NzbDrone, perfect alternatief voor Sickbeard – Zoeken met Newznab

Een tijdje geleden heb ik al een artikel geschreven over de installatie van NzbDrone op een Synology NAS. Om NzbDrone als volwaardig en eigenlijk nog beter alternatief te bestempelen zul je in de configuratie nog enkele zaken moeten instellen.

Newznab

Wellicht heb je er al ooit eerder van Newznab gehoord of misschien wel helemaal nooit. Newznab is een soort van grote bibliotheek welke bijhoudt welke zaken er allemaal in de diverse nieuwsgroepen worden gepubliceerd. Er is niet één Newznab bibliotheek maar een groot aantal verschillende Newznab ‘bibliotheken’ oftewel ‘indexers’.

Deze Newznab indexers zorgen er vervolgens via een automatisch script of handmatig door het ingrijpen van gebruikers voor dat er gespecificeerd wordt onder één noemer wat er in een bepaalde nieuwsgroep publicatie zit. Met behulp van één of meerdere Newznab indexer is het dus een stuk makkelijker om in de wereld van nieuwsgroepen te kunnen overleven.

Newznab indexers configureren in NzbDrone

In de ‘Settings’ oftewel instellingen van NzbDrone kun je op het tabblad ‘Indexers’ één of meerdere Newznab indexers toevoegen. Hoe meer indexers, hoe uitgebreider de database waarin NzbDrone kan zoeken, hoe uitgebreider vervolgens de zoekresultaten natuurlijk zullen zijn.NzbDrone_Indexers01

 

Er bestaat tegenwoordig een redelijk uitgebreide lijst met Newznab indexers. Op dit moment heb ik zelf onderstaande lijst met Newznab indexers toegevoegd aan NzbDrone. Veel van deze indexers vereisen echter de aanmaak van een account en bijbehorende API Key (deze API Key vindt je meestal in je accountgegevens van de desbetreffende indexer) om jouw requests te kunnen identificeren. Het komt daarnaast ook vaak voor dat deze indexers tijdelijk een aanname stop van nieuwe gebruikers invoeren.

Zoeken met behulp van NzbDrone

Indien je het toevoegen van een aantal Newznab indexers in NzbDrone succesvol hebt voltooid kun je vervolgens gebruik maken van de kracht van NzbDrone. Je kunt ervoor kiezen om in eerste instantie in NzbDrone de map met TV-series aan te wijzen zodat NzbDrone vervolgens kan scannen om respectievelijk op te zoeken welke TV-series, seizoenen en welke afleveringen je op dit moment al op je NAS hebt staan.

NzbDrone zal hieruit zelf opmaken welke afleveringen ontbreken en een mooie index opmaken. Door vervolgens op de titel van de serie door te klikken kun je zien welke afleveringen al aanwezig zijn en welke ontbreken en nu door middel van de toegevoegde Newznab indexers opgezocht kunnen worden.

NzbDrone_Series

 

Indien je een ontbrekende aflevering opzoekt met het vergrootglas-icoon wat achter de titelregel staat start NzbDrone vervolgens een query op welke de zoekopdracht geeft aan de toegevoegde Newznab indexers. Naar mate je meer Newznab indexers hebt toegevoegd, zal het ook langer duren om de lijst met zoekresultaten op te bouwen en weer te geven.

NzbDrone_Series_search_result

Klik vervolgens in de lijst met zoekresultaten op de gewenste versie van de aflevering toe te voegen aan je download que.

Bovenstaande betreft een globale omschrijving van de Newznab zoekfuncties in NzbDrone. Gebruik jij NzbDrone op dit moment?

About Gast Blogger

Soms wordt er contact met ons opgenomen door lezers die een stukje geschreven hebben wat we mogen gebruiken op het weblog. Deze stukjes komen dan terug onder het account Gast Blogger. Dit is de eerste die we publiceren. Wil je jouw artikel ook geplaatst hebben dan kan je contact met ons opnemen!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*