Echt al je bestanden bekijken op je Synology NAS via SCP

Natuurlijk kunnen we met Putty alle bestanden op je NAS benaderen. Maar dit moet je allemaal via de command line doen en dit is niet voor iedereen even snel te doen. Putty is een makkelijke manier om ergens in een configuratie bestand een aanpassing te maken. Misschien dat je het liever wat makkelijker wilt en dan kan WinSCP een oplossing voor je zijn.

Naast FTP en SFTP kan je met WinSCP ook een SCP verbinding opzetten. Hiervoor moet je wel de SSH service aanzetten op je NAS. Dit kan je doen door in te loggen op de DSM > Control Panel > Terminal & SNMP > Tab: Terminal en dan het vinkje te zetten voor “Enable SSH Service”. Wanneer je dit gedaan hebt dan is het tijd voor het downloaden van WinSCP.

LET OP: let goed op wat je doet, want de verkeerde aanpassing maken kan ervoor zorgen dat je NAS niet meer werkt. Je doet alles op eigen verantwoordelijkheid.

Na in het installeren open je de applicatie:

 1. Voer de onderstaande velden in:
  WinSCP Instellen

  WinSCP Instellen

  File Protocol: SCP
  Host name: de naam van je NAS of het IP adres van je NAS
  Port number: standaard 22 (alleen aanpassen als je ook andere instellingen hebt aangepast)
  User name: root
  Password: wachtwoord van je admin account

 2. Klik eventueel op “Save” om de instellingen voor een volgende keer op te slaan
 3. Druk op “Login” om de verbinding op te zetten
 4. Na het verbinden kan je het gebruiken zoals je een normale FTP client gebruikt

Verbindingen over SSH zijn veiliger dan via FTP. Maar let wel op dat wanneer je SSH naar het internet openzet dat je ook meer risico neemt dat anderen op je NAS proberen binnen te dringen.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*