Inloggen als root gaat nu anders (DSM 6.0 beta 2)

Na vandaag Beta 2 geinstalleerd te hebben kwam ik erachter dat het niet meer mogelijk was om direct met root in te loggen zoals in de voorgaande versies. Direct op Google aan het zoeken geslagen en kwam erachter dat ssh root uit staat voor de beta 2 versie. Vermoedelijk zal dit ook in de final versie het geval zijn. Inloggen gaat nu iets anders maar het is dus nog steeds mogelijk.

Het volgende dien je nu te doen:

 1. Met een programma als Putty maak je een SSH verbinding
 2. Voer de username in van een admin account (mogelijk je eigen account wanneer deze lid is van de administrator groep)
 3. Voer nu sudo su - in. Je krijgt een kleine waarschuwing te zien, met nogmaals het verzoek je wachtwoord in te geven.
 4. Voer nu het wachtwoord in van het admin account waarmee je in eerste instantie bent ingelogd. Je zal hierna weer root toegang hebben tot je NAS op root niveau.

Wanneer het je nog niet lukt dan lezen we dat graag terug in de opmerkingen hieronder.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

18 comments

 1. Hoi Ronald, ik heb op dit moment DSM 6.0 draaien en het lukt mij niet om nas te benaderen met winscp op root. Ook niet met bovengenoemde tips. Wel op mijn admin account overigens… Is het mogelijk dat mijn root wachtwoord op een of andere manier niet gelijk is aan admin login?

 2. Heel erg bedankt voor deze tip. Ik dacht al dat ik gek werd…

 3. Als ik dit doe, dan kom ik met Putty nadat ik via mijn admin user heb ingelogd via sudo -i bij de root account. Dan kan ik files editten met vi (nano en mc kan ik niet installeren blijkbaar, ipkg ontbreekt). Dat is voor een noob als ik vreselijk. Ik doe dat veel liever met WinSCP. Maar wat ik ook doe, ik kom niet voorbij het password scherm. Ik kan wel als de admin user inloggen. Maar niet als de root. Ik heb deze guide doorlopen (http://www.synology-forum.nl/algemeen/nas-benaderen-met-ssh-winscp-putty/) maar krijg een foutmelding:

  Fout tijdens het overslaan van het opstartbericht. Uw shell is mogelijk niet compatibel met de toepassing (BASH wordt aangeraden).

  Is er iemand die dit overwonnen heeft? Want ik geloof niet dat ik putty kan overwinnen. Drie simpele bestandjes wil ik op de DS215j zetten……

  • Beste Hans, ik zit met exact hetzelfde probleem.
   Ik probeer voor Domoticz op mijn Synology DS214Play te komen.
   Ik kan met mijn Mac terminal ssh in admin, en daarna met sudo -i als root, maar dat is een ander level dan dat van admin.
   Maar ik moet wel in het root-level zijn om bij de map floorplans te komen.
   Ik heb een tip gekregen dat het wachtwoord geen bijzondere karakters mag bezitten, maar dat heeft voor mij nog niet geholpen.
   Ik ben erg benieuwd waar de oplossing zit, want ik word langzaam gek…

   • Ik heb uiteindelijk een repository gevonden waar Midnight Commander te installeren was via de packages in de interface van de synology. Dat programma kende ik nog wel en is een stuk eenvoudiger. Nog steeds een DOS achttige omgeving, maar wel met muis en standaard commands. Een beetje als een ander programma met de naam commander uit de DOS tijd. Mijn root wachtwoord is het wachtwoord van de admin van DSM. Ik heb een ! in mijn wachtwoord zitten en dat werkt prima. Dus dat is het waarschijnlijk niet.

 4. Dank je wel Hans, ik ga zoeken naar jouw genoemde repo.

 5. Hans, dit was hem inderdaad! Super dank voor de tip. Stond al die tijd gewoon onder mijn neus in de repo’s maar je hebt met dit eenvoudige tipje een hoop tijd bespaart die ik anders verder aan het worstelen zou zijn geweest. Dank!

 6. Nog niet zo lang een synology en heb wel wat ervaring met ssh.. maar ik mag sudo niet uitvoeren eig idee hoe dit op te lossen?

  bash-4.3$ sudo su –
  sudo: unable to dlopen /opt/libexec/sudoers.so: (null)
  sudo: fatal error, unable to load plugins

  bash-4.3$ ls -al /opt/libexec/sudoers.so
  -rwxr-xr-x 1 root root 195616 May 19 2012 /opt/libexec/sudoers.so

  bash-4.3$ ls -al /etc/sudoers
  -r–r—– 1 root root 281 Mar 6 21:14 /etc/sudoers

  als ik sudo niet mag gebruiken kan ik ook geen root worden :S

  • Ok, resetted DS415+ reinstalled and without problems be able again for sudo… couldn’t get the lib to work again :S

  • Hello,

   I know this is an old thread but I’m having same issue :
   sudo: unable to d run /opt/libexec/sudoers.so: (null)
   sudo: fatal error, unable to load plugins

   When I run : ls -al / etc / sudoers
   I get :
   admin@DiskStation:~$ ls -al / etc / sudoers
   ls: cannot access etc: No such file or directory
   ls: cannot access sudoers: No such file or directory
   /:
   total 104

   Is it possible to recreate that file somehow ?

   thanks

   • Sorry, the command was incorrect
    I do have the same :
    admin@DiskStation:~$ ls -al /etc/sudoers
    -r–r—– 1 root root 438 May 19 2018 /etc/sudoers

    But is it possible to fix the issue without reinstalling my NAS ?

 7. Hallo jongens en meisjes,

  Ook ik liep tegen dit probleem aan, toen ik remote via een Windows batchfile een shutdown actie met plink wilde uitvoeren, ivm UPS shutdown. Dit is wat voor mij uiteindelijk werkte:

  – Login als admin via Putty
  – verander evt. het pw voor admin, zonder de naam ‘root’ in het pw.
  (was mijn probleem, zit dus in de pw policy).
  – Dan doe je: sudo su root (ja, alle drie) met je admin pw.
  -Type whoami (enter) en voila!
  – Verander evt. nu het root pw.
  – Je kunt dan ook weer direct als root aanmelden.

  Succes en groet,
  Frank – PD1AAJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*