DHCP Server in DSM 5.0

In versie 4.3 was ik bezig geweest om mijn DHCP server te installeren en configuren zoals je in een eerdere post kan lezen. Ik schrok dan ook wel toen ie weg leek te zijn na het installeren van DSM 5. Want waar was ie nu gebleven? Het icoon wat ik in mijn start menu had stond er niet meer. Wanneer mijn netwerk zonder DHCP server komt te zitten wordt het wel een stuk moeilijker werken, dus snel op zoek waar ie is gebleven of anders mijn router weer als DHCP server instellen.

Ik gebruik de DHCP server omdat ik dan bijna mijn hele netwerk op één plek kan beheren en ik makkelijker op mijn NAS kan komen van buitenaf dan op mijn router. Een DHCP server is niets anders dan een server die alle apparaten in je netwerk van een IP adres voorziet. Onder aan de post heb ik  het nog even over adres reservaties. Hiermee zet ik IP adressen voor bepaalde apparaten vast. Zo weet ik dat de belangrijke apparaten in mijn netwerk altijd op hetzelfde IP adres te bereiken zijn en kan ik het dus ook makkelijker onthouden.

Let wel goed op, wanneer je het niet juist instelt kan het zijn dan je andere apparten in je netwerk niet meer kan bereiken. Hierdoor wordt het terugzetten van de instellingen een stuk moeilijker. Als je voor je zelf voordelen ziet zal ik er zeker een keer mee aan de slag gaan, maar niet als het is als tijd verdrijf.

Blijkbaar zit de DHCP functionaliteit nu standaard in DSM. Wanneer je er ook mee aan de slag wilt dan kan je volgende stappen volgen:

DHCP Server instellen

 1. Log in op DSM
 2. Ga naar Control Panel > Network > tab: Network Interface
 3. Selecteer de netwerk interface aan die verbonden is, en klik op edit
 4. Klik nu op tab: DHCP server om instellingen te kunnen maken:
  Screenshot DHCP

  Screenshot DHCP

 5. Voer nu de gegevens in die je wilt instellen:
  Address lease time: 600
  Primary DNS:  Je kan hier je eigen DNS server ingeven of bijvoorbeeld die van Google (8.8.8.8)
  Secondary DNS: Bijvoorbeeld die van Google als backup, of de tweede DNS server van Google (8.8.4,4)
  Domain name: De domeinnaam, mits je deze gebruikt
 6. Bij Subnetlist vul je de IP range in die je wilt uitgeven. Ik heb het zo ingesteld dat alles boven de 100 uitgedeeld mag worden. Alles onder de 100 is voor fixed IP addresses. Zo kan ik makkelijk zien of een apparaat een fixed IP gebruikt of eentje die uitgedeeld is door de DHCP Server
 7. Als laatste dien je de DHCP server die nu vermoedelijk op je router staat uitschakelen. 2 DHCP servers in één netwerk gaat niet goed. Dus doet dit direct nadat je bovenstaande hebt ingesteld.

DHCP Reservaties

 1. Ga één tab verder naar DHCP Clients, hier zie je alle apparaten staan waar je DHCP server adressen aan uit heeft gedeeld.
 2. Je kan in deze lijst een apparaat selecteren en klikken op de knop “Add to address reservation”
 3. Op het moment dat je dat gedaan hebt kan je weer een tab verder naar “Address Reservation”
 4. Hier kan je instellingen aanpassen. Het MAC adres moet je niet veranderen, dit is de unieke code waar de DHCP je apparaten op herkent, maar je kan de IP adressen naar wens aanpassen. Mogeljik dat je nog wel even het apparaat moet herstarten alvorens deze met het gewenste IP adres gaat werken.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

 1. dag ronals ik ben in bezit van de 213+
  heb het mogelijk gemaakt dat mijn nas. via mijn mobiel te benaderen is.
  ook div gropen geinstaleerd.
  maar wil tftp/pxe gaan gebruiken.
  een windows 7 of 8 instalatie in een pad plaatsen.
  en dan via het netwerk gaan instaleren.
  heb al gekijken binnen mijn bios dat is mogelijk.
  maar ook voor andere computers wel handig.

 2. Dag Ronald, ik heb intussen DSM6.1. De DHCP-server is eenvoudig te configureren.
  Maar diverse apparaten in mijn netwerk hebben er problemen mee. Vooral de Samsung Galaxy J3 met Android 5.1.1. Die vertikt het eenvoudigweg om een IP-adres van deze server op te halen. Volgens een post op Rudd-O.com heeft dit te maken met “classless static routes in its DHCP reply” en het is fijn dat ik het beestje nu een naam kan geven. Maar een stap verder helpen doet het me niet, want ik weet niet hoe ik de Synology een niet-classless static route kan laten uitdelen. Heb je enig idee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*