PC Back-up
PC Back-up

Back-up maken met de Synology Data Replicator

Misschien heb je pas geleden nog het bericht gelezen van Martin over het remote back-ups maken van 2 Synology apparaten. Heel handig natuurlijk, maar ik denk dat jullie net zoals ik ook veel belangrijke data op de PC of laptop hebben staan. Natuurlijk kan je dit voor een deel ondervangen met het juist instellen van Cloud Station, maar misschien vind je dat nog niet voldoende.

Om een back-up te maken van je PC heeft Synology de Data Replicator uitgebracht. Dit is een tool dat het mogelijk maakt om via eenrichtingsverkeer of synchronisatie de belangrijke mappen weg te schrijven naar je Disk Station.

 1. Het instellen van Synology Data Replicator is niet moeilijk. Je kan het programma downloaden via de Synology Download site. De software wordt minder vaak geüpdatet dan de DSM software en de laatste versie is dan ook van november vorig jaar (op het moment van schrijven).
 2. Na het downloaden kan je dubbel-klikken op het bestand en met een paar keer next, next, next heb je het draaien.
  Screenshot Data Replicator 3

  Screenshot Data Replicator 3

 3. In de applicatie zie je drie stappen staan:
  • Stap 1: Selecteer een back-updoelmap 
   1. Wanneer je op selecteren drukt kan
    Doelkeuze van Data Replicator

    Doelkeuze van Data Replicator

   2. Kies “Synology server” en klik “OK”
   3. Geen nu in het scherm aan dat verschijnt dat je de applicatie niet wilt laten blokkeren door de Windows Firewall. Hierdoor kan het gebeuren dat het niet lukt om de back-up te maken. Klik “Yes” om door te gaan.
   4. De Data Replicator zal nu op zoek gaan naar Synology servers in je netwerk. Wanneer de software wat vindt dan zal de software dat ook weergeven.
    Resultaten in Data Replicator

    Resultaten in Data Replicator

   5. Selecteer de gevonden NAS en klik “Next”
   6. Je dient nu een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Zorg ervoor dat het account wat je opgeeft rechten heeft op je NAS om weg te kunnen schrijven
    Credentials invullen in data replicator

    Credentials invullen in data replicator

   7. Wanneer je al een verbinding open hebt staan naar je Synology bijvoorbeeld via Windows Verkenner (let op want mapped file shares vallen daar ook onder) dan dien je deze verbindingen eerst te verbreken.
   8. Eenmaal verder kan je aangeven waar de backup opgeslagen moet worden. Volg de verdere stappen in de applicatie om het doel volledig in te stellen.
  • Stap 2: Selecteer de mappen waarvan u een back-up wilt maken >
   Vink de mappen aan waar je een back-up van wenst te hebben. Je kan eventueel de bronmappen uitklappen om heel specifiek aan te geven wat wel en wat niet in de back-up opgenomen dient te worden. Dit kan je doen door op de kleine plusjes te drukken.
  • Stap 3: Kies een back-upmodus >
   Als laatste dien je aan te geven hoe er gebackupped dient te worden. Je hebt hierbij twee keuzes:
   – Onmiddelijk: Nu zal er direct, met de instellingen welke je eerder gemaakt hebt, een back-up gemaakt worden
   – Sync: Wijzigingen die je op je PC maakt zullen direct weggeschreven worden naar je Synology NAS. Als het grote bestanden zijn kan je merken dat je netwerk verbinding soms wat vol loopt
   – Planning: Naar wat jij instelt zal er automatisch een backup gestart worden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld elke nacht, wanneer we allemaal slapen, automatisch een back-up gemaakt wordt. Hierdoor zal je er geen last van ondervinden.

Ik ben benieuwd of er onder de lezers nog mensen zijn die de Data Replicator gebruiken.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

 1. Gebruik sinds gisteren de Sync optie. Heeft er 24 uur over gedaan om 400mb de synchroniseren op een RAID1 configuratie op DS214. Erg lang dus.
  Behalve onduidelijke folder structuren zie ik niet mijn laatst gewijzigde files. Schrijft het sync proces direct, of zit daar een vertraging in!

  • Ik gebruik het zelf niet aangezien ik mijn laptop vaker buiten de deur gebruik dan binnen. Denk dat het heel afhankelijk is van hoe groot de bestanden zijn. Je raid configuratie zal er weinig mee van doen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*