MariaDB en phpMyAdmin op je Synology NAS

Ik heb sinds kort dus een tweede NAS om backups op te maken. Ik gebruik deze NAS ook om een beetje mee te spelen. Een nieuwe backup kan ik natuurlijk altijd nog een keer maken en de kans dat mijn beide NAS servers het begeven is natuurlijk niet zo groot. Zo wilde ik vandaag de tool Synopass (die Howto zien jullie hier nog wel een keer verschijnen) installeren en daar moet je eerst wat dingen voor installeren en configureren.

MariaDB in Package Center

MariaDB in Package Center

phpMyAdmin in Package Center

phpMyAdmin in Package Center

Zowel MariaDB en phpMyAdmin zijn packages die in de repository zitten van Synology zelf. Dus je kan direct naar het Package Center gaan en de twee packages installeren. MariaDB is een fork van MySQL. Dit betreft database software waar verschillende website pakketten gebruik van maken. Deze website die je nu aan het lezen bent, maar bijvoorbeeld gebruik van MariaDB. En de tekst die je nu leest is net toen je op de pagina kwam geladen uit deze database.

Fork

[ontwikkeling] – In softwareontwikkeling wordt over fork (ofwel: afsplitsing) gesproken wanneer op basis van de broncode van een softwarepakket een nieuw en onafhankelijk project wordt gestart.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Fork_(ontwikkeling)

Installatie is straight forward. Met een paar klikken heb je het draaien op je Synology NAS.

Om de database te kunnen benaderen kan je phpMyAdmin installeren. Voor de echte beginner is dit niet aan te raden, want veel instellingen kunnen ervoor zorgen dat de website die is geinstalleerd niet meer te bekijken is.

Ik ben dit artikel begonnen met schrijven omdat ik na het installeren van phpMyAdmin niet wist hoe ik in moest loggen. Het is alweer even een tijdje geleden dat ik dat gedaan heb op mijn eerste NAS. Na even zoeken kwam ik erachter dat er geen wachtwoord zit op het root account. Inloggen op phpMyAdmin kan je inloggen door in het veld van de gebruikersnaam root in te geven en het wachtwoord veld leeg te laten.

Pas de inloggegevens direct aan als je erin zit. Het is voor anderen namelijk nu ook mogelijk om in te loggen en je website om zeep te helpen. 

Wanneer je een tijd geleden de inlogcredentials al een keer aanpast heb dan kan je het wachtwoord resetten. Dit doe je door MariaDB op te starten vanuit je start menu.

Wachtwoord resetten kan door op de knop te drukken

Wachtwoord resetten kan door op de knop te drukken

Druk niet op de knop “Database verwijderen”. Alle Databases die op je NAS aanwezig zijn zullen dan verwijdert zijn, en dat kan eventueel eerder gedane arbeid om zeep helpen. Via phpMyAdmin is het mogelijk om een specifieke Database te verwijderen. Voor een handleiding kan je gewoon even op Google zoeken. Eerste handleiding die ik kon vinden was: https://www.yourhosting.nl/support/handleidingen/mysql-database-beheren-phpmyadmin/. Het maakt even niet uit of het MySQL of MariaDB is, want vanuit phpMyAdmin is verder geen verschil.

Ik heb sinds kort dus een tweede NAS om backups op te maken. Ik gebruik deze NAS ook om een beetje mee te spelen. Een nieuwe backup kan ik natuurlijk altijd nog een keer maken en de kans dat mijn beide NAS servers het begeven is natuurlijk niet zo groot. Zo wilde ik vandaag de tool Synopass (die Howto zien jullie hier nog wel een keer verschijnen) installeren en daar moet je eerst wat dingen voor installeren en configureren. Zowel MariaDB en phpMyAdmin zijn packages…

Review Overview

Moeilijkheidsgraad
Risico

User Rating: 2.65 ( 1 votes)

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

  1. door een harddisk crasch zijn maria db en web station beschadigd en kan ik ze niet meer installeren wat nu ?

  2. Ik heb een DS213 met DSM versie 4. Kan ik hier ook een MariaDB op installeren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*