Synology met draadloos netwerk verbinden

De meterkast is een bekende plek om de Synology weg te zetten, uit het zicht en toch makkelijk te vinden mocht er iets met de Synology aan de hand zijn. Alleen niet iedereen heeft de mogelijkheid om een netwerkkabel naar de meterkast te trekken, daarom worden door Synology ook een (beperkt aantal) USB wifi dongels ondersteund. Synology heeft zelf een lijst staan van de door hun geteste USB wifi dongels.

Zie hier : Welke draadloze dongles worden door Synology-producten ondersteund?

Hierbij een korte beschrijving hoe de Synology aan het draadloze netwerk gekoppeld kan worden.

#1 Benodigdheden:

 1. Een USB wifi dongel
  Let er op dat je er één koopt die door Synology ondersteund wordt!
 2. De netwerkgegevens
  De netwerknaam en het wachtwoord van je draadloze netwerk

#2 Beschrijving:

 1. Sluit de USB wifi dongel aan op de Synolog., Mocht je een USB-aansluiting op de voorkant van je Synology hebben dan raad ik je aan de USB wifi dongel daar op aan te sluiten.
 2. De Synology herkent de USB wifi dongel als het goed is automatisch. Dit kan je controleren door in te loggen op de web interface, dan naar het Configuratiescherm te gaan en op “Draadloos” te klikken. Mocht je onder “Netwerkmap” op alle opties kunnen klikken dan is de USB wifi dongel herkend.
  foto_2

  Als de USB wifi dongel wordt herkend kan je hier een keuze maken.

 3. Ga naar het tabblad “Wifi”. Hier zie je de huidige wifi status. Klik op “een draadloos netwerk instellen” om een draadloos netwerk in te gaan stellen.
  foto_3

  Huidige status van de draadloze verbinding.

 4. Nu zie je de draadloze netwerken welke sterk genoeg zijn. Zoek jouw draadloze netwerk op, klik die aan en druk op “Volgende”.
  foto_4

  Kies hier je draadloze netwerk.

 5. Vul nu het wachtwoord in van het draadloze netwerk en druk op “Toepassen”.
  foto_5

  Vul hier het wachtwoord in van je draadloze netwerk.

 6. Als het verbinden gelukt is zie “Verbonden” staan en zie je het onderstaande.
  foto_6

  De status is nu Verbonden.

 7. Noteer het IP-adres dat er staat. Trek nu de netwerkkabel uit de Synology. Vanaf dit moment is de Synology draadloos verbonden met het netwerk en te bereiken op het net genoteerde IP-adres
 8. Als je de Synology over de draadloze verbinding een vast IP-adres wilt geven kan dat. Log in op de webinterface via het nieuwe IP-adres, ga naar “Configuratiescherm”, dan naar “Draadloos”. Druk op “Bewerken” op het tabblad “Wifi”. Hier kan een vast IP-adres worden ingesteld.
  foto_8

  Handmatig IP-adres instellen.

#3 Opmerking:

Let echt goed op met het kopen van een USB wifi dongel dat deze op de lijst staat van ondersteunde USB wifi dongels. Als de USB wifi dongel die je hebt niet op deze lijst staat kan je altijd proberen of het werkt maar er is geen garantie dat het werkt.

Let ook op de afstand tussen de Synology en je modem/router. Hoe verder de Synology van de router/modem afstaat des te slechter signaal, des te langzamer het gaat om er data af  te halen of op te zetten.

About Marc

Ik beschik over een DS918+ met 4x 4TB, 16GB ram en 2x Intel 600p 256GB ssd's voor caching. Off-site backups worden gedaan op STACK.

One comment

 1. Een goed artikel, maar zelf gebruik ik een powerplug en deze werkt ook heel goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*