Antivirus Essentials gebruiken op je Synology NAS

Sinds het begin heb ik al mijn Antivirus Essentials draaien op mijn Synology NAS. Met een bepaalde interval worden alle bestanden op mijn NAS gecontroleerd op virussen. Omdat ik dit niet elke keer automatisch aan hoef te slingeren, is het nogal makkelijk te vergeten dat je dit hebt draaien.

Vanmorgen heb ik dan toch maar eens gekeken of er überhaupt wat gevonden is in al die tijd. En ja hoor 12 hits maar liefst. Alle bestanden staan netjes in Quarantaine, dus nu kunnen we eens kijken wat we hier allemaal mee kunnen doen:

12 Hits in Antivirus

Bij het doorlopen van de applicatie kwam ik de volgende interessante dingen tegen:

Tab: “Overview”:

Hier had ik dus met een paar tellen achterhaald dat er 12 threats gevonden zijn. Aangezien ik toch niets meer doe met deze bestanden kan ik deze dus weggooien. Dit is mogelijk op het tabblad Quarantine.

Tab “Quarantine”:

Wanneer je hier trouwens op Batch Edit klikt heb je ook de mogelijkheid om ze op een Whitelist te zetten. Misschien handig voor als je crack steeds verdwenen is en je deze toch wilt gebruiken. Ik heb in ieder geval alle threads verwijdert.

Tab: “Logs”:

In de logs zag ik enkele interessante entries dat bepaalde bestanden niet gescand konden worden. Niet direct heel belangrijk, maar wanneer er iets in je download folder staat wat niet gescand kan worden is het raadzaam het verder te onderzoeken.

Tab: “Settings”

Let goed op dat je onder Settings de juiste instelling hebt gekozen. “Do Nothing” is nu niet echt aan te raden, en de andere twee opties is geheel aan jou natuurlijk om dat uit te kiezen.

Processing Methode

Tab: “Scheduled Scan”:

Ik had hier al een keer iets over geschreven in een eerder artikel. Gaan de scans automatisch?

Tab: “Update”:

Staat alles nog goed ingesteld? Nooit verkeerd om het nog even een keer te checken.

Misschien heb jij geen Anti-Virus draaien omdat je mogelijk op je PC al de nodige voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Maar hou je er rekening mee dat er misschien ook wel eens gasten bij je over de vloer komen die niet zo goed beveiligd zijn? En wat als je één van deze bestanden op je mobiele telefoon zet, waarna je deze weer op het werk aan het netwerk hangt?

Ondanks het misschien niet direct nut heeft is het altijd verstandig om eens in de zoveel tijd een check uit te voeren. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de mensen in je omgeving.

About Ronald

Ik ben de trotse bezitter van een DS1513+ en een DS114. De DS212+ die ik hiervoor had vind ik te langzaam om goed Wordpress te kunnen gebruiken. Inmiddels alweer een paar jaar ervaring! Heb je vragen? Stuur mij een berichtje via Hangouts

3 comments

  1. Antivirus Essential is heel traag (3! dagen met 64 vals positieven op 3Tb data op een DS216Play). Volkomen onbruikbaar

  2. Wat is klein. Veel muziek. Ter vergelijking, AVG is er via de PC na ongeveer een uur mee klaar. Op mijn DS211j is Antivirus Essentials na 12 uur nog niet klaar met de initialisatie fase (nog niks gescand). Is er een alternatief?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*