Snel de status van je NAS achterhalen via Android

Met DS Finder is het natuurlijk mogelijk om heel wat informatie over je NAS te vinden en eventueel ook nog aanpassingen te maken. Maar DSM is gebaseerd op Linux en dat betekend dat je ook andere tooltjes kan proberen. Zo kwam ik vandaag de app Performance Monitor tegen, die met 2 klikken laat zien hoe zwaar de load is op mijn NAS. Om dit ook te doen heb je het volgende nodig:

Screenshot JuiceSSH Performance Plugin

Screenshot JuiceSSH Performance Plugin

JuiceSSH – SSH Client

De JuiceSSH client is een dus een SSH client. Ik denk de makkelijkste SSH client die ik tot nu toe gezien heb. Dit omdat het eenvoudig is profielen aan te maken van servers waarna je wilt verbinden en indentities zodat het ook eenvoudig is aan te geven welke credentials je wilt gebruiken. Dit is geen informatie die je zo maar op straat wilt hebben liggen, dus ook aan een wachtwoord om de applicatie überhaupt te openen is gedacht. SSH is een krachtige manier om aanpassingen op je systeem te maken. Wil je er een keer mee gaan spelen, dan raad ik aan dat niet op je NAS te doen. Aanpassingen die je doet, maak je geheel op eigen verantwoordelijkheid.

JuiceSSH Performance Plugin

Eigenlijk is dit niet meer dan een aantal mooi verpakte commando’s die je een “grafische” weergave geven van je systeem. Iets wat je misschien ook zelf wel kan maken als je meer thuis bent in SSH. Nadat je de verbinding hebt aangemaakt op in JuiceSSH kan je de plugin starten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is op connect drukken onderaan je scherm. Met een paar tellen zal de informatie op je scherm verschijnen zoals je hierboven in de screenshot kan zien.

SSH en VPN

Zoals ik eerder al schreef is SSH zeer krachtig. Je wilt niet dat er een derde toegang krijgt tot SSH, omdat hij dan alles kan aanpassen en stuk maken op je NAS. Standaard gebruikt SSH poort 22. Aan te raden is om hiervoor een andere poort te gebruiken. Het is nog beter om uberhaupt geen poort voor SSH open te zetten, maar bijvoorbeeld alleen via VPN toegang te geven.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*