De Synology Proxy Server Configureren

Een pakket waar je wat minder over hoort, maar dat wel heel interessant kan zijn is de Synology Proxy. Ik ben eens aan de slag gegaan om te zien of ik het aan de praat kon krijgen en na het lezen van verschillende blogartikelen heb ik het dan uiteindelijk voor elkaar gekregen. Maar de eerste vraag is natuurlijk wat is een proxy server.

Wikipedia geeft aan de term Proxy Server de volgende uitleg:

Een proxyserver is een server die zich bevindt tussen de computer van een gebruiker en de computer waarop de door de gebruiker gewenste informatie staat (het Engelse woord “proxy” betekent gevolmachtigd tussenpersoon). Wil iemand op een computer waarop een proxyserver is ingesteld een andere computer bereiken, dan gebeurt dit niet rechtstreeks, maar via deze proxyserver. Het doel van deze tussenstap is afhankelijk van het type proxyserver.

Leuk allemaal natuurlijk, maar dan hebben we nog even de vraag wat wij hier aan kunnen hebben. De Synology Proxy Server heeft eigenlijk twee punten die van nut kunnen zijn:

  1. Websites die bezocht worden en binnengehaalde downloads worden gecachet op je NAS. Wanneer je op één PC een bestand downloadt, dan wordt dat tijdelijk opgeslagen op je NAS (je geeft zelf aan hoeveel er opgeslagen mag worden). Wanneer je daarna op een andere PC hetzelfde bestand wilt downloaden dan hoeft het dus niet van het internet gehaald te worden, maar komt het van je NAS, wat vermoedelijk een stuk sneller is.
  2. Je kunt in de proxy server bepalen welke PC’s en andere netwerkapparatuur toegang krijgen tot het internet. Je kunt hiermee dus voorkomen dat bijvoorbeeld kinderen op de verkeerde websites terechtkomen, al zijn daar misschien makkelijker oplossingen voor.

Of zoals Synology het zelf zegt:

Een proxyserver biedt caching en toegangscontrole voor HTTP-gebaseerde services. Wanneer een gebruiker een HTTP-aanvraag doet, haalt de proxyserver de gecachete inhoud van uw Synology NAS waardoor services effectief worden versneld en tijd wordt bespaard. Proxyserver kan de toegang van gebruikers tot beperkte webservices weigeren en daarmee uw netwerk beveiligen en efficiënt houden.

Mocht jij nog voordelen weten dan horen we dat graag van je via de reacties onderaan dit bericht.

Wat je nodig hebt om het in te stellen:

  • Het Proxy Server package van Synology
  • Een PC (maakt niet uit welk OS)

Installeren van de Synology Proxy Server

  1. Log in op je DSM
  2. Ga naar Start > Package Center
  3. Zoek naar “Proxy Server” (je hebt hiervoor geen aparte downloadrepo nodig)
  4. Druk op de “Install” knop en klaar!

Configureren van de Synology Proxy Server

Start de Proxy Server vanuit je Start menu

Instellingen

Ga naar “Instellingen” en voer de volgende punten in:

  • E-mail proxybeheerder: Vul hier je eigen e-mailadres in. Wanneer iemand geblokkeerd wordt dan verschijnt dit e-mailadres in beeld zodat ze eventueel alsnog toegang kunnen aanvragen.
  • Proxyserverpoort: Geef een poort op. Je ziet vaak dat hier poort 8080 voor gebruikt wordt. Ik raad aan om in ieder geval een poort te pakken boven de 1024, want onder 1024 zijn de poorten vaak al gereserveerd voor andere services in je netwerk.
  • Cache inschakelen: Ja, zie de eerste reden van de proxy server
  • Logboekregistratie inschakelen: Dit kan je eventueel doen als je dat graag wilt.

Cache

Ga naar “Cache” en pas de schijfcache opties naar wens aan:

  • Locatie: Bepaal op welk volume de cache aangemaakt dient te worden
  • Formaat Cache: Ik heb zelf aangegeven dat er 10GB gebruikt mag worden voor de cache, maar misschien wil je liever iets anders instellen.

