Een van de belangrijkste redenen (lees: argument om de vrouw over te halen) is het veilig kunnen bewaren van die mooie vakantiefoto’s. Dat die mooie NAS ook nog eens films en tv series kan afspelen en je documenten kan opslaan maakt het natuurlijk helemaal af. De Synology is aangeschaft en alle data van het afgelopen decennia wordt erop gezet, wel zo veilig.
De RAID instelling zorgt er ook nog eens voor dat een of meerdere schijven kunnen crashen zonder gegevensverlies. Top geregeld, denk je, tot het moment dat:
- Insluipers je NAS interessant genoeg lijkt om mee te nemen
- Een brand in huis je NAS heeft doen smelten
- De bliksem zich naar je stoppenkast heeft doen geleiden
Natuurlijk is de kans hierop niet heel groot en er zijn zelfs preventieve maatregelen (overspanningsbeveiliging/kensington slot) die de kans erop reduceren, maar het zal je maar overkomen…
Voor de mensen die het geluk hebben een 2e Synology NAS te bezitten, of een betrouwbare kennis/familie te hebben die in het bezit zijn van een Synology, kunnen met wat relatief simpele instellingen een remote back-up instellen. Deze back-up doet via het internet automatisch z’n werk zonder dat je hier verder omkijken naar hebt. Voordeel hiervan is dat je gegevens geografisch verspreid zijn en eerder genoemde rampscenario’s tot enkel materiële schade doet beperken.
Onderstaand een How-to guide om de back-up in te stellen en enkele tips om de optimale instellingen voor jezelf te krijgen. Klik op de titel om te tekst open te vouwen.
[expand title=”Hoe configureren we deze back-up?” alt=”Klik om open te vouwen” ]Omdat instellingen op zowel bron- als doelserver moeten worden ingesteld geven we hieronder met de indicaties #B (bron), #D (doel) of #B/D (beide) aan waar de instelling moet worden toegepast. Indien je de back-up in twee richtingen wilt uitvoeren, dien je de instellingen dus tweevoudig, ofwel #B/D toe te passen.
Alle instellingen worden uitgevoerd in de ‘Backup en replicatie’ applicatie, die bereikbaar is via het DSM menu:
- Onder ‘Backup en replicatie’ (via menu bereikbaar) –> Tabje ‘Back-upservices’ (#B/D)-Aanvinken ‘Netwerk back-up service inschakelen’ (#B/D)
-Op de doelserver: switch naar tabje ‘Netwerkback-upvolumedoel’ en selecteer ‘Netwerkback-upvolumedoel inschakelen’ (#D) - Ga naar het tabje ‘Backupbestemming’ (#B)-‘Configureer een nieuwe bestemming via ‘Maken’. (#B)-Kies 2e optie: Netwerkback-upbestemming (Maak een back-up naar andere Synology server) (#B)-Kies ‘Volgende’ en voer de User details van de doelserver in + DNS adres, (of IP adres bij lokale back-up indien je geen lokale DNS server hebt draaien die je kunt omzetten) in van de doelserver in. Dit adres kun je overigens later gemakkelijk wijzigen na de initiële backup als je de Syno geografisch hebt verplaatst.
Let op: bij deze stap wordt de connectie tussen beide Syno’s al getest. Hiervoor dient poort 873 bereikbaar te zijn op de doelserver.
In bovenstaand plaatje;
-Vervang “Remote Share Storage 1” voor de naam van de back-up (bijv. “Netwerk Backup “)
-Als ‘Gedeelde map’ is het aan te raden de door het systeem aangemaakte ‘NetBackup’ map te gebruiken;
Makkelijk met het instellen van rechten voor overige gebruikers op de doelbestemming. - Ga naar tabje ‘Back-up’ (#B)-Selecteer ‘Maken’ –> ‘Gegevensback-uptaak’. (#B)-Selecteer de mappen/configuratie/applicaties die je wilt back-uppen en kies de ‘Back-upbestemming’ die je zojuist hebt aangemaakt. (#B)In onderstaand voorbeeld maken we een back-up van de Syno instellingen, toepassingen (Photo Station) en de volledige inhoud van de gedeelde map ‘Martin’. Uiteraard kun je hierin ook (sub)mappen uitsluiten.-Kies ‘Volgende’ en stel vervolgens de opties en het schema in.Belangrijkste opties:
-Overdrachtcodering; dit maakt van je backup een gecodeerde over poort 22, via SSL (aanrader!).
-Overdrachtcompressie; kost wat meer rekenkracht, maar indien je een datalimiet hebt kan het interessant zijn. De data wordt gecomprimeerd (denk aan .ZIP/.RAR bestanden overgestuurd).
-Back-up op blockniveau; een wat complexe techniek, die ook iets meer rekenkracht kost. Hierbij wordt bij een wijziging van een bestand alleen de gewijzigde blocks overgezet, ook een aanrader bij datalimiet of beperkte bandbreedte.
-Reserveer de geback-upte bestanden op de bestemming; hierbij worden de bestanden op de doelbestemming ook na verwijdering op de bron bewaard.
