Synology Router is binnen
Synology Router is binnen

Synology Router is te bestellen

Iedereen die dit weblog volgt weet dat er een Synology Router aan zat te komen. Die is namelijk een paar maanden geleden al aangekondigd. De snelheid van de router en de mogelijkheden maken het apparaat uniek. Inmiddels mag ik mij de gelukkige eigenaar van een dergelijke Synology Router noemen. Ook Egbert heeft inmiddels de router mogen ontvangen. Zoals het besturingssysteem op de Synology NAS “DSM” wordt genoemd, heet het bij de Synology Router “SRM”, wat staat voor Synology Router Management.

Het apparaat bevalt mij goed en doet het stukken beter dan mijn Linksys EA4500 die ik hiervoor in gebruik had. Je kan veel instellen en zoals we dat van Synology gewend zijn is dat allemaal niet heel erg moeilijk. Ik heb dan ook direct de DNS en VPN server van mijn NAS naar mijn router verplaatst. Nu kan mijn NAS rustig in hibernate modus terwijl de router de taken uitvoert.

Screenshot van SRM

Screenshot van SRM

Wat mij misschien wel wat tegenviel is de integratie met de NAS. Ik had graag de router in CMS toe willen voegen, of van dezelfde credentials gebruik willen maken door een LDAP koppeling te leggen. Of dit in de toekomst mogelijk gaat zijn weet ik niet, maar dat was iets wat mij snel opviel. Aangezien er weer wat nieuwe dingen in te stellen zijn hoop ik dan ook snel weer wat nieuwe artikelen te kunnen plaatsen. De categoriën zijn al aangemaakt. Nu nog vullen met nuttige berichten.

Misschien heb je al een router en weet je niet precies hoe je dan met deze router aan de slag kan. Egbert heeft hier al eerder over geschreven. Het is namelijk mogelijk om de huidige router van je provider in bridge mode te zetten zodat je wel de functionaliteiten van de Synology Router tot je beschikking hebt. Hoe je dat precies doet kan je dus lezen in het artikel van Egbert. Volg je die aanwijzingen dan heb je de router snel geïntegreerd in je netwerk en hoef je geen wijzigingen in je draadloze apparatuur aan te brengen.

Een paar tips:

  • Voordat je je modem in bridge mode zet is het verstandig een hard copy te maken van je port forwarding. Je kunt die na omzetten niet meer terugvinden op je modem. Overigens is het Cisco modem, nadat het in bridge mode is gezet te benaderen via 192.168.100.1 en het jouw bekende wachtwoord. Daarmee kun je hem weer uit de bridge mode halen.
  • Je krijgt automatisch twee netwerken, 2.4GHz en 5 GHz. Je gekozen SSID wordt aangevuld met _5G. Daarnaast kun je een Guest Account instellen met of zonder toegang tot je eigen netwerk, zelfs met automatisch verlopende wachtwoorden!
  • Als je de standaard netwerkrange van 192.168.1.1 wilt veranderen in bijvoorbeeld 192.168.110.1 dan moet je het hele IP-adres opnieuw intoetsen. Twee nullen achter de 1 zetten lukt niet.

Is er nog meer wat jij wilt weten over de Synology Router of iets wat wij voor je kunnen testen of uitleggen dan horen we dat graag!

De Synology RT1900ac router is op dit moment te koop voor een zeer nette prijs van € 159, maar hou vooral Tweakers.net Pricewatch in de gaten

About Egbert & Ronald

Niet alle berichten schrijven we alleen, maar sommige berichten schrijven we samen. Dit is ook zo'n bericht. Mocht je reageren op dit bericht dan krijgen we er allebei een notificatie van!

12 comments

  1. Vandaag binnen gekregen en van de week aansluiten en instellen.

  2. Bedankt voor de informatie!

    Er zijn een aantal vragen die bij me opkomen, waarvan er een aantal al beantwoord zijn in het stukje:
    • Is de router geschik voor 500 Mbps WAN-LAN met Traffic Control aan?
    • Kun je met Port Forwarding ook een Poort Redirecten?
    • Is MAC Address Filtering mogelijk voor de interne WiFi?
    • Kun je met meerdere Synology apparaten de users synchronseren? (Vooralsnog niet)
    • Kun je via een bedraad netwerk het gastennetwerk uitbreiden met een tweede Access Point? (Vooralsnog niet)

    En ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen, met name naar de stabiliteit van de router.

