DHCP Server installeren en configureren

Ik had de DNS server al draaiende, zoals je al eerder hebt kunnen lezen in een ouder bericht. Dus dan moet de DHCP server aanpassen ook niet zo’n grote verandering zijn. Dan heb ik alles netjes centraal, maar natuurlijk wel 1 point of failure. Installeren en configureren is niet moeilijk en komt voornamelijk neer op het overtypen van instellingen die je nu al hebt op je router.

DHCP Server

DHCP Server

Onderstaande werkte bij mij zonder dat iets hiervoor downtime heeft ondervonden, of dat bij jou ook zo is kan ik je niet beloven.

  1. Download de DHCP server uit de Package Center
  2. Start deze op nadat deze geinstalleerd is, let op want je komt door het icoontje in je start menu terecht bij je Netwerk instellingen op je Control Panel.
  3. Je ziet nu onderaan een knop met de naam “DHCP Server”, en klik hierop.
  4. Stel de volgende instellingen in:
    Enable DHCP Server: Yes
    Address lease time: 600 (Standaard waarde)
    Primary DNS: IP adres van je Diskstation, Router , Google (8.8.8.8 of 8.8.4.4) of een DNS server die door je provider beschikbaar is gesteld.
    (Ik heb hier mijn DiskStation opgegeven omdat ik de DNS server ingesteld heb.)
    Secondary DNS: Ik heb hier 8.8.8.8 ingesteld van Google
    Domainname: Kan je leeg laten, is denk ik pas interessant wanneer je meerdere netwerken hebt.
  5. Als laatste moet je het netwerk opgeven. Dit kan je het makkelijkste doen door de DHCP pagina van je router erbij te pakken. Vermoedelijk zal je iets als het volgende hebben staan:
    Start IP Address: 192.168.1.1 of 10.0.0.0 (ik heb hier een 192.168.1.100 adres opgegeven)
    End IP Address: 192.168.1.256 of 10.0.0.256 (ik heb hier een 192.168.1.200 adres opgegeven)
    (Ik heb een andere range omdat ik alles onder de 100 gebruik voor vaste IP adressen, zodat ik ze makkelijker terug kan vinden op mijn netwerk of voor het mappen van drives)
    Netmask: 255.255.255.0
    Gateway: 192.168.1.1 of 10.0.0.1
  6. Zet nu de DHCP Server uit op je router, en druk Apply op je Synology. Wanneer je alles goed hebt ingesteld zullen apparaten vanaf nu automatisch een IP adres van je Synology DiskStation ontvangen.

Gebruiken jullie de DHCP server van de Synology DiskStation? Bevalt dat, en wat wat voor jullie de reden om deze DHCP server te gebruiken ipv de DHCP server op je router?

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

  1. Hmm hoe zit het dan nog met Retrieve? dat vond ik hier niet terug? Hoe zat het met Nzbget hostname? Is dat het ip adres van je synology en dan poort 6789?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*