-Backupschem instellen; In dit venster kun je ook gelijk een schema instellen om de back-up periodiek te laten draaien. Houdt hierbij (performance technisch gezien) rekening dat er geen overlap is in het schema bij een back-up in twee richtingen.Klik op ‘Toepassen’ en de back-up is ingesteld!
Zoals gezegd, dienen de poorten 22 (gecodeerde back-up) en 873 (netwerkback-up service) bereikbaar te zijn (via port forwarding in de router) op beide Syno’s.
[/expand]
[expand title=”Tips bij de instellingen” alt=”Klik om open te vouwen” ]
#1: Omdat de remote back-up via het rsync protocol verloopt zal enkel de initiele back-up volledig zijn. Hierna worden alleen de wijzigingen overgezet. Aanrader is dus om de initiële back-up binnen je lokale netwerk te laten draaien.
#2: Voor de back-up is een UserID nodig aan de ontvangende zijde. Creëer hiervoor een nieuwe user met complex password en beperk de rechten zoveel mogelijk:
-enkel lees/schrijf rechten voor het netwerkback-up volume
-geen rechten voor bijv. toepassingen behalve ‘Netwerkback-upbestemming’
#3: Indien de back-up over het internet laat lopen staan er feitelijk 1 of 2 poorten open naar de buitenwereld. Om mensen met kwade bedoelingen op voorhand uit te sluiten van toegang tot deze poort kun je een NAT rule in je router opnemen of een Firewall rule in je Diskstation instellen. Bij het laatste zal de NAS enkel IP adressen binnen het subnet van de ISP (UPC/Ziggo/KPN/XMS) van de 2e NAS in een bepaalde regio toestaan om de poorten te bereiken. Om het subnet te bepalen doe het volgende:
Ga naar ip-lookup.net en geef je ip adres in.
Open het kopje ‘IP owner info (Whois)’ en scroll naar het onderste stukje tekst. Hier vind je onder de tekst “% Information related to” een ip adres en subnet (bijv. /13).
Ga naar subnetmask.info en zoek naar het kopje “Subnet Mask Converter”. Vul hier het getal uit de vorige zoekactie in en klik op calculate. Als resultaat zie je nu het subnet verschijnen (bijv. 255.248.0.0).
Als alternatief kun je poort 22 omzetten naar een willekeurig ander poortnummer. Hoe dit gedaan moet worden; zie De standaard SSH poort aanpassen
#4: Indien je de mailnotificatie functionaliteit op je NAS hebt ingeschakeld zul je na de eerste back-ups merken dat er (als default) setting een melding wordt uitgestuurd op het moment dat de back-up is beëindigd. Leuk om te weten, maar niet direct interessant als de back-up wekelijks of vaker loopt. Wel is het belangrijk om op de hoogte te worden gesteld indien de back-up (gedeeltelijk) is mislukt. Wees gerust, ook hier zijn mailnotificaties voor die je aan/uit kunt zetten.
#5: Zoals tijdens ‘How-to’ is aangegeven, zijn er een aantal opties om de hoeveelheid data die over het internet gaat te beperken. Ze vragen over het algemeen wel wat meer rekenkracht van je NAS, maar aangezien de back-up toch vaak ’s nachts draait hoeft dit geen probleem te zijn.
[/expand]
Ik gebruik gedeelde map synchronisatie, voordeel je hoeft niet alles te backuppen en werkt alleen het aangepaste bij van de mappen die jezelf in een taak selecteerd.
Je hebt het hier over synchronisatie. Ik vind dat dat als nadeel heeft dat synchronisatie er voor kan zorgen dat als je in je “backup” verkeerd doet dat het dan ook gesynchroniseerd wordt naar de andere NAS. Mijn voorkeur bij backups maken is dat het maar één kant op gaat.
Dat is de reden dat ik een combinatie van backup en synchronisatie ingericht heb. Alle belangrijke, persoonlijke bestanden en fotoos worden gebackupped naar een 2e nas, gooi ik per ongeluk een bestand weg op de primaire nas is er altijd nog de backup.
Mp3 en films worden eens in de week gesynchroniseerd. Enerzijds omdat dit om heel veel data gaat en dus ook heel lang duurt om te backuppen, anderzijds als hier iets mee mis gaat dan zal dat in de gesynchroniseerde map ook zo zijn, maar deze bestanden zijn minder belangrijk en relatief simpel terug te halen (via internet ofzo).
Beste ik heb 2 synology servers staan. 1 op het werk en 1 thuis echter krijg ik de synchronisatie niet tot stand van het werk naar thuis. Andersom word hij wel gevonden. Graag zou ik in contact komen om dit probleem op te lossen.
HI Tom, Ik heb je bericht in februari blijkbaar gemist. Misschien kan je beter even je vraag stellen via Facebook of Google+. Mogelijk dat daar iemand is, al zal je het probleem misschien inmiddels opgelost hebben.
Mooi artikel!
Ik bezit momentel 1 NAS maar wil een 2e kopen en deze bij mijn ouders neerzetten., puur voor backup functie van mijn eigen NAS (een DS214+).
