Quota voor groepen in plaats van gebruikers

Misschien heb jij net even wat minder schijfruimte dan je zou willen. Met een aantal medegebruikers op je NAS kan dat nare gevolgen hebben. Je wilt namelijk niet dat door documenten en foto’s die zij uploaden jouw schijven vol komen te zitten. Met DSM 5.2 is het mogelijk om een quotum op een groep te zetten zodat je niet alle gebruikers individueel langs hoeft te lopen. Wat mij betreft een welkome aanvulling!

Groepsquota

Groepsquota

Wanneer je een gebruiker aan een groep toevoegt dan zal het quotum automatisch worden toegepast. Het instellen van groepsquota is eenvoudig. Het volgende moet je hiervoor doen:

 1. Na het inloggen op je NAS ga je naar het configuratiescherm
 2. Hier kies je voor “Groep”
 3. In de lijst die nu verschijnt kies je de groep waar je de quota voor wilt zetten
  Niet vergeten dat wanneer je quota op de groep “users” zet, dat je dan zelf ook onderhevig bent aan deze quota (mits je geen administrator bent)
 4. Klik op de tab “quota” en zet het vinkje achter de schijf waar de gebruiker zijn home-folder heeft.
  Een ander volume kan je natuurlijk ook kiezen, maar ik ga er nu even vanuit dat de gebruiker alleen toegang heeft tot zijn home-folder.
 5. Klik uiteindelijk op “OK” om je instellingen op te slaan. De quota zullen direct toegepast zijn op je al je gebruikers.

Handig om te weten is dat Administrators geen limiet hebben. Dus wanneer je jouw account aan de administrator-groep toevoegt heb je nergens last van. Heb jij quota ingesteld voor je gebruikers?

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

 1. Jezelf toevoegen aan de administrator-groep klinkt als een veiligheidsrisico. Ik zou dan eerder een extra usergroep aanmaken, die geen quota heeft.

  • Klopt Joop, alleen een aantal apps die ik gebruik vereisen een administrator rol. Ik zal dan zo vaak moeten wisselen dat ik dan weer onnodig vaak Credentials over het internet stuur. Als je dat probleem niet hebt dan is het natuurlijk beter geen administrator account te gebruiken.
   Ennuh…. Liever een tweede aanmaken en standaard administrator account disablen. Username administrator is natuurlijk het eerste wat ze proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*