MP3 ID Tags voor een nette Synology Music Station

Een goede muziek verzameling bestaat al snel uit een paar duizend tot tienduizenden nummers, vaak in verschillende bestandstypes. MP3, MWA, AAC, OGG zijn zomaar een paar voorbeelden van bestandstypes, van deze bestandstypes is MP3 het meest bekend bij iedereen.

Wat niet iedereen weet is dat je bepaalde Tags (of labels) aan een MP3 bestand kan “hangen”, de zogenoemde ID3 tags. In deze tags kan je bijvoorbeeld een artiest, titel, cd naam, nr op cd, genre of release jaar opgeven.

MP3 Tags

MP3 Tags

Afspeel programma’s zoals Audio Station pakken deze tags heel slim op en laten in een apart stukje van het programma alle artiesten zien welke in de tags voorkomen. Als je op “Op Album” klikt binnen Audio Station krijg je alle albums te zien welke in de tags zijn ingevuld. Hetzelfde geldt voor “Op Artiest”, dan zie je alle artiesten die in de tags voorkomen, “Op Genre” geeft een lijst van genres aan. Niet alleen Audio Station kan gebruik maken van deze tags, ook andere afspeel programma’s zoals Subsonic en iTunes kunnen er gebruik van maken.

Screenshot van Music Station

Screenshot van Music Station

Via het programma Mp3Tag kunnen alle tags uitgelezen worden en waar nodig ingevuld/aangepast worden. Er zullen vast en zeker meer programma’s zijn voor het aanpassen van tags, ook zullen er vast en zeker programma’s zijn die dit automatisch kunnen invullen. Zelf heb ik alleen ervaring met Mp3Tag. Hou bij het invullen/aanpassen van de tags wel in de gaten, hoe meer tags er worden ingevuld des te meer informatie programma’s eruit kunnen halen.

About Marc

Ik beschik over een DS918+ met 4x 4TB, 16GB ram en 2x Intel 600p 256GB ssd's voor caching. Off-site backups worden gedaan op STACK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*