Website is weer up en running

Jullie hebben het misschien al gelezen op Google+ of zijn er achtergekomen omdat de pagina niet wilde laden: ik heb wat problemen gehad met mijn NAS. Een tijdje terug toch de stap durven maken naar DSM 5.0.

Inmiddels kan ik je vertellen dat ik hier spijt van heb, want als het eenmaal fout gaat kost het vaak weer uren om alles weer zo te krijgen als dat het voor het probleem was. Nu je dit zo leest weet je in ieder geval dat het gelukt is de web services weer in de lucht te krijgen.

Is het iets met de Shared Links?
Het begon allemaal toen ik erachter kwam dat ik geen shared links meer aan kon maken. Ik kwam wat vreemde meldingen tegen en sommige schermen wilde niet goed laten. Rebooten is vaak het eerste wat ik doe als ik iets tegenkom wat ik niet leuk vindt, en dat heb ik dus ook gedaan in dit geval.

MariaDB zegt nee
Helaas kreeg ik een melding na de reboot dat MariaDB niet gestart kon worden. SHIT… nu is mijn website ook niet meer bereikbaar. Na even zoeken op het internet kwam ik wat dingen tegen over het verwijderen en opnieuw installeren van MariaDB. Opnieuw installeren is iets wat je normaal met een paar tellen kan doen. MariaDB is namelijk te verwijderen zonder de databases te verwijderen en had verwacht een uurtje ofzo bezig te zijn met dit klusje.

Niets bleek minder waar. Na het verwijderen van MariaDB kwam ik erachter dat ik het ook niet meer kon installeren. In de logs van DSM kon ik niets terugvinden afgezien van een hele simpele melding dat er een fout was opgetreden. Door een draadje in een forum ergens op het internet aan de slag gegaan met het verwijderen, verplaatsen en hernoemen van bestanden en databases. Wat een geknutsel is dat om het allemaal goed te doen via putty. Wat ik ook probeerde… er was geen verbetering.

Harddisk Failure?
Dan nog maar een reboot… en kreeg een knipperend oranje lampje te zien bij status… meestal niet heel goed bericht en schrok ook toen ik last wat het moest betekenen. (http://www.synology.com/nl-nl/support/faq/379)… Geen schijven geinstalleerd?!? Ik ben toch niets kwijt?

De Herinstallatie
Via DS Assistant kon ik gelukkig nog wel mijn DS vinden. Dan maar een herinstallatie starten. Uiteindelijk kan je dat doen zonder hiervoor je data partities kwijt te raken. Met een 15 minuten had ik mijn NAS weer draaien met de beta DSM. Inderdaad beta… ik wil namelijk wel zeker weten dat ik mijn backup weer goed terug kan zetten en dat weet ik niet zeker als ik terug ga naar DSM 4.3

Inloggen en begonnen met het downloaden van mijn foto’s. Het enige wat ik niet opnieuw kan downloaden als er iets met mijn NAS gebeurt, hoe jammer ik het ook zal vinden van de andere data die ik erop heb staan. Mijn documenten zijn met DS Cloud gesynchroniseerd. Dus daar heb ik op mijn laptops nog wel kopietjes van staan.

Terugzetten van Backup
Ok… dan kunnen we gaan restoren. De Externe HD heeft alle belangrijke info, dus met backup & replication de paar dingen uitgevoerd die nodig zijn om alles weer terug te zetten. helemaal niet over nagedacht, maar had veel te veel geselecteerd waardoor de kans op duplicate bestanden wel heel groot werd. Maar goed… cancelen heeft ook zo zijn risico’s en wilde gewoon zo snel mogelijk weer online zijn. Dan alles maar even door laten lopen.

Na het terugzetten waren alle applicaties verdwenen en werkte er bijna niets meer. Dus het configureren van de apps gaat mij nog wel wat tijd kosten. Na het opnieuw installeren van MariaDB had ik het geluk dat de website het in ieder geval direct weer deed. Afblijven nu… Durf niet eens te kijken of de shared links weer werken. Ik doe wel even rustig aan tot dat eindelijk de final versie er is.

Let dus goed op voordat je een beta installeert, want ik mag toch hopen dat dit soort taferelen niet in een final versie voorkomen.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*