Midnight Commander

Midnight Commander (mc) wordt in de Linuxwereld vaak gebruikt vanwege zijn veelzijdigheid. Het is te vergelijken met Norton Manager (in de tijden van DOS) of total commander.
Dankzij Midnight commander kan je makkelijk config files aanpassen, mappen aanpassen, verwijderen, bestanden unzippen en zippen, bestanden verplaatsen, kopiëren… Een zeer handige tool dus als je veel in de commandline van je Synology NAS bezig bent.

Goed, laten we er aan beginnen!

Om te beginnen gaan we Midnight Commander installeren door Synocommunity toe te voegen aan pakketbronnen (url: http://packages.synocommunity.com). En dan kan je zo Midnight Commander installeren. Of als je IPKG op je NAS hebt staan kan je via het commando “ipkg install mc” Midnight Commander installeren.

Als dat éénmaal gebeurd is, open dan een PuTTY sessie naar je Synology NAS en typ het commando “mc” om Midnight Commander te starten.

MC start

 

Ondanks dat het terminal-based is ben je toch in staat je muis te gebruiken, alsook kan je ook nog vanonder bij de # commando’s intypen.
Nu, Midnight Commander is zeer uitgebreid. En om alle functies hier neer te schrijven zou het een beetje lang maken.. Dus daarmee dat ik even de voornaamste functies hier opsom en diegene die zich hierin willen verdiepen wijs ik je graag door naar dit filmpje: Midnight Commander tutorial

Onderaan zie je de nummertjes 1 t.e.m 10, dit vind ik persoonlijk een beetje slecht aangegeven omdat het niet de nummertjes zijn maar de F1 t.e.m F10 keys.
Nu even een korte omschrijving van de bepaalde functies:

 • Met F1 open je de helpfuncties, hier kan je wat in opzoeken als je iets niet weet.
 • Als je op F2 drukt opent er zich een menu waar je vele functionaliteiten kunt gebruiken zoals bv. zippen en tarren.

Naamloos

 

 • F3 opent een textviewer, hiermee kan je files, bestanden,.. bekijken.
 • F4 opent texteditor, hier kan je texfiles en bestanden mee bewerken.
 • F5 is voor bestanden te kopiëren, hier kan je makkelijk met de 2 windows gebruik van maken om meteen je destination ingevuld te krijgen (zie tutorial).
 • F6 idem als F5, met het enige verschil dat je hier bestanden mee kan verplaatsen (knippen).
 • F7 mkdir staat voor make directory. Zo kan je dus een map aanmaken.
 • F8 hiermee kan je bestanden, mappen,.. verwijderen.
 • F9 is voor het menu aan de bovenkant te kunnen gebruiken (is alleen nodig indien men zonder muis werkt).
 • Met F10 kan je elk van de opgesomde functionaliteiten sluiten of eender welk geopend venster door Midnight Commander.
 • In het menu bovenaan kan je het rechter en-linker venster besturen alsook files aanmaken, commands ingeven etc. etc. (hiervoor verwijs ik door naar de tutorial omdat dit vrij uitgebreid is).

Voila, dit was een korte introductie tot Midnight Commander, een echte handige tool als je graag in de CLI aan je NAS prutst ;)!

About Gast Blogger

Soms wordt er contact met ons opgenomen door lezers die een stukje geschreven hebben wat we mogen gebruiken op het weblog. Deze stukjes komen dan terug onder het account Gast Blogger. Dit is de eerste die we publiceren. Wil je jouw artikel ook geplaatst hebben dan kan je contact met ons opnemen!!!

15 comments

 1. Hoi Levi, ik ben sinds vandaag op deze site gekomen. Er dooreen bladerend kwam ik op deze post van jou over midnight commander. Als ik je instructies volg dan stopt het voor mij bij http://packages.synocommunity.com. Als ik deze package installeer dan kan ik nergens midnight commander in de lijst vinden. Wellicht doe ik iets verkeerd. Ik hoor het graag.

  Groet,
  Martin

  • Hey Martin,

   Gezien ik Midnight commander zelf niet echt gebruik, en het alleen geïnstalleerd had voor demonstratie doeleinden zal ik toch proberen zo goed mogelijk op je vraag te antwoorden.
   Ik had zojuist even geprobeerd om ‘MC’ terug te installeren (draai zelf DMS 5.1 beta update 1), en raar maar waar kreeg ik errors (hij kon het gewoon niet meer downloaden). Dus op dat punt kan ik je even niet voort helpen (gezien ik ook geen spk files (van de laatste versie toch) op het internet kon vinden.

