Mijn eerste ervaringen met Note Station

In de net uitgekomen bèta zit natuurlijk het al enige tijd verwachte Note Station. Voor sommigen die niet op de final versie wilden wachten was het even zoeken naar Note Station. Het is namelijk een applicatie die je na de upgrade zelf nog moet downloaden uit het Application Center.

Note Station is op moment van schrijven nog een bèta versie. Dit betekent dus dat het nog niet de definitieve versie is. Het kan zijn dat er nog wijzigingen worden aangebracht. De applicatie gaf mij niet direct het gevoel dat het af is. Laten we maar zeggen dat het een goed begin is. Synology durfde bij de Synology 2015 conference al over een concurrent van Evernote te praten.

Wacht je op de final… dan kan je nu alvast een kleine indruk krijgen van wat er mogelijk over een tijdje op jouw NAS draait.

DS Note

DS Note

Rich Editor

Notities maken is hetgeen wat je met Note Station kan doen. Je krijgt als je de app start onderstaand scherm te zien. Het is redelijk overzichtelijk. Afbeeldingen die je in je notitie plaatst worden direct als een soort thumbnail weergegeven. Afbeeldingen kan je trouwens gewoon knippen en plakken, wat het natuurlijk wel heel makkelijk maakt om wat afbeeldingen toe te kunnen voegen. De tekst-editor is eenvoudig en door iedereen valt er opmaak toe te passen opn de ingevoerde tekst.

Notitie functies in DS Note

Notitie functies in DS Note

Delen

Net zoals bij Evernote is is ook delen in DS Note belangrijk. Misschien dat je het hierboven in het screenshot al ziet, maar er zit een share-knopje bij. Hiermee kan je jouw notes delen met andere DSM-gebruikers of publiek door een speciale link. De notities die je dan hebt gemaakt kunnen dan alleen geopend worden met de personen die de door jou aangemaakte link in bezit hebben.

Samenwerken

Een gedeelde note kan door meerdere personen bewerkt worden. Hiervoor moet je de andere DSM-gebruiker wel de rechten geven om te kunnen bewerken. Notities gedeeld met de publieke link kunnen alleen bekeken en door DSM-gebruikers eventueel ook bewerkt worden. Leuke optie, maar één die het nog niet redt bij het samenwerken in bijvoorbeeld Google Docs, waar je kan samenwerken aan documenten, en niet alleen aan notities, wat in mijn ogen logischer is. Ik denk dat hier dus nog wel wat functionaliteiten veranderd kunnen worden.

Tags, snelkoppelingen en zoeken

Om je notities snel terug te kunnen vinden is er een tag-mogelijkheid. Zoeken gaat snel, en met een paar tellen heb je de artikelen met de juiste tags teruggevonden. Naast het zoeken op tags is het ook gewoon mogelijk om op tekst te zoeken. Met de rechter-muisknop klikken op een artikel geeft je de mogelijkheid om een een Snelkoppeling aan te maken. Misschien is een Favoriet aanmaken een betere benaming voor deze functionaliteit.

Editing history

Mocht je een aanpassing in je notitie gemaakt hebben waar je spijt van gekregen hebt: geen probleem met een paar klikken is het mogelijk om de oude versie weer terug te zetten. Ik vind dit zelf wel een handige optie, zeker wanneer je daadwerkelijk gaat samenwerken aan notities, en niet zo blij bent met een wijziging die een ander heeft gemaakt.

Encryptie

Versleutelde berichten kunnen ook gedeeld worden. Hierbij is het wel belangrijk dat je naast de link ook het wachtwoord deelt met de andere gebruiker. Wat misschien wel jammer is, is dat alle berichten die je encrypt een eigen wachtwoord krijgen. Natuurlijk is dit wel veilig, maar zorgt er wel voor dat je nog meer wachtwoorden moet onthouden. Ik had graag gezien dat je alleen de applicatie kon openen met een eigen wachtwoord, die niet gelijk is aan je DSM-wachtwoord, dat je natuurlijk al in moet vullen alvorens je Note Station kan openen.

Mobiele App

In een eerdere post was het al aangegeven door Marc, maar ik wil ook nog even wijzen op de mobiele apps die inmiddels al in de App Store en in de Play Store te vinden zijn. Synchroniseren lijkt niet automatisch te gaan, maar is iets wat handmatig dient te worden gedaan door op de knop te drukken.

