Radius Server icm mijn Linksys EA4500

Had al gelezen dat er een Radius server beschikbaar zal komen, en kwam deze vandaag toevallig tegen. Dan direct maar even installeren en kijken hoe dat allemaal werkt. Ik weet dat je met een radius server authenticatie kan controleren en dat het vaak voor draadloze netwerken gebruikt wordt. Direct ook maar even zoeken of mijn router het ondersteund en dit was gelukkig het geval. De router die ik gebruik is een Linksys EA4500.

Als eerste dus de Radius Server geinstalleerd. Dit is een fluitje van een cent en hoef ik jullie inmiddels ook niet meer uit te leggen. Na het starten kan je eigenlijk alles laten staan. Het enige wat er dient te gebeuren is dat je router als client wordt toegevoegd. Ga hiervoor naar Client en klik op toevoegen. Vul de gegevens in waarom gevraagd wordt en verzin een leuk wachtwoord.

Radius Server Screenshot

Radius Server Screenshot

Hierna moet je naar je router toe en je WIFI netwerk instellen op WPA2 Enterprise authenticatie. Let wel goed op dat je een alternatieve manier hebt om op je router te komen, want met de verkeerde aanpassingen kan het zijn dat je er niet meer opkomt. Wanneer je dit kiest dan kan je aangeven waar je de radius server staat (je DiskStation dus) en je dient het eerder aangemaakte wachtwoord in te voeren. Hierna kan je apparaten er weer aanhangen. Inmiddels hier een laptop, een Android en een BlackBerry met succes weten te koppelen met het gebruikers account wat ik op mijn DiskStation heb.

Het voordeel is dat ik nu mensen apart kan blocken zonder dat ik het wachtwoord aan hoef te passen. Het nadeel is natuurlijk dat je eerst een account moet aanmaken alvorens iemand toegang heeft tot je WIFI netwerk.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

  1. Ronald, ik heb al veel tips en wijsheden van je hier gevonden. Keep up the good work!

    Heb nu ook die radiusserver werkend, zelfs met windows 7. Dat lukte niet met een ander account dat op de syno bestaat, maar wel met het admin account. En daarom neem ik de vrijheid om wat vragen te stellen.

    Kan dit veroorzaakt zijn omdat een ipad op dat moment dat andere account gebruikte?

    En daaruit voortvloeiend, ik heb ca 10 wireless apparaten. Allemaal laten connecten met een eigen account? Of kun je volstaan met slechts 1account?

    • Iedereen dient zijn eigen account te gebruiken en eigenlijk wil je ook geen admin account gebruiken. Let goed op dat je de rechten goed hebt staan voor de accounts anders werkt het inderdaad niet. Zo kan je het ene account wel WiFi geven en de andere niet. Je kan meerdere apparaten met hetzelfde account koppelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*