    Arjan

    • Hi Arjan,

      * Eerste vraag kan ik je helaas niet beantwoorden want ik heb geen 500 mbit
      * Je kan zelf bepalen naar welke poorten je iets doorzet. Je kan het met de NAS vergelijken. (of begrijp ik je vraag niet goed?)
      * Je kan op Mac adressen filteren. Zowel black als whitelisten. Helaas is dit niet alleen voor WiFi in te stellen.
      * Inderdaad LDAP sync wordt nog niet ondersteund. Het wordt dus nog even lokale gebruikers aanmaken. Ik verwacht wel dat dit komt.

      Er zijn momenteel wel wat probleempjes met de router op 5Ghz. Meer informatie kan je op de bekende fora terugvinden. Ook hiervoor verwacht ik snel een oplossing van Synology.

  3. Mooi apparaat, maar ben toch nog een beetje sceptisch.
    Ik kan me vergissen, maar mijn eerste indruk is dat hij in basis niet veel meer doet dan een router van een ander merk die stukken goedkoper zijn.

    Met de packages is dit wel uit te breiden, functionaliteiten die je echt gebruikt zoals DNS en VPN kun je verplaatsen, downloadstation en mediaserver bijv. zou ik toch liever op de nas houden.
    Blijft er voor mij persoonlijk de webfiltering en ouderlijk toezicht over.
    Dat heb ik nu ook wel alleen niet met zo’n mooie interface en wat lastiger te beheren.
    Overigens is het beheer op tablet dan weer wel heel mooi, zou Synology ook voor DSM moeten maken.

    Kortom: ik kijk nog even aan wat de ontwikkeling gaat doen.
    Vooralsnog zie (nog) geen spectaculaire zaken die de 160 euro rechtvaardigen.

    • Ik ben wel benieuwd met welke router je het nu vergelijkt. Zal je mij een modelnummer kunnen geven. Ik denk dat dan meer punten aan kan dragen waarom deze router beter is. Dat je misschien niet op die punten zit te wachten is natuurlijk een ander verhaal. 😉

      • Het gaat er niet zozeer om welk model, op hardwareinfo.nl staan genoeg modellen om te vergelijken.
        Een van de dingen die in elk geval (nog) niet lekker gaan is de wlan-snelheid icm WPA2 encryptie, maar daar is sinds vandaag een update voor.
        Het tweede is dat voor velen de netwerkdevices niet meer op dns te bereiken zijn, wel op ip.
        Beide punten worden op de forums uitgebreid besproken.
        Ik wil hiermee niet zeggen dat de 1900 geen goed router is, integendeel.
        Noodgedwongen moest ik een andere router kopen en ben toch voor deze gegaan. Synology kennende heb ik er ook alle vertrouwen in dat ze dit soort snel oppakken en oplossen.

      • Die WPA2 encryptie is een bug en zal nu opgelost moeten zijn. Iets wat we in een vergelijking niet mee hoeven te nemen of er moeten nu weer nieuwe bugs de router teisteren.

        Heb je een DNS server geinstalleerd op je router of NAS? Ik denk dat je de NETBIOS naam bedoelt. Maar is dat by design of ook een bug? Wanneer het een bug betreft dan moet je Synology wel de kans geven dit op te lossen. Die tijd hebben alle routers die je op hardware.info vindt ook allemaal gehad.

        Echt vergelijken kunnen we doen op functies, stabiliteit en snelheid. Alleen de tweede laat momenteel nog wat te wensen over. Maar mogelijk dat we hier over een weekje anders over denken.

  4. Hallo Ronald,

    bedankt voor je antwoord!

    Ik gebruik deze functie niet in de Synology NAS, maar je kunt dus een interne poort doorzetten naar een andere externe poort? Bijvoorbeeld 192.168.1.9:80 naar 46.30.212.245:81?

    Dus als ik dus een whitelist maak voor het interne Wifi netwerk moet ik ook alle vaste Mac adressen toevoegen?

    Arjan

    • Hi Arjan, Bedoel je niet dat je een externe poort wilt doorzetten naar een interne poort? Het is in ieder geval bij elke NAT rule een publieke en private poort op te geven.
      En mijn excuses. Ik zie dat het mac filter onder de instellingen van de WiFi staat. Je hoeft dus alleen de mac adressen van je WiFi apparaten toe te voegen.

      • Bedankt, dat bedoel ik inderdaad. De vraag was of je een verschillende poort extern als intern kunt gebruiken. Zodat als je intern drie apparaten hebt op poort 80 dat je deze vanaf buiten kunt bereiken op bijvoorbeeld 80, 81 en 82. En dat kan daarmee.

  5. Hoeveel SSIDs kun je aanmaken? Maar 1 voor guest en 1 voor private WLAN, of meerdere?
    En kun je de _5G naam extensie wel wissen, dus zelf bepalen hoe ze heten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*