid om de 2e disk handmatig via een PC te formatteren / partities te verwijderen / etc…

 4. Klaas Verbeek

  Ook ik viel in deze valkuil omdat ik simpelweg dacht mijn DLNA mediaserver op de NAS in capaciteit te kunnen verdubbelen. Daarna ging ik nog eens in de fout door de tweede schijf er maar weer uit te halen terwijl ie na 6 uur partitioneren klaarblijkelijk onderdeel was geworden van volume 1. De secure erase optie voor de tweede schijf kreeg ik namelijk niet als optie.

  Gevolg: hele systeem op tilt ook toen ik de tweede schijf weer terug geplaatst had. Tweede gevolg is dat ik 4 Tb aan kostbare data kwijt ben. Met andere woorden: als je blind vaart op de Synology instructies “Snel: de beste optie voor beginners” krijg je niet wat je denkt te krijgen en als je zelf wilt oplossen verstier je in al je domheid in no time al je kostbare data.

  Een Synology NAS instaleren en daarna uitbreiden kan alleen met voldoende ICT kennis en is niet weggelegd voor een simpele thuisgebruiker zoals ik.

 5. ik heb nu een 2TB schijf als SHR ingesteld. Ik wil graag mijn ruimte uitbereiden met 4TB schijf zodat ik totaal 6 TB heb. Kan dit en zo ja, hoe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*