App Store Play Store

Mijn mening?

Nou simpel eigenlijk: “ik had er meer van verwacht”. Het is groots aangekondigd, maar het valt mij een beetje tegen. Samenwerken doe je in documenten en niet in notities. Daarnaast ontbreekt het nog aan functionaliteit. Zoeken gaat misschien wel goed, maar ik denk dat ik toch ergens het overzicht ga missen wanneer ik deze oplossing met Evernote of Microsoft OneNote vergelijk. Ik laat het nog wel even op mijn bèta draaien, omdat ik heel benieuwd ben wat de volgende updates ons gaan brengen. Hoop dat ze een beetje doorschieten en een heel office-pakket in het verschiet hebben (niet realistisch ben ik bang).

Wat waren of zijn jouw verwachtingen van het pakket? Ik hoor graag of ik de enige ben met bovenstaande mening of dat anderen dezelfde ervaring delen.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

18 comments

 1. Ja ik zie DSNote wel zitten,

  nu nog een koppeling met Joomla, zodat je een note kan schrijven en direct kan weergeven op je Joomla site

  en

  ik mis in een groep(je) delen van een note (niet dat je het groepje elke keer opnieuw moet maken)
  b.v. als admin iets schrijft, dat ik dat ook kan lezen(een keer niet ingelogd als admin)

 2. Hoi,

  Mooi blog! Superhandig voor een non-tweaker die wel wil snappen hoe dingen werken, hulde dus!
  on-topic: ik ben evernote gebruiker en fan van hun functionaliteit. ik zie je opmerking mbt het ‘overzicht’ maar als ik naar je screenshot kijk, zie ik weinig verschil met evernote. er zijn notebooks en tags. je kunt delen, wat wil je eigenlijk nog meer?
  en wat betreft je opmerking, je deelt documenten en geen notes. tja wat is een document? als je Word wil moet je naar microsoft oid kijken. Een notitie in Evernote gaat bij mij vaak genoeg direct naar pdf en een klant, die zien dat verschil niet.
  Misschien mis ik een punt in je kritiek, maar ik ben erg blij als ik van evernote over kan naar ds note.

  • Hoi Arnoud, jij bedankt voor je reactie! Ik vind het altijd interessant om te lezen hoe anderen mijn berichten ervaren. Ik ben zelf geen evernote gebruiker en misschien gaat het daar al spaak. Ik zal proberen toelichting te geven op mijn mening die ik heb geuit:

   Overzicht: Ik ben een Google Docs gebruiker, daar kan ik verschillende views kiezen. Ook een view waar ik thumbnails krijg, en deze hebben we niet in DS note. Daarnaast wordt de datum zeer nadrukkelijk weergegeven wat voor mij geen enkele toevoeging heeft voor de notities die ik zal willen maken.

   Wat ik zal willen is een Windows Applicatie (mag ook mac of linux zijn) zodat je ook zonder internet aan de slag kan op je PC. Delen wil ik graag doen met Facebook en Google accounts waarbij ik ook rechten kan geven om te bewerken. Dit is nu beperkt tot DSM gebruikers. Ohw wat betreft PDF… ik kan die export functie niet kiezen. En het slepen van een notitie naar bijvoorbeeld een mail zal ook makkelijk kunnen zijn.

   Ik gebruik geen notities om documenten in te schrijven. Hierbij denk ik aan handleidingen. Notities zijn voor mij bijvoorbeeld herinneringen, boodschappenlijstjes of andere dingen die ik bijvoorbeeld op een post it zal schrijven. Vergader verslagen kunnen zeker ook in een notitie komen te staan, uitwerken kan ik daarna natuurlijk altijd nog in Word of Google Docs doen. Maar het samenwerken aan een notitie vind ik dan weer minder handig.

   Ik denk dat wij de app allebei anders zouden gebruiken. Voor mij is ie in ieder geval nog niet compleet en ik blijf dan ook nog even bij Google Keep (voor de boodschappen lijstjes) en OneNote voor de vergaderverslagen.

   • Hoi,
    ik heb de 5.2 beta nog niet geinstalleerd (1 NAS in huis). Nu zag ik de updates van Note Station en was heel benieuwd naar de updates. Sowieso is er een webclipper bijgekomen en kun je notebooks bundelen..
    Dus… zou je een klein verslagje kunnen schrijven? Ik ben benieuwd!

