Helemaal vers uit de winkel
Helemaal vers uit de winkel

Geheugen uitbreiden van mijn Synology DS1513+

Zoals je misschien al een keertje gelezen hebt ben ik ooit met een DS212+ begonnen. Ik kwam er redelijk snel achter dat apparaat wat betreft snelheid nog wel wat te wensen over liet. Maar ik was inmiddels al zo verliefd geworden op Synology en DSM dat er niets anders op zat dan een sneller model aan te schaffen. Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit een dag spijt gehad van mijn aankoop.

Synology RAM 2 GB DDR3-1066 SODIMM

Synology RAM 2 GB DDR3-1066 SODIMM

Ik ben toen voor de DS1513+ gegaan. Naast dat deze een intel processor heeft ging ik ook in een keer van 512 MB naar 2GB geheugen. De DS1513+ heeft daarnaast nog de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Niet direct nodig wanneer je het apparaat normaal gebruikt dacht ik zo, dus ik heb het uitbreiden van het geheugen nog maar even links laten liggen.

Handleiding Geheugen

Handleiding Geheugen

Maar we zijn inmiddels weer een tijdje verder en een tijdje terug was ik toch wel benieuwd hoe makkelijk dat uitbreiden is en of ik er dan ook daadwerkelijk wat van ga merken. Dus de stoute schoenen aangetrokken, even op internet rondgekeken en een 2 GB extra besteld.

Installeren is echt een eitje. De module wordt in een klein doosje aangeleverd met een klein papiertje. Veel is daar niet in te lezen en je mag het doen met de paar links die daar in staan.

Met de schroevendraaier in de hand naar boven en direct mijn Synology maar even open geschroefd. De handleiding nog even nagekeken hoe ik het er nu in moest prikken (dat hadden ze wel makkelijker kunnen omschrijven). Schuin erin schuiven en dan aanduwen. Al met al met 10 minuten zat de module erin en kon ik de NAS weer opstarten.

4GB geheugen in DS1513+, ipv de standaard 2GB

4GB geheugen in DS1513+, ipv de standaard 2GB

Duurt dat opstarten dan altijd lang wanneer je iets veranderd hebt. 99% van de keren dat ik iets aanpas, maar die 1% die overblijft zorgt toch altijd voor wat onrust. Inmiddels heb ik netjes het onderstaande staan in mijn DSM:

Ik zal zo even niet weten waarmee ik echt kan testen of het sneller is. Na een reboot loopt altijd alles iets vlotter. Het enige wat ik direct kon merken is dat de afbeeldingen die ik nu upload naar My Synology sneller gaan. Deze worden namelijk automatisch gecomprimeerd zodat ze sneller te laden zijn voor de bezoekers. Zal over een tijdje mijn bevindingen laten weten en of het de moeite waard is om geheugen uit te laten breiden.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

8 comments

 1. Leuk, dat je hier zo enthousiast over verteld.
  Ik zou overigens zelf de serienr. onherkenbaar maken.

  Verder hoef je niet perse synology geheugen aan te schaffen maar elke SODIMM die voldoet aan de specs kun je gebruiken. Scheelt weer wat eurie

 2. Overigens hoeft je synology NAS niet perse uitbreid mogelijkheden te hebben om meer geheugen te installeren. Ik heb zelf een 713+ en in de handleiding stond niet dat de 1gb standaard module uit te breiden was. Heb toen zelf een Sodimm van crucial gekocht van 2gb en de originele vervangen. Dit werkt al maanden zonder enige problemen en heb er zeker snelheidswinst mee. Let wel op, sommige modellen hebben het geheugen op het moederbord gesoldeerd. Deze kunnen dus niet vervangen worden zonder te solderen .
  Daarnaast ondersteund de Intel atom processor maar Max 2 gb per slot. Dus heb je 1 geheugenbank hebt is het niet te adviseren hier 4 gb in te stoppen. Dan kunnen de geheugenadressen gaan overlappen met de I/O adressen wat dus tot dataverlies kan leiden.

  Dus 2gb per geheugenbank. Heb je 2 geheugenbanken ? Koop dan bij voorkeur 2x dezelfde Sodimm modules van hetzelfde merk en snelheid.

  • Hallo Jorn,

   Welk type/specs geheugen heb je in de 713+ gezet. Ik heb eveneens een 713+ en wil ook het geheugen upgraden.

   bvd Gerard

 3. Ordernr Artnr Omschrijving
  V632734 163209 Crucial SODIMM DDR3-1333 2GB

 4. Ik heb de SODIMM module Kingston KVR1333D3S9 van 4 GB al een maand of 5 in mijn DX713+ draaien. Geweldig, eindelijk echt websites draaien op mijn Syno. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*