DX513

Om aan de vraag van steeds meer privé-opslag te kunnen voldoen, kun je natuurlijk een tweede of een derde DiskStation kopen. Maar waarom zou je dat doen als je aan je huidige DS een apparaat kunt hangen dat hetzelfde doet. Je betaalt niet voor overbodige hardware en je kunt er voor kiezen om de uitbreidingsunit onderdeel te laten uitmaken van je huidige ‘Volume 1’.

Modellen

De DX213 en de grotere broer DX513 zijn speciaal ontworpen om aan de grote DiskStations van Synology te worden gehangen. Kijk voor je besluit tot aanschaf op het DX513 Datasheet voor de ondersteunde modellen. Zoals daar te zien is kan de DX ook gebruikt worden als los volume bij andere modellen. De DiskStations waarbij je gebruik kunt maken van uitbreiding van het volume worden Cross-volume modellen genoemd, de andere Independant-volume modellen.

Zoek de verschillen

De DX513 ziet er op het oog net zo uit als de DX1513+, zelfde maten, aan-/uit-knop op dezelfde plek. Slechts een paar lampjes hebben een andere functie.

Aan de achterkant zit een kleine, maar erg belangrijke ‘standaard/ handmatige schakelaar’. Als je die op standaard laat staan is de DX volledig afhankelijk van je DiskStation. Anders gezegd, de hoofdschakelaar op de DX zal niet werken en aan- en uitzetten gebeurt gesynchroniseerd door de aan-/uit-knop of via DSM van het DiskStation.

DX513 overview

Hardware installatie

Zoals we van Synology gewend zijn is de installatie van de componenten een fluitje van een cent. Als je gebruik maakt van 3.5″ schijven dan komt er geen schroevendraaier aan te pas. Voor gebruik van 2.5″ schijven zijn schroefjes meegeleverd.

HD mount

 

  1. Open de schijflades met het sleuteltje en trek ze vervolgens uit de DX
  2. Klik de zijkanten van glijder uit het frame
  3. Schuif de harde schijf in het frame tussen de dempingsrubbers
  4. Druk de zijkanten weer in het frame, waarbij het middelste gaatje van de schijf precies aangeeft waar de middelste pin moet zitten
  5. Tenslotte de schijven één voor één in de DX schuiven, slot omdraaien en klaar is Kees!

De DX wordt met een – meegeleverde – eSATA-kabel aan het DiskStation gehangen. Het handigste lijkt het, dat DiskStation even uit te schakelen zodat hij bij herstart automatisch de DX meestart. Noodzakelijk is het niet en in kritische werkomgevingen waarschijnlijk ook  niet wenselijk.

Installatie van het volume

Na herstart van het DiskStation zal in de standaardmodus van de DX deze automatisch mee starten.

Storage manager

Ga naar Storage Manager (Opslag Beheer). Klik op Manage (Beheer) en de schijven kunnen aan het volume worden toegevoegd. Vanaf nu is geduld een schone zaak! Nergens bij Synology of in de fora is te vinden hoe lang de installatie gaat duren, de meest gebruikte kreet is ‘een aanzienlijke tijd’, maar de gebruiker vind die altijd te lang. Ook het installeren en initialiseren van de DS kost nogal wat tijd, maar het uitbreiden van een volume op deze manier kost zeeën van tijd! Is de DX gevuld met bijv. 5 stuks 4TB schijven dan is hij ongeveer een uur bezig met het toevoegen van 1% van de nieuwe schijven aan het bestaande volume. Dat betekent dus dat hij zo’n vier dagen aan het pompen is! Overigens kan het DiskStation tijdens de installatie gewoon gebruikt worden.

Keuze

Waarom kiezen voor het uitbreiden van het volume i.p.v. het aanmaken van een tweede? De keuze zit hem vooral in het volgende. De data van toepassingen zoals PhotoStation en AudioStation kunnen alleen worden opgeslagen op de DX als je het interne volume van het DiskStation uitbreidt met het interne volume van de DX. Zij zullen niet worden opgeslagen op de DX als je daarmee een onafhankelijk volume creëert.

Nog twee weetjes

  • Het lijkt aantrekkelijk, je koopt bijv. een DX513 om je DS1513+ uit te breiden, maar in het DiskStation zitten kleinere schijven dan je bij je DX hebt gekocht. Je kunt ze echter niet ‘uitruilen’. Dus niet even de schijven van je DS in DX en andersom. Het zal niet werken!
  • Het klinkt waarschijnlijk als een open deur, maar je zult altijd slimmeriken hebben die het zullen proberen: je kunt je DX maar met één DiskStation gebruiken.

Welke schijven? 

Ten slotte: welke schijven zijn nou eigenlijk de beste? Uiteraard is dat afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, maar Western Digital maakt een speciale serie schijven voor gebruik in een NAS, de Red-serie, compleet met eigen NASWare, inmiddels versie 3.0. Ze zijn er nu ook al in 5 en 6 TB. Zoals bij alle nieuwste en verbeterde technieken, betaal je daar nu nog de hoofdprijs voor, terwijl de 4TB-versie eigenlijk maar een fractie duurder is dan de 3TB-uitvoering. Tweakers.net maakt inzichtelijk wat de schijven per GB kosten. De 1TB-schijf is daarbij 2x zo duur als de 6TB per GB!

About Egbert

Van een CS407 via een DS410j inmiddels eigenaar van een DS1513+ met DX513 uitbreiding. Voorlopig meer dan voldoende ruimte voor DVD's, films, muziek en mijn andere hobby fotograferen. Beheer via CMS ook andere diskstations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*