Alias aanmaken via WinSCP

Zoals in een eerdere post beschreven kan je via een Apache Alias een package benaderen via een naam in plaats van een port nummer,  voor bijvoorbeeld sabnzbd wordt dit dan domein-of-ip/sabnzbd in plaats van domein-of-ip:8081. Dit werkt niet helaas niet voor elk package.

#1 Benodigdheden:

 1. WinSCP
  Dit hebben we nodig om de Synology via een verkenner te benaderen, zie Via WinSCP je Synology verkennen. Download de installatieversie van WinSCP en installeer dit.
 2. Putty
  De meesten van jullie kennen dit programmaatje al om de Synology via commando’s te beheren en aanpassingen te doen. In de eerdere post over Aliassen wordt dit programmaatje gebruikt. Om Putty met WinSCP te laten werken moet Putty wel volledig geïnstalleerd zijn.
 3. Notepad++
  Dit programma hebben we nodig om configuratiebestanden van de Synology goed aan te passen. Via kladblok kan dit eventueel ook.

#2 Beschrijving:

 1. Open WinSCP. WinSCP zal dan vragen om een “nieuwe site” toe te voegen. Vul hier de gegevens in van jouw Synology, kies voor bestandsprotocol SCP en druk daarna op Opslaan. Zelf heb ik het wachtwoord niet ingevuld, hier zal dan om gevraagd worden als je verbinding gaat maken.
  winscp-alias_1

  WinSCP connectie scherm

 2. Klik aan de linkerkant je Synology aan en druk op inloggen. Als het wachtwoord niet vooraf is ingevuld zal hij er nu om vragen.
  winscp-alias_2

  Wachtwoord invullen van root of admin account

 3. Aan de linkerkant zie je nu de mappen op jouw computer, aan de rechterkant de mappen op je Synology. Let heel goed op wat je aanpast/verwijdert aan de rechterkant, dit kan grote invloed hebben op het gebruik van je Synology. Ga aan de linkerkant naar een map op jouw computer waar je een backup van het aliasbestandje wilt plaatsen
 4. Ga aan de rechterkant naar de volgende map voor DSM5: /etc/httpd/conf/en kopieer het bestandje httpd.conf-user naar de map op je computer.
  winscp-alias_3

  “Folder view” van de conf map

 5. Ga nu naar de map op je computer en kopieer het bestand naar diezelfde map zodat je in deze map twee dezelfde  bestanden hebt staan. Open daarna het originele bestand met Notepad++ of kladblok.
  winscp-alias_4

  Twee versies van het bestand, één met – kopie erachter en één zonder

 6. Zet de regels van de Alias onderin het bestand erbij en sla het bestand op.
  winscp-alias_5

  httpd.conf-user geopend in Notepad++

 7. Ga nu terug naar WinSCP en ververs de map aan de linkerkant. Dit kan door middel van F5 of het icoontje met 2 groene pijltjes bovenin in de menu balk.
  winscp-alias_6

  Vernieuwen knop is rood omcirkeld

 8. Kopieer het bestand vanaf de linkerkant naar de rechterkant, wanneer er wordt gevraagd om het bestand de overschrijven moet er op JA geklikt worden.
  winscp-alias_7

  Klik Ja om bestand te overschrijven

 9. Open nu Putty via WinSCP, klik op het zwarte vierkantje icoontje bovenin in de menubalk.
  winscp-alias_8

  Klik op het zwarte vierkantje rechts van Synchroniseren

 10. Nu komt er een klein schermpje te voorschijn, voer hier het volgende in: /usr/syno/sbin/synoservicecfg –restart en druk op Uitvoeren. Laat je muis nu even met rust, je zal een zandloper of een laad-rondje (Windows 8.1) zien komen wat inhoudt dat hij het commando aan het uitvoeren is. Zodra de zandloper/laad-rondje weg is mag de muis weer gebruikt worden.
  winscp-alias_9

  Wacht tot de zandloper/draaiende rondje weg is voordat je op Sluiten klikt

 11. Klik op Sluiten, open een webbrowser(bijvoorbeeld Internet Explorer of Chrome) en ga naar de alias toe door middel van domein-of-ip/alias, Mocht het niet werken zet het dan in de comments of laat het ons weten via Google Plus.
 12. Mocht het nou niet goed werken kunnen deze stappen ook opnieuw uitgevoerd worden alleen moet dan de tekst in het httpd-conf-user bestand weer weggehaald worden.

#3 Opmerking:

Deze stappen dienen na elke firmware update van de Synology opnieuw uitgevoerd te worden, bij een update wordt namelijk dit bestand overschreven.

Of een Alias goed werkt is ook afhankelijk van de package waarvoor de Alias gebruikt wordt. Bij sommige packages dient men ook nog iets in de package zelf aan te passen, Sickbeard en Autosub zijn hier voorbeelden van.

About Marc

Ik beschik over een DS918+ met 4x 4TB, 16GB ram en 2x Intel 600p 256GB ssd's voor caching. Off-site backups worden gedaan op STACK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*