Synology 2015 Conference en DSM 5.1 beta

Misschien hebben jullie al wat info meegekregen over wat we in de nieuwe versie van DSM 5.1 kunnen verwachten, maar hier toch nog even een bericht van ons. Wij waren er namelijk ook bij met 4 man, en hebben de besproken punten nog even voor jullie op een rijtje gezet.

Met de lokkertjes hadden we er veel zin, want we zouden nu wat meer details kunnen achterhalen dan wat we hebben kunnen vinden dan via de websites die inmiddels over de Conferences in andere landen geblogd hebben. Wat betreft de lokkertjes hebben we nog iets leuks voor jullie in het vooruitzicht… maar dat lezen jullie in een andere post.

Wat we mochten verwachten

Wat we mochten verwachten

Het was aansluiten achterin de rij toen we binnenkwamen. Het leek erop dat iedereen op tijd was, en met meer dan 150 bezoekers was het eventjes wachten voordat we onze toegangspas hadden. Het was leuk om te zien dat het Synology-Forum.nl gelukt was onze gebruikersnamen op de toegangspassen te krijgen.

Note Station

De naam spreekt voor zich. Note Station is een nieuwe Synology applicatie, waarvoor ook mobiele apps gaan uitkomen. Met Note Station is het mogelijk om notities te maken met een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor. Naast het opmaken van tekst is het ook mogelijk om afbeeldingen toe te voegen, notities te encrypten (AES-256 Bit) en deze te delen met andere DSM gebruikers.  Leuke nieuwe functie, maar ze hebben nog een lange weg te gaan. Ze vergeleken zich nog even snel met Evernote, maar ik vind dat ze nog niet zo ver zijn.

Note Station

Note Station

CardDAV

CalDAV maakt het mogelijk om agenda’s te synchroniseren, deze functie zat al in DSM 5. Nu zal met DSM 5.1 ook CardDAV gebruikt kunnen worden voor het synchroniseren van contacten. iOS, OSX en Android ondersteunen deze protocollen. Dus je kan zo meteen ook je contacten met je NAS gaan synchoniseren en deze dus delen met de andere DSM gebruikers.

Video Station

Voor de mensen die deze package gebruiken is het misschien leuk om te horen dat er zo geen aparte video app (VLC bijvoorbeeld) meer op je toestel hoeft te staan. Daarnaast krijgt de hele app een nieuwe interface. Deze ziet er een stuk strakker uit dan de interface die ik in herinnering heb (gebruik Video Station al een tijdje niet meer).

Enkele andere handige nieuwe functies:

 • Ondertiteling downloaden vanuit de player (demo was op browser versie) van OpenSubtitles.org.
 • Bij het openen van de Video Station kan je snel schakelen naar laatst gereleasde films, laatst bekeken films
 • Ingebouwde player in de DS Video applicatie voor op de smartphone
 • Filter mogelijkheden voor het snel vinden van de juiste films

Audio Station

Audio Station gaat er net zoals Video Station een stuk hipper uitzien. Daarnaast is het mogelijk om direct vanuit de applicatie op de Smartphone een bluetooth speaker te kiezen. En het filteren is in DSM 5.1 ook mogelijk. In Video Station en Audio Station vind je nu de mogelijkheid om te delen zonder dat je een account hoeft aan te maken. Even snel een film bij een ander opstarten of een album uit je collectie delen is dus geen enkel probleem meer!

Photo Station

Mogelijkheid voor het offline bekijken van Photo Station albums, wat ik zelf een hele leuke functie vind. Maar niet alleen dat, ook het kunnen delen met niet DSM gebruikers is een welke aanvulling. Je hebt niet altijd zin om voor iedereen maar een account aan te maken, en soms wil je wel foto’s laten zien. Met een unieke link is dit dan mogelijk.

DS Photo

DS Photo

 

File Station

Eindelijk kunnen we de Synology ook in gaan stellen als FTP of WebDAV client. Hiermee is het dus mogelijk om shares vanaf bijvoorbeeld een andere NAS te mounten op jouw Synology. Ik ben heel blij met deze optie omdat dit het een stuk makkelijker maakt om bestanden op een andere NAS te zetten zonder met FTP-client aan de slag te hoeven.

Surveillance Station

Een lang verhaal waar ze dieper ingingen op de licentiemogelijkheden en dat je nu 2 licenties krijgt in plaats van één. Je krijgt een tweede licentie omdat ze thuisgebruikers de mogelijkheid willen geven de voor- en achterkant van het huis in de gaten te houden. Ik vind het zelf jammer dat ze er niet voor kiezen om de licenties voor thuisgebruikers gratis te maken.

Surveillance Station

Surveillance Station

Cloud Sync

Drie nieuwe ondersteunde cloud-oplossingen: Microsoft OneDrive, box.com, hubiC. Synology gelooft in een Hybrid Cloud. Hiermee bedoelen ze dat ze inzetten op gebruik van de bestaande oplossingen naast de Synology-oplossing. Naast de nieuwe oplossingen is het nu ook mogelijk om aan te geven welke bestandsextensies je wilt kopieren. Nu is het dus bijvoorbeeld niet meer nodig de .gdoc bestanden van Google Drive te synchroniseren waardoor de bestanden die je toch niet kan gebruiken op je NAS ook niet te zien zijn.

Proxy Server

Door de caching van het nieuwe Proxy Server-pakket zal je bandbreedte naar beneden kunnen gaan. Downloads die je op de ene PC uitvoert hoeven dan niet nogmaals helemaal opnieuw gedownload te worden vanaf een andere PC, maar worden dan uit deze cache gelezen. Ook is het mogelijk om bepaalde URLs te blocken. Ik heb er nog even naar gekeken, blocken is dus mogelijk, maar of dit per gebruiker kan en hoe makkelijk het importeren is van URLs was mij niet duidelijk. In ieder geval een nieuwe package dat ik ga proberen.

 

Proxy Server

Proxy Server

IPV6 Support

Er zat al IPV6 support in de oudere versie, maar nu nog meer packages (QuickConnect, Cloud Station, DDNS Service, VPN Server, Log Center, iOS Apps en Android Apps) worden ondersteund.

Backups

Ook geen verkeerde nieuwe functie is de mogelijkheid om nog meer pakketten de te kunnen back-uppen. Bijvoorbeeld de database die Video Station aanlegt. Wanneer je zo’n back-up terugzet is het niet meer nodig om alle films te inventariseren. Dus de backups gaan nog completer worden!

Security Advisor

Met een paar klikken de huidige stand van de veiligheid van je NAS bepalen. Ideaal voor als je vergeet een instelling terug te zetten nadat je iets hebt getest. Zeker de beginnende gebruiker zal hier baat bij hebben omdat ze nu gericht kunnen gaan zoeken naar zwakheden in hun Synology configuratie.

Welke beta feature kijk jij naar uit?

View Results

Laden ... Laden ...

Nog vragen? Wij horen het graag!!!

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

3 comments

 1. Als iemand weet de beta beschikbaar komt dan hoor ik dat graag. Dit is iets wat ze niet tijdens de conference hebben laten weten

 2. Hallo Ronald,

  Ik mis de mogelijkheid om de gebruikers van de nas een email te sturen, hetzij per gebruiker hetzij per groep. Of is dit wel mogelijk?
  Mijn nas een DS411+ met de laatste DSM erop

  • Hoi René,

   Die functie hebben ze niet besproken, dus denk niet dat die optie erin zit. Er zit dus niets anders op dan handmatig een mailgroep aan te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*