Kill ongewenste processen op je Synology NAS

Waar mensen werken worden wel eens foutjes gemaakt. Zo kom je ook nog wel eens een foutje tegen in de Synology software of in een 3rd party pakket, aangezien dit ook door mensen is gemaakt. Ik liep vanavond tegen het probleem aan dat mijn Plex om wat voor reden dan ook een hoog CPU gebruik heeft.

Kon merken dat mijn NAS er langzamer van werdt. Na het drukken op Start > Resource Monitor zag ik dat het Plex was die nogal wat vroeg. Nu wilde ik dat proces graag stoppen, want als het een echt nodig proces is dan zal die wel weer opnieuw starten. Even zoeken op het internet dan maar.

Voordat je verder gaat moet je je goed bedenken waar je mee bezig bent. Verkeerde commando’s of het stoppen van verkeerde processen kan schade veroorzaken. Om een proces te stoppen heb je PuTTY of een andere SSH Client nodig. Kijk voor het gebruik van Putty maar naar volgende post, stap 3 t/m 7 hoef je niet uit te voeren. Inloggen kan je alleen met root als gebruikersnaam en het wachtwoord van je admin account.

Wanneer je bent ingelogt dan kan je de processen opvragen. Dat doe je door het commando #ps alleen ps) in te geven. Je krijgt nu een lijst te zien met alle services die op dat moment draaien. Het makkelijkste kan je even de lijst kopieeren naar notepad om daar te zoeken naar het proces wat je nodig hebt. Wanneer je het gevonden hebt onthou je de PID (Proces ID). De PID staat aan de begin van de zin.

Het proces stoppen kan je nu doen door #kill procesID. Het procesID verander je in het PID nummer. Bijvoorbeeld #kill 12343. Het proces zal nu stop gezet worden. En vermoedelijk daarmee eventueel ook een hoog CPU gebruik.

Let wel goed op. Want met het uitzetten van de verkeerde processen kan je NAS schade oplopen. Doe dit dus alleen wanneer je weet dat het geen kwaad kan.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*