Synology Unveils DiskStation Manager 5.0
Synology Unveils DiskStation Manager 5.0

DSM 5.0-4458 beschikbaar

Als je dat hebt ingesteld, heeft de automatische updater in je DS waarschijnlijk de nieuwste en ‘final’ versie van DSM 5.0 al gevonden.

De release notes zijn hier te vinden (in het Engels)

Belangrijke mededeling is dat dit de laatste release zal zijn voor de modellen met een 10 in het serienummer i.v.m. hardware beperkingen.

Alle packages moeten ook geüpdatet worden, maar als je dat hebt ingeschakeld gaat dat via package center met één druk op de knop. Noodzakelijke updates krijgen een oranje kleur, andere zijn groen.

Ook de client van CloudStation wordt op je PC of laptop automatisch ververst. Overigens zullen Linux-gebruikers de client handmatig moeten upgraden.

Verder raadt het installatieprogramma aan om Photo Uploader te installeren. Je kunt daarmee automatisch foto’s van je PC of notebook uploaden naar PhotoStation.

In vorige versies van DSM werd altijd een beperkte hoeveelheid informatie verstrekt over de ‘gezondheid’ van je systeem in een of twee widgets die standaard rechtsonder verschenen en konden worden weggeklikt.
In de bèta moest je die widgets zelf aanklikken via een blauwe button in de rechterbovenhoek van het scherm. Je kreeg dan een soort schermbrede tegelwand met alle beschikbare widgets. Kennelijk is er nogal wat commentaar op gekomen, want vanaf deze release is men weer terug naar twee widgets die rechtsonder automatisch verschijnen en met de blauwe knop onzichtbaar en weer zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Als je alleen naar de ‘buitenkant’ van DSM 5.0 kijkt kun je wel zeggen dat die er goed uit ziet.

Het nieuwe systeem dat je zowel via een QuickConnect-ID als via een link in MyDS Center via internet contact kunt maken met je DS en dan ook met meer dan een, is duidelijk een verbetering t.o. van de vorige versies van DSM.

Erg handig zijn ook de links die mogelijk zijn naar Google Drive en Dropbox (en een derde partij die alleen in Taiwan beschikbaar is). Je hebt daardoor altijd een kopie van je zaken op die openbare clouds. Wel zo handig als je op een gegeven moment zou besluiten er geen gebruik meer van te willen maken, om wat voor reden ook! Verder kun je, anders dan die ene Google Drive op je PC, verscheidene accounts synchroniseren met je DS. Dat geldt ook voor de Dropbox.

About Egbert

Van een CS407 via een DS410j inmiddels eigenaar van een DS1513+ met DX513 uitbreiding. Voorlopig meer dan voldoende ruimte voor DVD's, films, muziek en mijn andere hobby fotograferen. Beheer via CMS ook andere diskstations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*