DSM 5.0: Config File Editor configuratie

Op het eind van vorig jaar schreef mijn zeer waardevolle collega Marc al over de mogelijkheid om de web applicaties Sickbeard en Sabnzbd welke geïnstalleerd zijn op je Synology te kunnen benaderen via een alias. Het grote voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld blokkades welke het benaderen van externe poorten onmogelijk maken niet meer van toepassing zijn.

Kortgezegd wil dit dus zeggen dat je niet meer ip-adres:4000 gebruikt om bijvoorbeeld Sabnzbd te benaderen maar ip-adres/sabnzbd. 

Deze wijzigingen zou je normaal gesproken kunnen doorvoeren via de Config File Editor. Een handige tool dus waar ik in ieder geval vaak gebruik van maak.

DSM 5.0 wijziging apache configuratie

Met de introductie van DSM 5.0 zijn er behalve een gelikte nieuwe interface ook een aantal zaken “onder de motorkap” veranderd. Één van de zaken welke tevens aangepast zijn door Synology is de lokatie van de apache configuratie bestanden.

In DSM 4 was de lokatie van configuratiebestand:
/usr/syno/apache/conf/httpd.conf-user

Nieuwe lokatie van configuratiebestand (DSM 5):
/etc/httpd/conf/httpd.conf-user

Config File Editor

Dit heeft behalve gevolgen voor de procedure om de applicaties benaderbaar te kunnen maken via een alias, ook gevolgen voor o.a. de config file editor. Met behulp van deze editor zou je aan de voorzijde de diverse configuratie bestanden kunnen bekijken en eventueel kunnen aanpassen.

Na de update naar DSM 5.0 zul je merken dat de config file editor echter ook niet meer naar behoren werkt. De oorzaak hiervan is tevens dat de locatie van de diverse bestanden is gewijzigd. Dit kun je echter weer repareren door middel van het aanpassen van het Config File Editor bestand in jawel, de Config File Editor.

 1. Indien je dit nog niet gedaan hebt, installeer de Config File Editor.
 2. Open de Config File Editor
 3. Selecteer het configuratie bestand genaamd “Config File Editor”.
  Screenshot Config File Editor

  Screenshot Config File Editor

 4. Vervolgens wordt het configuratiebestand van de Config File Editor geladen.
 5. Verander vervolgens de regel
  /usr/syno/apache/conf/httpd.conf-user,apache-user
  In:
  /etc/httpd/conf/httpd.conf-user,apache-user
 6. Sla het configuratiebestand van de Config File Editor vervolgens weer op.

Als je alle bovenstaande handelingen correct hebt uitgevoerd kun je weer zoals gebruikelijk de andere configuratiebestanden in de Config File Editor openen.

Bovenstaande tips en aanpassingen hadden we niet gehad zonder Martijn de Vries.

Bron: Martijn de Vries

About Gast Blogger

Soms wordt er contact met ons opgenomen door lezers die een stukje geschreven hebben wat we mogen gebruiken op het weblog. Deze stukjes komen dan terug onder het account Gast Blogger. Dit is de eerste die we publiceren. Wil je jouw artikel ook geplaatst hebben dan kan je contact met ons opnemen!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*