   • Ik heb de webclipper al wel geinstalleerd staan, en wil de nieuwe features van de beta nog wel gaan beschrijven. Ik moet even kijken wanneer ik tijd heb, dus hou de website in de gaten 😉

   • Fijn, dank je wel!

 3. Zelf ben ik wel een Evernote gebruiker, o.a. als digitaal archief. Erg makkelijk om bijvoorbeeld facturen, bonnetjes, handleidingen en dergelijke op te slaan. Note Station zou mooi zijn als ik daarmee Evernote zou kunnen vervangen zodat ik alle documenten/notities/lijstjes op mijn Synology heb staan.

  Daarvoor mist Note Station nog wel een behoorlijk aantal functies. Zoals o.a. het kunnen annoteren van PDF/Afbeeldingen. Afbeeldingen roteren in de Synology App (sommige afbeeldingen die ik plaats met mijn iPhone komen daar goed te staan, maar staan op een andere plaats nog gekanteld.)

  Ik kan ook makkelijk vanaf mijn printer/scanner (Epson XP850) direct een bonnetje/document naar een Evernote notitie “e-mailen”, dus geen tussenkomst van een PC of smartphone, dat is ook een optie die ik mis op Note Station.

  Ook zoals je al meldde is “samenwerken” niet op notitieniveau mogelijk. Al met al is dat nog een reden waarom ik nog aan Evernote blijf hangen, maar welllicht in de toekomst wordt het een serieuze overstap-optie. De ontwikkeling is bij Synology niet erg snel, wel gedegen, hoewel je dan iets meer van Note Station had mogen verwachten. Net als het feit dat er wel een smartphone applicatie is, maar niet voor Mac/Windows/Linux.

 4. DS heeft in de windowsstore (phone) alles staan maar DS note nog niet. Weet iemand wanneer het daar te verwachten is?

 5. Notities verwerken via Android met mijn Nas is aantrekkelijk.
  Ik opteer voor een koppeling met Zarafa, waar ik heel graag mee werk, maar wat een te verbeteren compatibiliteit heeft met iOS.

 6. Ik mis een tamelijk belangrijke feature die Evernote wel heeft: de browser addon. De meeste notities die ik maak komen van een website. Evernote heeft een geweldige addon waarbij een notitie maken zo simpel is als op een knop drukken. Als ik bij Note Station eerst naar m’n nas toe moet, dan inloggen, dan Note Station aanklikken en dan een nieuwe note maken… pff

  • Ja, dat is inderdaad een gemiste functie, die heb ik voor Evernote wel, en met de nieuwe iOS update/widget is het op dit moment voor mij geen optie om over te stappen.

   • Misschien is een ds112j een te lichte om dit te doen tijdens ook nog een ftp transfer van 20gb, maar de iOS app synct naar eigen zeggen wel, maar zie geen enkele notebook

  • De browser addon mis ik ook heel erg.

 7. Maakt NoteStation ook alles wat je uploadt doorzoekbaar? Dat vind ik zo krachtig aan Evernote. Ik gooi al mijn bonnetjes bijvoorbeeld door mijn Scansnap IX500 en gooi ze in een notitieboek “bonnen” zonder dat ik ook maar iets aan de titel doe. Evernote leest iedere scan van jpg tot pdf en alles wat maar letters bevat wordt geïndexeerd. Dat is zo fijn!!!!

  • Ik weet niet of dit kan bij NoteStation. Maar wat ik wel weet is dat NoteStation nooit een Evernote vervanger gaat worden. Evernote bestaat al lang en er zit een dikke professionele partij achter die specifiek aan Evernote bouwt. Ik heb het idee dat bij Synology NoteStation meer een soort “erbij” ding is. Als je echt uit de semi-public cloud wilt zul je genoegen moeten nemen met wat NoteStation nu is, maar anders voorlopig Evernote blijven gebruiken. Of beide en af en toe een import doen. Meteen een mooie test wat er gebeurt als je ‘m 2x laat importeren 😉

   • ik mis vooral het syncroniseren tussen ds-note en evernote! Importeren lukt perfect maar syncroniseren ….

   • Ik ben bang dat ze dat ook nooit gaan toevoegen. Het is net zoiets waarom je hotmail niet standaard binnen kan komen op je Gmail account. Al lijkt het mij wel een mooie functionaliteit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*