Synology Hybrid RAID is ook een optie

Binnen één week heb ik nu al van 2 mensen mogen lezen dat ze SHR een beginners oplossing vinden. Geen probleem natuurlijk, iedereen mag vinden wat hij of zij wilt, maar ik ben het daar toch niet mee eens. SHR is ondanks het een eenvoudige oplossing is ook flexibel. SHR of  Synology Hybrid RAID is een geautomatiseerd RAID management systeem Hierbij hoef je je dus niet zo te verdiepen in de RAID materie als wanneer je een “echte” RAID configuratie wilt instellen.

Storage Manager

Storage Manager

Wanneer je nu zelf een Synology Diskstation moet gaan inrichten dan is zeker SHR het overwegen waard. Meer informatie over SHR in het Nederlands kan je vinden op de website van Synology zelf. Heb je alle schijven al in je bezit die je wilt gaan gebruiken dan kan je natuurlijk ook direct kijken naar de juiste RAID oplossing voor jouw doeleinden. Lees je wel goed in, want achteraf moeten veranderen van RAID configuratie is natuurlijk zonde van de tijd.

Wil je trouwens weten hoeveel ruimte je precies overhoudt met een bepaalde RAID configuratie dan kan je altijd de RAID Calculator van Synology gebruiken. Met een paar simpele klikken geef je aan wat voor schijven je je in je bezit hebt en zie je hoeveel ruimte je overhoudt met wat jij in gedachten had met een bepaalde configuratie.

Ik heb gekozen voor SHR omdat het mij de mogelijkheid geeft grotere schijven te gebruiken zonder dat ik hiervoor alles opnieuw hoef te configureren. Momenteel heb ik 2 x 2 TB schijven (in SHR) en 2 keer 500 GB schijven (beide aparte volumes). Misschien dat ik ooit nog 3 TB schijven wil aanschaffen en ik heb geen zin om dan alles aan te moeten passen. Ik wil dan gewoon zo snel mogelijk aan de slag.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

3 comments

 1. Guust Theenaart

  Ik heb pas een Synology DS214play en een echte NAS-beginner. Mijn NAS staat ook op SHR. Ik wil echter graag naar RAID 1, maar bij Opslagbeheer staan de tabs Maken en Beheren op grijs. Ik kan alleen voor Verwijderen kiezen.
  Hoe kan ik van SHR overschakelen naar RAID 1?

 2. Je dient dan eerst alle data van je NAS te halen, daarna kan je de volumes verwijderen en opnieuw aanmaken. Maar waarom zal je RAID 1 willen? Wanneer je ooit meer ruimte nodig hebt dan heb je weer dit probleem. Met SHR kan je “groeien”.

 3. Ik heb een vraag over SHR, ben in het bezit van een DS509+ met 4 schijven van elk 2 TB,welke 1 volume vormen (SHR). Echter heb ik er nu een 5e schijf bij gekocht van ook 2TB.
  Ik heb nu op volume 1 de gegevensbeveiliging van 1 schijf.Niets mis mee. Nu heb ik de 5e schijf als Hot Spare aangemaakt.
  Mijn vraag is dan ook, is dit overkill of kan ik nr 5 beter ook gewoon toevoegen aan volume 1.? Heb ruimte genoeg dus daar hoeft de 5e er niet voor bij speciaal.
  Gaarne uw advies.

  Mvgr,

  Patrick Bon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*