Poorten checken met telnet op je NAS

Met regelmaat lopen mensen tegen netwerk issues op en zoeken dan hun heil op fora en weblogs zoals deze. Natuurlijk kom ik zelf ook wel eens van dit soort problemen tegen. Soms staat nu net een poortje niet zo ingesteld als dat je zal willen.

Om dit vanaf buiten te testen kan je voor Android “Ping & DNS” downloaden, zoals je misschien al gelezen hebt in de eerdere post hierover. Maar hoe kan je nu verbindingen testen vanaf de Synology zelf? Je hebt natuurlijk geen browser waarmee je even naar een website toe kan gaan om te zien of je die kan bereiken en misschien is hetgeen je wilt bereiken wel helemaal geen website en dan heb je alsnog een probleem.

Om er toch snel achter te komen of de verbinding helemaal goed gaat kan je het ouderwetse telnet gebruiken. Hiermee kan je checken of een poort uberhaupt reageert.

Wat je hiervoor moet kan doen is Putty (klik hier voor download) installeren. Wanneer je dit hebt draaien en je hebt poort 22 op je lokale netwerk netjes open staan, dan kan je verbinding maken.

Inloggen doe je met je de gebruikersnaam “root” en het wachtwoord wat je hebt ingesteld. Na het inloggen voer je bijvoorbeeld in:

telnet google.com 80

telnet start de telnetclient, google.com is het adres wat je gaat testen en met 80 geef je de testen poort op. Krijg je een melding dat je niet kan verbinden dan is de poort niet aan het luisteren. Krijg je een zwart scherm te zien dan werkt je verbinding goed. Met letter “e” kan je de telnet sessie weer uit. Succes met troubleshooten! 😉

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*