Verscheidene DiskStations bereiken op één Internetverbinding

Tot DSM4.3 was het in feite alleen mogelijk om één DS te bereiken op één internetverbinding door het aanmaken van een doorverwijs-URL in MyDSCenter. Een doorverwijs-URL voor een ander DS leidde zonder pardon naar de eerst geïnstalleerde URL. Je kon dat adres ook eventueel bereiken via een zogenaamde QuickID maar die wordt voornamelijk gebruikt voor mobiele apps. In DSM5.0 is het mogelijk om voor elke DS een eigen QuickID aan te maken én tegelijkertijd te gebruiken.

Als je DSM5.0 installeert zal de setup vragen of je een QuickConnect wilt maken, waarbij een naam gesuggereerd wordt die je ook aan je DS hebt gegeven. Je kunt dat overigens zonder meer wijzigen. Je krijgt dan op je scherm een link om op je bureaublad te kopiëren in de vorm van http://quickconnect.to/<gegeven-naam>. Klik je de link aan dan zul je zien dat hij automatisch wordt omgezet in <gegeven-naam>.quickconnect.to. Die URL kun je ook zelf gebruiken, wel zo makkelijk zonder die slash. In Quick Connect wordt ook die URL met slash gesuggereerd, maar in feite is die alleen handig als je direct naar mappen wilt: <gegeven-naam>.quickconnect.to/photo.

Overigens kun je Quick Connect uiteraard ook achteraf installeren via Control Panel > Quick Connect. Al je verschillende DSs zijn bereikbaar via internet met behulp van een simpel te onthouden QuickID

Even opletten:

  • De QuickID-URL  werkt (nog) niet  in NetDrive.
  • Verder merkte ik dat als je  extern inlogt er een time-out aan de verbinding zit die niet is opgegeven in Quick Connect (en ook niet te vinden is overigens)
  • Als je aan het experimenteren bent geweest met verschillende QuickIDs slaat MyDS Center die allemaal op, maar alleen de laatst geactiveerde werkt (uiteraard). De andere zijn vooralsnog niet te verwijderen, dat lijkt een bug in de site.
Quick Connect Instellingen

Quick Connect Instellingen

About Egbert

Van een CS407 via een DS410j inmiddels eigenaar van een DS1513+ met DX513 uitbreiding. Voorlopig meer dan voldoende ruimte voor DVD's, films, muziek en mijn andere hobby fotograferen. Beheer via CMS ook andere diskstations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*