Omdat het zonde is om de 2e NAs 24/7 te laten draaien zou ik deze met een poweron/off schema kunnen laten werken. Echter een backup kan kort of langer duren afhankelijk van de hoeveelheid data waardoor je altijd veel te ruim moet gaan zitten met de tijden.
Is het mogelijk dat mijn DS214+ de 2e NAS wakker maakt via WOL (eigenlijk Wake on Wan) en na de backup ook weer afsluit?
Thanks!
Wanneer je alleen de tweede NAS voor backup doeleinden gebruikt dan zal de NAS netjes hibernaten. Stroom verbruik is dan minimaal. De NAS zal aangaan wanneer de backup begint en enige tijd nadat het klaar is weer teruggaan in slaapstand. Of moet ie ECHT ECHT uit?
Hybernaten.. is dat een functie die standaard aanstaat?
Ik heb wel een optie gezien om de HDD’s te laten hybernaten maar de hele NAS ben ik niet tegengekomen.
Hij MOET niet echt uit, lijkt me alleen zinloos om iets aan te laten wat niet nodig is.
Ik had in gedachte een mooie systeem van Lan 1 roept Lan 2 lief wakker, pleurt de data over en timmert hem op zijn hoofd om weer in slaap te laten vallen 🙂
Ik begrijp intussen dat het toch best lastig is, en de router moet Wake on Wan ook ondersteunen???
Ik zou een heel ruim powerschema kunnen gebruiken inderdaad…
Voordeel van hybernate is dat ik er zelf altijd bij kan via internet…. Kan ik mooi de DS115J kopen (deze heeft nl geen WOL.. dan moet ik meteen het dubbele neertellen voor de DJ115 of DS215j.. beetje overkill voor een backup NAS)
Ik heb zelf een DS114. Die doet netjes zijn werk. WOL is lastig zonder dat er een ander apparaat aan staat in het netwerk.
10.52 W (Access)
4.97 W (HDD Hibernation)
Ik bedoelde eigenlijk de slaapstand. Op de volgende pagina kan je daar wat meer info over vinden: https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/faq/557
Hmm vreemd.. op mijn 214+ kan ik alleen de HDD slaapstand vinden, de USB slaapstand iets wat Standby-modus-via-WOL heet….
Volgens je link zou er ook een systeem slaapstand en diepe slaap moeten zijn.
— ok systeemslaapstand is alleen op de 213+ en de 414 🙂
Diepe slaap.. moet ik nog even naar googlen…
Diepe slaap is alleen voor uitbreidingsunits….
Maw er bestaat geen slaapstand voor de meeste NASsen… alleen HDD hybernation… de NAS draait altijd gewoon normaal door
Beste,
Ik heb op 2 verschillende locaties een NAS server staan. Alleen als ik op locatie 1 poort 873 open zet via Synology wordt het internet heel traag. Zet ik de poort dicht dan heb ik weer gewoon volledige verbinding (150-200Mbps). Wat doe ik verkeerd en hoe kan ik dit oplossen zodat ik wel een back-up over het net kan maken?
Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.
Hallo,
Ik heb bovenstaande handleiding gevolgd, en het werkt.
Op mijn bron nas heb ik alle mappen die ik wil back-uppen ondergebracht in een map “werk”.
Van die mappenstructuur wordt dagelijks een backup gemaakt. Na de initiële complete backup worden nu alleen wijzigingen gebackupd.
Maar nu heb ik op mijn bron nas een reorganisatie gedaan van de mappenstructuur. Alle mappen staan nog altijd in de hoofdmappen “werk”, maar sommige submappen zijn van naam veranderd, sommige subsubmappen heb ik in een andere submap gestopt.
En nu blijkt dat lang niet al die wijzigingen overgenomen worden in de backup.
Is er een manier om er voor te zorgen dat echt alle wijzigingen van mijn bron in de backup op het doel nas terecht komen zonder dat ik telkens een complete backup moet doen?
Vriendelijke dank voor uw hulp,
Hugo van Meurs
ik doe iedere nacht een synchronisatie slag van de ‘master-NAS’ naar de backup NAS. Ik heb op de backup NAS alle rechten e.d. ingesteld, maar toch krijg ik vanaf de Windows verkenner geen toegang tot de gesynchroniseerde map op de backup NAS. Wat zie ik over het hoofd?? Alvast bedankt voor jullie reacties.
Is er iemand die dit samen met mij door wil voeren. Ik ben al meerdere keren begonnen, maar loop steeds vast (laatste keer 0,5 jaar geleden). Ik heb zelf de 214 play 2*3GB raid 1 => 3GB beschikbaar en op een andere locatie ook een 214 play , ook met 2 * 3 GB… maar dan raid 0.
Ik wil beide kanten op backuppen..
Van mijn ouders naar mij (geringe hoeveelheid data) en van mij naar mijn ouders (1,5 Tb max), relatief weinig aanpassingen behalve foto’s die erbij komen.
mbv teamviewer kan ik toegang verlenen..