   Er is wel een andere manier om MC efficiënter te installeren en dat is met de ipkg pakket manager (CLI). Hier ga ik binnenkort (verwacht deze week nog) een tutorial over releasen. Dus misschien als je dat volgt (is al wel wat geavanceerder) is er misschien toch nog een grote mogelijkheid om MC te installeren :).

   Hoop dat ik een beetje op je vraag geantwoord heb ;).

   Levi.

  • Hoi Martin,

   Het klopt dat je het niet ziet staan. Je moet de applicatie starten vanaf de command line. Dus even met Putty een verbinding maken met je NAS en dan hoef je alleen maar mc in te geven en je hebt het op je beeld staan. Deze applicatie werkt dus niet via de interface zoals je gewend bent.

   • Hoi Ronald,

    Bedankt voor je reactie. Ook dit werkt niet. Het punt is dat Levi in zijn post heeft gezet dat je mc kunt installeren als je de http://packages.synocommunity.com package installeert. Dan kun je mc installeren als een app echter staat hier mc nergens bij.
    Het kan zijn dat ik iets over het hoofd zie.

    Groet,
    Martin

 2. Hey Martin,

  Dan had ik toch geen verkeerde interpretatie van de situatie :).
  Ik snap echter niet hoe je dat probleem kan ervaren. Als je even naar de site van synocommunity gaat en dan bij de tab packages zie je midnightcommander er gewoon tussen staan: [url]https://synocommunity.com/packages[/url]. Maar zoals ik al zei, er komt een tutorial voor de ipkg package manager vrij en dan kan je het perfect zo ook instaleren (moest je dat willen doen).

  Levi.

  • Hey Levi, excuus ik heb niet goed gekeken. Ik had gezocht in package center op Midnight Commander en vond niets.
   Vandaag had ik meer tijd en surfde is door package center heen en merkte toen in de verkenner de map “gemeenschap” op. Hier staat MC dus in. Een beetje suf van me.
   Ik stuit nu wel na de installatie en tijdens het laden op de melding “Midnight Commander: Dit pakket bevat geen digitale handtekening”. Daarna rest alleen nog de ok knop en vervolgens gebeurd er niets meer. Enig idee wat er misgaat of toch ff wachten op de tutorial?

   Groet,
   Martin

 3. Nu heb ik MC geïnstalleerd, maar de status is: “stopgezet”; het pulldown menu geeft geen andere opties. Hoe te starten?
  Of is ie niet compatibel met DSM5.1?
  Bvd voor reacties.

  • Hoi Daan, hoe je het start staat in het artikel en in de reacties. Wat zoek je nu precies?

   • Beste r00n,
    Heb in DiskStation in configuratiescherm-terminal SSH aangezet.
    Als ik Putty start en IP-adres van DS en poort 22 gebruik en SSH aanvink, dan vraagt Putty in het tekstscherm om mijn inlognaam van DS en het wachtwoord; dat gaat dus goed, maar dan na 1s wordt het Putty-scherm plotseling gesloten nog voordat ik mc kan typen…
    Hoe kan dit?
    Groeten, Daan.

   • Hoi Daan, Dat komt omdat je met je eigen account aan het inloggen bent. Je moet het Admin account (met username root op ssh) inloggen met het daarbij behorende wachtwoord. Het is namelijk niet toegestaan om met DSM user accounts een verbinding te maken. (en dat is wel zo veilig.

 4. Heren,

  Ik heb MC inmiddels werken. Inderdaad het veiligheidsniveau omlaag zetten en dan MC installeren. In package center staat dan wel stopgezet als je onder geïnstalleerd kijkt. Als je dan een PuTTY sessie naar je NAS doet en dan het commando ´mc` invult dan start mc op, bij mij althans. Ziet er hetzelfde uit als Norton Commander die we kennen uit het DOS tijdperk.

  Groet,
  Martin

 5. Werkt allemaal prima, maar is wel een beetje oude versie ‘Norton’ commander. Maar liever via SSH/MC wat files binnen hetzelfde volume verplaatsen, dan met Total Commander de bestanden tussen verschillende windows-shares moeten verplaatsen (wat dus een copy/delete actie wordt, en dus veel wifi verkeer doet)

 6. Jammer dat de functietoetsen niet werken (althans blijkbaar bij de Mac dus niet)

 7. Hoe kan ik MC verwijderen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*