UPDATE (03/11/14): De specs van de DS1515+ staan inmiddels online en kunnen hier bekeken worden!
Belangrijkste wijzigingen t.o.v. de DS1513+:
- Quad Core 2.4Ghz-processor
- geheugen uit te breiden tot 6GB
- Hardware Encryption Engine (AES-NI)
- Nog slechts 2, maar dan uitsluitend USB 3.0-poorten.
———————————————————————
DS1515+ en DSM 5.1
Als een van de eersten in Nederland zagen we op de Storage Expo 2014 de DS1515+, de opvolger en zo te zien jonger ’tweeling’broertje van de DS 1513+. Helaas lukte het ons niet om de specificaties alvast los te krijgen, ondanks de uitstekende relatie die mysynology.nl heeft met de Parijse vestiging van Synology. Blijf ons volgen en we laten je zo spoedig mogelijk weten wat de specificaties zijn. Intussen blijkt dat de collega’s van Techbuy Australië wel over de specs van de 1515+ beschikken, dus delen we die hier.
Een van onze lezers, Niels Steenvoorde, hoorde dat de productieversie, zeg maar de eerste niet-bèta-versie van DSM 5.1 ook over twee weken is te verwachten.
Kortom: hoewel niet bijzonder spectaculair toch leuk om te horen tussen het geweld van de grote spelers op een beurs als Storage Expo. Synology blijkt toch echt een plaats in de particuliere en kleinzakelijke markt gevonden te hebben, als je hoort van medewerkers van de grote merken dat zij thuis ook een Disk Station hebben staan! Het is duidelijk dat deze merken dit soort NAS-oplossingen niet in hun assortiment (willen) opnemen omdat het kennelijk niet profijtelijk genoeg is voor die grote jongens, die denken in grote aantallen!
Het is altijd leuk om de Synology-stand te bezoeken of een conference mee te maken! Behalve vriendelijke heren techneuten en charmante marketingdames zijn er altijd leuke gadgets in de aanbieding zoals deze keer een stijfvol papieren notebook en post-its in de vorm van een Disk Station.
Cloudoplossingen
De Storage Expo had een hoog cloudoplossingskarakter. Zoals eerder op deze site bericht wordt de nadruk daarbij gelegd op de private cloud, die in combinatie met de public cloud de hybrid cloud oplevert.
Security
Een ander belangrijk onderwerp, maar dat zal niemand verbazen, is security. Dat het een hot topic is, waar kennelijk ook nog aan te verdienen is, bleek wel uit de grote hoeveelheid grote en vooral veel kleine aanbieders op dit terrein. Voorlopig zal het nog wel een zaak zijn voor de providers en niet voor de particulier of kleinzakelijke gebruiker want de apparatuur ervoor is toch al gauw een paar honderd euro. Een kleine praktisch oplossing, maar niet goedkoop zagen we bij Gateprotect.
BYOD
En dan was er nog BYOD. Wat is dat nou weer, zul je vragen. De schrijver van deze post voelde zich even Anouschka van Miltenburg, de voorzitter van de Tweede Kamer bij de presentatie van het ICT-rapport, en moest de afkorting toch echt even googelen. Dan blijkt dit acroniem te staan voor Bring Your Own Device.
Medewerkers brengen hun eigen smartphones, tablets en notebooks mee naar kantoor en loggen in op het bedrijfsnetwerk. Hoe doe je dat dan zonder de bedrijfsveiligheid en integriteit in gevaar te brengen? Duidelijk was al direct dat “Your Own” in sommige oplossingen van aanbieders niet betekent het apparaat dat jouw eigendom is, maar het apparaat (van de zaak) dat jij bij je draagt en dat werd in 2013 nog COPE: Corporate Owned, Personally Enabled genoemd. Je zag het echter nergens (meer) op de beurs.
Een security expert van een van de grote bedrijven vertelde ook dat dat een van de grote problemen, zo je wilt uitdagingen, is van het BYOD-concept. Een van de zaken is bijvoorbeeld of je – ongevraagd – mag zien wat er voor apps op je devices staat en of je locatiegegevens mag opslaan en gebruiken. In de Europese context zou dat niet echt kunnen, maar ja, we laten ons wel overal volgen door onze smartphone, wellicht ook zonder dat we het weten, maar je kunt het uitschakelen!
Bluff yourself into networking!
Tussen het elektronische geweld troffen we ook nog een papieren versie aan van the SNIA Dictionary, met ‘alle’ netwerktermen. Geen nood er is ook nog een elektronische versie en dus kun ook jij je publiek imponeren met termen als JBOD – je publiek zal je eerst niet geloven – en MAC, dat ook iets anders betekent dan het Apple-product of voor sommigen die hamburger!
Op de Belgische Centralpoint staat dat de DS1515+ woensdag 5/11/2014 op voorraad komt. Zie:
http://www.centralpoint.be/nl/data-opslag-servers/synology/ds1515-plus-5x-sata-iiraid2x-gigabit213ghz-dc2gb-ddr3-ram5x-4tb-max-int-capacity4x-usb202x-usb302xesata-ext-art-ds1515-plus-num-2570706/
Voor degenen die nu al overwegen hem te kopen. De specificaties op het aan te klikken spec sheet zijn juist. Het Belgische Centralpoint geeft evenals de eerder geciteerde Australische keten een onjuist aantal gigabit-poorten. Het zijn er vier en geen twee!
Goed artikel en zo waar. Was zelf heel erg benieuwd naar de definitieve versie van de dsm 5.1 dus kon het niet laten dit even na te vragen. Dat vele bezoekers van de storage expo ook een synology thuis hebben draaien klopt in ieder geval in mijn geval. Nu nog allemaal jouw website weten te vinden….
Zeg het voort, zou ik zo zeggen! Maar bedankt voor de complimenten, dat is altijd goed om te horen!
Release notes duiken op Synology site op:
DS1515+ Release Notes
Version : 5.0-4528 Update 1
(2014/10/29)
Fixed Issues
Fixed an issue that could cause DSM to become inaccessible after a system upgrade with a certain type of hard drive.
Fixed an issue where the name of shared folders could be incorrectly displayed, making data inaccessible when connecting via WebDAV protocol.
Version : 5.0-4528
(2014/10/28)
Change log
N/A. (This is the initial release of DS1515+)
Bron: https://www.synology.com/en-us/releaseNote/DS1515+