HyperBackup naar StackStorage

Een lange tijd heeft TransIP gratis uitnodigingen verstuurd voor StackStorage, een opslagdienst waar gebruikers 1 TB aan cloud-storage gratis mochten gebruiken. Er worden tegenwoordig geen uitnodigingen meer verstuurd maar de huidige gebruikers kunnen de dienst wel blijven gebruiken.

De TransIP cloud-storage is op dit moment alleen nog in betaalde varianten te krijgen:
2 TB cloud-storage = 10euro per maand
10 TB cloud-storage = 50euro per maand.
Er zijn wel verschillen met de gratis variant. Het grootste verschil is dat de gratis variant geen vorm van back-up heeft.

Helaas is Stack Storage niet direct binnen Hyper Backup te koppelen en zal dit via WebDav moeten.
Via WebDav moet er eerst een kleine workaround uitgevoerd worden omdat er systeembestand van de backup niet gekopieerd kunnen worden naar StackStorage zullen deze eenmalig handmatig gekopieerd moeten worden.

Benodigdheden:

 • Stack Storage account
 • WebDAB package geïnstalleerd op de Synology
 • Hyper Backup package geïnstalleerd op de Synology

Configuratie:

 1. Zorg dat WebDAV open staat op poort 5005.
 2. Open Hyper Backup. Kies voor “WebDAV” als opslag doel.
 3. Vul de gegevens in. Kies bij server voor 127.0.0.1:5005, dit is de Synology zelf, zodat er een initiële backup gemaakt wordt(workaround).
 4. Kies een kleine map om te backuppen, liefst zo klein mogelijk. Er moet namelijk “iets” gekozen worden om te backuppen. Kies geen toepassingen in het volgende scherm.
 5. Stel geen backup schema of integriteitscontrole in. Stel ook geen backup rotatie in.
 6. Druk op NEE als er gevraagd wordt om een backup te maken.
 7. Hyper Backup maakt nu de systeembestanden aan in de gekozen map.
 8. Log via WebDAV op een Windows computer of Mac in op Stack Storage en kopieer de map welke aangemaakt is door Hyper Backup. In de screenshot gaat het over \backup\Diskstation_1. Maak eerst een folder “backup” aan en zet daar de map in. Er komt op een gegeven moment een foutmelding dat er een bestand niet gekopieerd kan worden. Sla deze over.
 9. Ga nu terug naar Hyper Backup en pas de backup taak aan.
 10. Ga eerst naar het tabblad “Doel” om de locatie van Stack Storage aan te geven. gebruik als serveradres: https://username.stackstorage.com/remote.php/webdav/
 11. Maak nu een backup met de kleine map. Zodra deze goed gaat kunnen ook de andere instellingen aangepast worden zoals Mappen, Toepassing, Instellingen, Planning en Rotatie.
 12. Sla nu de Taak op en maak een volledige backup.

About Marc

Ik beschik over een DS918+ met 4x 4TB, 16GB ram en 2x Intel 600p 256GB ssd's voor caching. Off-site backups worden gedaan op STACK.

7 comments

 1. Mooie Nederlandse versie/samenvatting van deze handleiding: https://gijs.io/2018/02/04/synology-hyper-backup-transip-stack/

 2. Op de één of andere manier krijg ik dit niet werkend.
  Hyper backup blijft de job als offline aanmerken.
  Dit is al een oude post, zou dit nog steeds moeten werken?

 3. In de Gijs.io post die hierboven ook genoemd wordt stonden ook veel replies over het niet werken van de job. Onderstaande heft het voor mij opgelost. Kopiëren via de browser werkt niet goed. Er gaat kennelijk iets verloren. Downloaden vanaf de NAS en dan uploaden via de Stack applicatie maakte voor mij het verschil.

  Martin
  August 16, 2019 at 09:44
  The steps I did to make it work:

  Make a webdav backup towards the NAS itself (install packages make a shared folder make a user with the same creds as for stack. Just saving time when trying to get it working)
  Select a small folder to backup.
  Make a full backup.
  After this use the webbrowser to download the .hbk
  Use the Transip desktop client to upload the .hbk to stack. (using the webpage failed.)
  After the upload change the target in the job to stack.

 4. Marcel Bouman

  Sorry voor het spammen van de comments maar na het kopiëren van de map met WInSCP kwam mijn backup wel “online” in Hyper backup maar de backup zelf ging daarna nog wel fout. Er was iets anders in de procedure nodig om het goed te laten werken.

  in punt 6 van de originele handleiding in dit artikel staat dat je “Nee” moet zeggen op de vraag of er een backup moet worden gedaan. Dat kan zo zijn maar voordat je de .hbk map naar de Stack kopieert moet je de job één keer starten en dan annuleren. Pas dan maakt hij de bestanden aan die nodig zijn om later een succesvolle backup naar Stack te maken.

 5. Sinds 27-10-2019 werk dit niet meer bij mij.

  Tot die tijd zonder problemen. Is er iets aangepast?
  Heeft TransIP maatregelen genomen om dit onmogelijk te maken?

 6. Ik kan je vertellen dat het nog steeds functioneerd.
  Heb het nu net ingesteld mbv de opmerking van Marcel Bouman over het kopiëren van de .hbk folder via WinSCP.
  Dat heeft mijn probleem doen verhelpen die ik had met het configureren van de Hyper Backup richting STACK.
  Op dit moment loopt de backup netjes mijn Photos folder weg te schrijven naar STACK.

  ** Wellicht nog een andere handige tip;
  Ik maak tevens gebruik van 2FA voor het inloggen bij STACK en heb voor mijn WEBDAV connectie een speciale TokenKey kunnen aanmaken in de STACK webportal om te gebruiken ipv mijn gebruikelijke STACK wachtwoord en random 2FA key.

  • Hoi Ferry, heb je wat meer details over jouw tip? Inmiddels heb ik het ook voor elkaar door Backup Now = Yes te kiezen zoals Marcel Bouman ook al aangaf. De job draait nu en wil hierna werken aan betere beveiliging dmv random 2FA key cq speciale Tokenkey. Heb je daar meer info over hoe jij dat gedaan hebt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*