Chrome OS in combinatie met Synology Diskstation

Afgelopen week heb ik een Chromebook gekocht. Dit was het enige OS wat ik echt nog een keer wilde testen. Misschien heb jij ook wel op het punt gestaan om een Chromebook aan te schaffen. Met deze blogpost wil ik jullie op de hoogte brengen van mijn eerste ervaringen van de Synology NAS in combinatie met Chrome OS, zodat je zo meteen niet voor een teleurstelling komt te staan, of juist wel tot aankoop overgaat.

Chrome OS
Chrome OS is een besturingssysteem wat helemaal op de Chrome browser is gebaseerd. Je kan het in die zin niet vergelijken met Windows, Apple of een Linux distributie omdat het niet mogelijk is lokaal applicaties te draaien. Doordat het OS niet veel vraagt van de machine, zijn er geen hoge specs nodig en is de prijs aantrekkelijk. Vooral in Amerika doen de Chrome Books het goed.

Samsung ChromeBook

Samsung ChromeBook

Software voor Chrome OS
Het is dus niet mogelijk om lokaal applicaties te draaien op Chrome OS. Een DS Cloud Client is dan ook niet beschikbaar. Het is de bedoeling dat je alles in de Browser doet. Dus ook je bestandsbeheer. Lastig wanneer je bijvoorbeeld met de Synology Assistant aan de slag wilt om de installatie uit te voeren, want die draait dus niet.

DS Cloud Sync
Ik heb momenteel nog 4.3 draaien en dat is wel jammer. Met DSM 5 is het namelijk mogelijk om je Google Drive en je Dropbox te synchroniseren. Chrome OS werkt samen met Google Drive (je krijgt zelfs 100GB opslag voor 2 jaar). Hierdoor zijn alle bestanden die je met Chrome OS op je Google Drive zet later ook beschikbaar op je NAS. Ideaal als je het mij vraagt, omdat je op die manier toch een bepaald soort sync hebt.

Synology DiskStation Manager
Dit werkt helemaal goed. Het is alleen niet mogelijk om lokale mappen te mounten in DS File. Niet een heel groot probleem voor mij, maar het kan voor een ander natuurlijk een drempel zijn.

Plex
Tot op heden heb ik de Chrome Book nog het meeste gebruikt om films mee te kijken. Plex werkt namelijk goed en met opstarten van de Plex pagina kan ik alle films van mijn NAS streamen. Het is dus inmiddels ook een mediaplayer voor mij geworden.

Het mooie is dat je met de combinatie van een Synology NAS en een Chrome Book een combinatie hebt waarmee je eigenlijk alles kan. Van Downloaden tot films kijken. Wanneer ik goed nadenk over wat voor applicaties ik nu gebruik dan komt dat eigenlijk neer op PhotoShop en Lightroom, en daar heb ik een andere laptop voor.

Als jullie nog specifieke punten hebben wat jullie graag getest willen zien dan hoor ik dat graag.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

9 comments

 1. Hallo Ronald, bedankt voor bovenstaande. T is al weer een tijdje geleden dus vroeg ik mij af hoe je ervaringen momenteel zijn. Tevens wat bedoel je precies met het “mounten” in “….lokale mappen te mounten in DS File.”?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Ter info: binnenkort waarschijnlijk de Toshiba Chromebook 2 kopen dus ik ben me aan t oriënteren.

  • Hi SynChrome, Ik ben bang dat ik het hierbij moet laten want ik heb vorig jaar mijn Chromebook weer verkocht. Het was een leuk apparaat maar liep in het algemeen toch tegen teveel dingen aan waarmee ik niet uit de voeten kon. Inmiddels is er alweer veel veranderd in Chromebook wereld, dus mogelijk als ik er nu weer een zal hebben dat het dan wel allemaal goed is.

 2. dit weekend de toshiba chromebook 2 gekocht. Een geweldig apparaat. Mijn eerste kennismaking met een chromebook, en ik vind het super. Snel, eenvoudig, etc.
  Niets lokaal installeren, geen virusscanner nodig. begrijp niet waarom ze n iet populairder zijn. gr. Jurgen

 3. Hallo Ronald en Jurgen,
  Ik heb inmiddels ook de toshiba chromebook 2 gekocht. Scherm is zeer goed. Apparaat erg handig in aanvulling op mijn pc waar mijn kids regelmatig achter gaan zitten. Dus wil ik nog zwaar spreadsheet werk gaan doen dan ga ik even achter deze pc zitten wanneer die wel vrij is. Ben nog druk bezig met uittesten om te kijken of ik contact kan leggen via mn chromebook met m’n Nas. Dat lukt wel maar er documenten vanaf halen lukt nog niet. In chome web store kom ik alleen de downloadstation tegen. Nu aan het proberen via Twerk apk’s te draaien maar dat loopt nog niet erg soepel. Zo loopt DS note regelmatig vast. DSfile werkt wel maar ik weet nog niet hoe ik documenten kan downloaden om in m’n G-drive te zetten. Misschien is er een work around door gebruik van DS cloud (waarmee je G-drive kan synchroniseren). @Jurgen is jou e.e.a. wel gelukt? Trouwens via Plex kan ik prima van mn Nas streamen.
  Tot later.
  Groet,
  Ed.

 4. Hoi, ik heb een chromebook in combinatie met een diskstation en het lukt me niet om een VPN verbinding op te starten tussen de 2 systemen. Zowel met OpenVPN als L2TP. Iemand ervaring hiermee?

  • Hi Bart, ben je inmiddels al wat verder gekomen met VPN verbinding tussen Chromebook en Diskstation? Ik loop nu ook tegen ditzelfde probleem.

 5. Wat wil je in hoofdzaak met deze verbinding doen? Het is mij overigens nog niet gelukt. Om bij m’n documenten te kunnen laat ik de NAS synchroniseren met m’n GDrive.
  Via plex kan ik wel films bekijken die op m’n NAS staan.
  Heb jij inmiddels wat weten te realiseren tav connectiviteit met de NAS?

 6. via de SMB/CIF app kan je alle shares beschikbaar maken in je chromebook. Ik heb vandaag wat verder liggen uitzoeken maar ben nog niet veel verder gekomen. Zodra ik het werkend gekregen heb laat ik het weten.

 7. Hoi. Ik heb ook een Chromebook en vandaag heb ik deze gekoppeld aan mijn DS213 via SMB/CIFS. In de “Bestanden” app (dus niet de Gdrive app) kun je kiezen voor “Nieuwe services toevoegen”. Vervolgens kiezen voor “zoeken in de web store” en dan “File system for Windows” kiezen. Je kunt dan je shares van je NAS koppelen.
  Sowieso is de Bestanden app makkelijker dan de GDrive app. De Bestanden app geeft je toegang tot GDrive, NAS, lokale bestanden (downloads, sd-cards of gekoppelde USB disks).

  Groet,

  Danny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*