Synology DDNS
Synology DDNS

Sub-Domein koppelen aan je DDNS-naam

Wanneer je een tijdje met je NAS aan het spelen bent geweest en de beslissing hebt genomen om deze toch aan het internet te hangen ben je vermoedelijk voor de DDNS-oplossing gegaan die standaard in elke Synology zit. Met DDNS hoeft je niet je IP adres te onthouden, maar kan je jouw eigen naam gebruiken plus de domeinnaam die Synology voor je heeft.

DDNS staat voor Dynamic Domain Name System. Dit is een soort service die jouw IP-adres thuis in de gaten houdt. Wanneer er dan een ander IP-adres gezien wordt dan wordt dit razendsnel aangepast. Veel sneller dan wanneer je dit zelf handmatig zal moeten aanpassen in je DNS-settings.
Door de DDNS-service te gebruiken krijg je iets als “mijnnas.dscloud.me”. Op zich heel leuk en makkelijk te onthouden, maar natuurlijk nog niet zo leuk als een eigen domeinnaam, dus zonder dscloud.me erachter. Aanschaffen zal het probleem niet zijn. Domeinnamen kosten namelijk niet zoveel, maar het koppelen aan je IP-adres kost wel even wat tijd.
Veel Nederlandse huishoudens hebben namelijk een dynamisch IP-adres aan hun internetverbinding hangen. Dit betekent dat de provider een ander IP-adres kan toekennen aan jouw internetverbinding waardoor je de eerder gemaakte DNS-instellingen weer moet aanpassen. Zo’n aanpassing kan nogal wat tijd in beslag nemen omdat het IP-adres overal op de wereld weer aan je domeinnaam gekoppeld moet worden.

Dus wat heb je nodig:

 • Een Synology NAS waarbij je DDNS al ingesteld hebt
 • Toegang tot de DNS-settings bij de registrar van je domeinnaam
 • Een eigen domeinnaam

Hoe je jouw CNAME moet aanmaken of overige DNS-settings moet aanpassen kan je vinden op de website van de registrar van jouw domeinnaam. Omdat het voor elke registrar anders is kan ik hiervoor geen kant-en-klare handleiding aanleveren. Op je NAS hoef je verder niets meer in te stellen, afgezien natuurlijk van DDNS. Voor het instellen van DDNS is al een handleiding, maar die is hard aan een update toe. Binnenkort kan je daar een nieuwe handleiding van verwachten.

Ik moest in ieder geval het volgende invoeren:

Host/Subdomein Zone Type Data
nas. mysynology.nl CNAME nas.dscloud.me.

Mijn NAS is nu bereikbaar via http://nas.mysynology.nl.

Het enige wat ik nu nog wil proberen is een SSL certificaat voor nas.mysynology.nl aan te maken. Ik zit dan nooit meer met het probleem dat er een IP-adres aangepast wordt door de provider. Wanneer dit lukt is het voor ook voor de thuisgebruikers een stuk interessanter om een eigen domeinnaam aan te schaffen en eventueel een certificaat.

PS: domeinnaam hierboven is fictief!

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

3 comments

 1. Cetfificaat aanvragen is geen enkel probleem, ik gebruik deze oplossen voor al mijn Synology DiskStations. Heb nu een Wildcard, dan werkt deze ook op de websites en op een andere DS.

  • Thanks voor doorgeven. Lijkt mij in ieder geval een stuk beter dan het direct aan je IP koppelen, zeker wanneer je dan met certificaat aan de slag kan. Even een certificaat scoren dan!

 2. Kozzmozz-net

  Hallo, ik volg uw blog al een tijdje.
  Ben zeer benieuwd naar uw bevindingen ivm eigen domeinnaam + certificaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*