Handigheidjes met iconen in DSM

DSM werkt net iets anders dan je van een Windows- of Apple-omgeving gewend bent. Je kunt met name over de dominantie van Microsoft op de OS-markt veel, al dan niet terechte, opmerkingen maken. Echter één ding hebben ze wel bereikt: de meeste functies werken in alle interfaces van programma’s op een vrijwel gelijke manier.

Toepassing koppelen aan de taakbalk

Zelf wilde ik in DSM veel gebruikte onderdelen aan de taakbalk hangen om die niet telkens via het roll-down-menu te moeten activeren. Nergens – ook niet in de helpfunctie – kon ik vinden hoe dat moest en ook trial and error, zeg maar proberen en ‘ergeren’, wilden niet helpen. Ik had al bijna een ‘feature request’ bij Synology ingediend toen ik er door Ronald op gewezen werd dat het wel degelijk kan!

Je gaat als volgt te werk. Klik bijvoorbeeld de folder File Station open, klik met je rechtermuisknop op het icoon in de taakbalk, niet op het icoon op de de folder zelf, en je zult zien dat er bovenin een menu-optie ‘Koppelen aan taakbalk’/’Pin to Taskbar’ verschijnt.

Hier zie je dus het verschil met bijvoorbeeld Windows: de menu-optie is alleen beschikbaar op het geopende icoon op de taakbalk, niet op hetzelde icoon op de geopende folder. Dat zou je intuïtief wel denken.

Een paar beperkingen:

  • alleen folders zijn aan de taakbalk te hangen, dus geen onderdelen van bijvoorbeeld het Configuratiescherm/Control Panel
  • de volgorde van de iconen is alleen te wijzigen door ze los te koppelen van de taakbalk en ze opnieuw in de gewenste volgorde daar weer aan te koppelen
  • programma’s die een bepaalde poort aanroepen dan je standaardpoort (af fabriek 5000/5001), zoals Photo Station, Video Station en Surveillance Station laten zich niet vastleggen in de taakbalk

Iconen in de Widgets

De icoontjes in de linkerbovenhoek van de widgets fungeren als een snelkoppeling naar het betreffende onderdeel van DSM. Wil je bijvoorbeeld vanuit de widget Opslag/Storage weten hoe het precies met de gezondheid van je schijven staat dan klik je eenvoudig op het icoontje en in een oogopslag weet je hoe de schijven er voor staan.

Dit en andere simpele, maar niet altijd duidelijk gedocumenteerde ‘Dummy functies voor ervaren gebruikers’ willen we vaker publiceren op deze site.
Ken jij een functie die nou niet zo voor de hand ligt, of waarnaar je eindeloos hebt moeten zoeken en die je wilt delen met andere Synology-gebruikers laat dan een bericht achter op onze Facebook-pagina of inde Google+-community.

About Egbert

Van een CS407 via een DS410j inmiddels eigenaar van een DS1513+ met DX513 uitbreiding. Voorlopig meer dan voldoende ruimte voor DVD's, films, muziek en mijn andere hobby fotograferen. Beheer via CMS ook andere diskstations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*