Hybrid Cloud

Cloud Sync en “Hybrid Cloud”

Tijdens de Synology 2015 Conference werd nogal de nadruk gelegd op wat Synology noemt “Hybrid Cloud“. Kennelijk wil men als volwaardige speler in de cloud-wereld meedraaien en daarvoor een platform zijn.

Wat houdt die Hybrid Cloud nu eigenlijk in?

Simpel gesproken is het een combinatie van je eigen (beheerde) cloud en openbare clouds. Voor meer informatie kun je terecht op Wikipedia.

Naast het inmiddels bekende Synology Cloud Station is het op je Disk Station ook mogelijk de clouds van andere aanbieders te kopiëren, waardoor je eigen hybride cloud creëert. Dat kon via CloudSync al in DSM 4 met Google Drive, Dropbox en Baidu Cloud (alleen geschikt voor de Chineestalige markt tenzij je het Chinees machtig bent, maar dan heb je ook 2TB (!) tot je beschikking). Nu is het verder uitgebreid naar OneDrive, Box en HubiC.

Als je al een of meer van die “Public Clouds” hebt kun je dus op een eenvoudige manier een kopietje er van op je Disk Station zetten. De meeste cloud-oplossingen zetten een folder in je computer, die je als een gewone folder kunt benaderen. Van de zes clouds die je nu kunt synchroniseren heb ik er 4 getest op bruikbaarheid. Google Drive, Dropbox en OneDrive installeren eenvoudig via het installatieprogramma van Synology. HubiC, van een Franse internet-provider, heeft wat meer tijd nodig om geïnstalleerd te willen worden, zo lijkt het, maar doet het verder niet slecht. Box wordt m.n. door de zakelijke markt gebruikt en laat ik hier verder buiten beschouwing.

Hier volgt een eenvoudige ‘How To’ voor Google Drive, voor de andere Public Clouds is het niet veel anders.

 1. Klik Google Sync in het menu op de hoofdpagina van DSM dan verschijnen de Cloud Sync Partners
  Cloud Sync Selecteer

  Cloud Sync Partners

 2. Kies Google Drive
 3. Geef Google toestemming om je account te laten benaderen door je NAS
  toestemming Google

  DS vraagt toestemming om Google te benaderen

  Let op: Als je meer dan een  account hebt voor Google moet je ingelogd staan op het account dat je wilt koppelen anders krijg je niet de juiste koppeling!

 4. Kies daarna de folder waarin je de te kopiëren bestanden wilt plaatsen
  Map selecteren

  Lokaal synchronisatiemappad

 5. Druk op volgende en de synchronisatie kan beginnen! Afhankelijk van de hoeveelheid data op je Google Drive kan dat enige tijd duren, je ziet dan twee ronddraaiende cirkels in een blauwe button. Uiteindelijk is je synchronisatie klaar en dan krijg je daar een keurige melding van.
  Bijgewerkt

  Bijgewerkt

 6. Er zijn nog een paar mogelijkheden om de synchronisatie te tweaken, onder meer  door de maximale grootte van de bestanden aan te geven en om bandbreedte te beperken.
Bestandsfilter

Grootte en welke bestanden toevoegen kiezen

Bandbreedte

Bandbreedte aanpassen

 

Op deze manier kun je je externe cloud mee laten lopen met je NAS. Vooral ook handig om de foto’s die je opslaat via je smartphone op Dropbox te synchroniseren met “thuis”.

Nog even om misverstanden te voorkomen, Synology biedt dus drie applicaties waarin het woord Cloud voorkomt:

 • Cloud Station is een bestandsynchronisatietoepassing waarmee je bestanden op je Disk Station kunt synchroniseren, met andere computers of mobiele apparaten (met DS cloud)
 • Cloud Station Client doet in feite hetzelfde maar dan tussen twee Disk Stations op je eigen LAN of via internet met een Disk Station op een andere locatie
 • Cloud Sync biedt naadloze synchronisatie van bestanden van publieke clouds met je Disk Station

LET OP!

Een waarschuwing is op zijn plaats als je even gaat grasduinen bij Baidu. Zoals gezegd is die site in het Chinees en mijn ervaring is dat vrijwel elke klik daarop leidt tot een cookie of erger het plaatsen van spyware op je computer. Na het bezoek aan China heeft SpyHunter op mijn PC overuren gedraaid! Dus maar even je nieuwsgierigheid in bedwang houden. Maak je geen zorgen: de link in de post verwijst niet naar de website maar naar Wikipedia!

 

 

About Egbert

Van een CS407 via een DS410j inmiddels eigenaar van een DS1513+ met DX513 uitbreiding. Voorlopig meer dan voldoende ruimte voor DVD's, films, muziek en mijn andere hobby fotograferen. Beheer via CMS ook andere diskstations.

One comment

 1. Kun je alles encrypten als je met Cloud Sync upload naar Dropbox of Google Drive?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*