Je kunt eventueel de bestandsgrootte aanpassen wanneer je niet wilt dat hele kleine of grote bestanden worden opgeslagen. Dit is niet nodig en kan je net zoals alle andere instellingen op default laten staan.

Toegangsbeheer

Bij “Toegangsbeheer” geef je aan wie er toegang heeft en waar iedereen toegang toe heeft.
Zorg ervoor dat je in ieder geval zelf toegang houdt, want anders kan je misschien zo deze handleiding niet meer verder lezen zonder dat je de proxy server weer uit moet schakelen. Jezelf toegang geven kan je doen door het IP-adres waarop je werkt in te stellen en op allow te zetten. Wanneer je een beetje thuis bent in de firewall dan moet dit niet een al te groot probleem zijn.

Verificatie

Wanneer je aangeeft dat gebruikers moeten verificeren dan betekent dat, dat ze bij het browsen eerst hun DSM-gebruikersnaam en -wachtwoord op moeten geven. Het voordeel hiervan is, is dat je in de logging precies kunt zien wat iemand gedaan heeft. Maar ik liep al snel aan tegen een programma dat het venstertje om je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren niet kon weergeven. Ik heb deze instelling dan ook direct maar weer uitgezet.

Proxy implementatie

  • Web Proxy Automatic Discovery: Synology produceert bij het aanvinken van deze instelling een automatisch script voor in de root van je webserver. Deze moet je dan natuurlijk wel aan hebben staan. Het kan zijn dat je PC de instellingen automatisch oppakt. Wanneer dit niet het geval is dan kan je de URL die je hier ziet (http://192.168.1.254/wpad.dat) plakken in je LAN instellingen op je PC.Helaas was ik er snel achter dat de configuratie niet compleet was. Op het internet vond ik het volgende:function FindProxyForURL(url, host)
    {
    if (isInNet(host, "192.168.1.0", "255.255.255.0")) {
    return "DIRECT";
    } else {
    return "PROXY 192.168.1.254:8080" ;
    }
    }
    Bron: http://blog.apalala.be/setup-a-proxy-server-on-a-synology/

    Je kunt het bestand in de root van je webfolder aanpassen in Notepad. Waarbij je 192.168.1.0 aanpast naar je eigen IP range (192.168.X.X) en je het IP 192.168.1.254 aanpast naar je Proxy Server adres.

  • Het gebruik van proxyserver opleggen voor draadloze routermodus
    Wanneer je je NAS ingesteld hebt als router, dus ook de DHCP server, dan kan je deze instelling aanpassen. Ik heb dit niet zo ingesteld en heb dit dus niet kunnen testen.

Het instellen is nu klaar, nu wil je alleen nog dat de PC’s in je netwerk er gebruik van gaan maken. Nu kan je dit handmatig doen (zie handleiding voor Internet Explorer) voor de de verschillende browsers. Natuurlijk is automatisch een stuk makkelijker, omdat je dan niets meer in hoeft te stellen. Het probleem hiervoor is dat je PC in een domein moet zitten (wat niet veel mensen thuis hebben) of via de DHCP server, maar dat moet de DHCP server die je gebruikt het wel ondersteunen.

Bij mij was dit helaas niet het geval, waardoor ik gewoon rustig ga afwachten tot de Synology Router beschikbaar is. Maar ik kan nu in ieder geval zeggen dat ik het werkend heb gehad en dat ik hier wel gebruik van wil gaan maken.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

2 comments

  1. ik heb het een tijdje op mijn ds414 laten draaien, maar het internet, met name html werd erg traag. ik zie de meerwaarde daardoor niet zo meer. of je moet een plus versie hebben. anders zou ik het niet op mijn nas hebben.

    • Misschien dat het wel zin heeft als je veel dezelfde Websites bezoekt. Hoop in de toekomst, mogelijk met Synology Router, nog een keer te kunnen testen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*