De verschillende RAID configuraties en SHR

Na de keuze welke Nas je wilt / nodig hebt is de volgende stap wat voor type “RAID” je gaat gebruiken minstens net zo belangrijk.

Wat is SHR?

Synology heeft zijn eigen beheersysteem ontwikkeld genaamd Synology Hybrid RAID, vanaf nu SHR genoemd.
SHR is ontworpen voor flexibiliteit en duurzaamheid, werkt met schijven van verschillende grote en probeert hier de maximale beschikbare ruimte uit te halen terwijl er toch nog beveiliging is mocht er een schijf (soms zelfs 2) defect raken.
Meer informatie over SHR vind je hier.

Wat is RAID?

Redundant Array of Independent Disks, vanaf nu RAID genoemd, bestaat uit verschillende modellen.
Elke van de modellen heeft voor en nadelen, hierbij moet je denken aan prestatie, capaciteit, betrouwbaarheid en prijs.
Hieronder volgt een overzicht van de verschillende RAID-configuraties en hun voor en nadelen.

RAID-0:
2 of meer harden schijven worden gecombineerd tot 1 groot volume (schijf), dus een schijf van 1TB en 1 van 500GB zal resulteren een 1 schijf van 1,5 TB. geen fout correctie, de data die op de schijf staat die defect gaat is verloren. Data op andere schijven blijft behouden. geen snelheids winst.

RAID-1:
2 of 4 harde schijven, hierbij wordt er op 2 schijven gelijktijdig de zelfde data weggeschreven. Echter de schijven zijn zo groot als de kleinste in de opstelling. 1 TB en 500GB resulteerd in een schijf van 500GB. F
outcorrectie is van toepassing, indien een schijf defect raakt staat op de tweede schijf nog alle data, dit wordt ook wel “Mirroring” genoemd. Snelheids winst door dat data van twee schijven tegelijk gelezen kan worden.

RAID-5:
3 of meer harde schijven, bij voorkeur van gelijke grote omdat anders niet alle beschikbare ruimte benut wordt. Tevens wordt een deel van de beschikbare ruimte gereserveerd voor foutcorrectie. Gegevens worden verspreid over de schijven, mocht een van de schijven defect raken kan deze hersteld worden door de data die is weggeschreven voor foutcorrectie. Werkt efficiënter dan raid-1.

RAID-10:
4 schijven of meer, in een even aantal. De grote is afhankelijk van de kleinste schijf x het aantal schijven. Echter de helft van de opslagcapaciteit van de schijven is maar bruikbaar. Extra snelheid met lezen en schrijven,  zoals bij raid-0. Gegevens worden extra weggeschreven waar door je extra zekerheid hebt, zoals bij raid-1

Overige door Synology ondersteunde RAID-configuraties staan hier.

Zoals je ziet zijn er wel wat verschillen, zo heeft het aantal schijven onder andere invloed op de prijs (budget).

Wil je weten hoeveel data er werkelijk beschikbaar is een een bepaalde opstelling en RAID-configuratie kun je gebruik maken van de RAID-rekenmachine van Synology.

LET OP !: Eenmaal gekozen voor een configuratie is deze niet (zomaar) te wijzigen.
Mocht je later een andere raid configuratie willen, dien je alle data van je HD’s ergens anders weg te schrijven (backup).
Bij het wijzigen van raid gaat alle huidige data verloren.

About Critonline

Ben een redelijke "eurly-bird" , eerste pc in in 1989 alles op MS-DOS, en MS kan dit niet los laten, en ik voor bepaalde gedeeltes ook niet. Een / of een \ is een wereld van verschil. Echter een http:// of een bepaalde andere logica en al doende leert men dat heb ik. Een DS413j met DSM 5.0 staan, en 2 virtuele; 1 op 4.1 de ander op 5.0 Google levert handvatten, maar zelf proberen, durven en leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*